Κουφονήσια

Το μυστικό των Μικρών Κυκλάδων ακούει στο όνομα «Κουφονήσι»

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν από την πρώτη επίσκεψή σου στο νησί, που τείνει να γίνει ο must προορισμός των απανταχού island hoppers.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, τα Κουφονήσια ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι. Αν θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο από την Αθήνα, τότε κάλλιστα επιλέγετε ένα δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει επιπλέον ακτοπλοϊκή σύνδεση για τα Κουφονήσια και από το λιμάνι της Ραφήνας. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο Κουφονήσια είναι πως μόνο το Άνω είναι πραγματικά αναπτυγμένο τουριστικά, ενώ το Κάτω είναι αρκετά πιο απομονωμένο. Οπότε θεωρούμε ως δεδομένο πως θα μείνετε στο Άνω Κουφονήσι και πως θα οργανώσετε κάποια ημερήσια εκδρομή ώστε να δείτε και το Κάτω.

Η βασικότερη πληροφορία που χρειάζεστε για το συγκεκριμένο νησί, με την έκταση των μόλις 5,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι πως σε καμία (μα σε καμία!) περίπτωση δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. Μπορείτε να το γυρίσετε όλο με τα πόδια ή να νοικιάσετε ποδήλατο ή να μεταφερθείτε στις παραλίες μέσω της λάντζας του νησιού. Η δική μας η πρόταση είναι να κάνετε έναν συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα με τη διάθεση της κάθε ημέρας.

Οι παραλίες βρίσκονται όλες στην ανατολική πλευρά του νησιού και ουσιαστικά η μια διαδέχεται την άλλη. Δεν είναι επίσης υπερβολή να πούμε πως η μία είναι πιο όμορφη από την άλλη. Ξεκινήστε με μια βουτιά στον Φανό, συνεχίστε για μια στάση στην Ιταλίδα και καταλήξτε στο Πορί –είναι η μεγαλύτερη και για τους περισσότερους πρόκειται και για την ομορφότερη παραλία του νησιού.

Πορί

Αρκετοί όμως έχουν μια επιπλέον αδυναμία και στην Ιταλίδα, ίσως επειδή πρόκειται για μικρογραφία του Πορί και μοιάζει λες και όλη παραλία γίνεται μια παρέα. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στην Πισίνα –εδώ είναι απαραίτητη και μια στάση για ινσταγκραμική φωτογραφία. Αν έχετε όρεξη να συνεχίσετε και μετά το Πορί, τότε θα συναντήσετε το Γάλα, μια παραλία με βότσαλα, που έχει πάρει το όνομά της από το μοναδικό «γαλακτερό» χρώμα των νερών της. Δεν χρειάζεται βέβαια να σημειώσετε τίποτα από τα παραπάνω, είπαμε, είναι όλα στον δρόμο σας και θα τα βρείτε χωρίς καθόλου ψάξιμο.

Γάλα

Επειδή νωρίτερα αναφέραμε την επιλογή των ποδηλάτων κάπου εδώ να σημειώσουμε πως αν αποφασίσετε να προσεγγίσετε τις παραλίες με τα ποδήλατά σας πιθανότατα οι μισοί να καταλήγετε να τα κουβαλάτε στα χέρια. Ας πούμε πως δεν είναι ούτε τα πιο εύκολα, ούτε όμως και τα πιο δύσβατα ποδηλατικά μονοπάτια. Σίγουρα εξαρτάται από την εξοικείωσή και την αποφασιστικότητά σας. Αν θελήσετε να φάτε πριν γυρίσετε στην Χώρα τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την κουζίνα του «Καλόφεγγου» στο Πορί. Σημείωση πως πέρσι, λόγω της κατάστασης με τον Covid, ήθελε ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή για να βρεις τραπέζι (δεν μπορούσε να τηρηθεί η αναμονή, καθώς δεν χωρούσαν όλες οι παρέες να σταθούν όρθιες στον γύρω χώρο του μαγαζιού, οπότε το προσωπικό σε έδιωχνε και έπρεπε να επιστρέφεις ανά 30’), ενώ δεν μπορούσες να κάνεις και κράτηση.

Το μαγικό όμως που συμβαίνει στα Κουφονήσια είναι πως δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι για τίποτα. Το πρωί θα πάρετε τις προμήθειες σας σε τυροπιτοειδή από τον Φούρνο της Γιωργούλας, ενώ αν θέλετε να καθίσετε και να απολαύσετε τον πρωινό σας με την ησυχία σας θα πάτε στα «Καλάμια». Το βράδυ είναι δεδομένο πως θα βγείτε στην Χώρα όπου θα βρείτε χαλαρά μπαράκια, ατμοσφαιρικές καταστάσεις (ιστορικό μαγαζί του νησιού ο «Σορόκος» πάνω στο κύμα), ενώ αν θέλετε να το ξημερώσετε τότε θα πάτε στο after του νησιού, το Nelipot.

Αν έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά μπορείτε να ενημερωθείτε και για αυτοσχέδια μεταμεσονύχτια πάρτι που γίνονται στις παραλίες του νησιού, και παραδοσιακά τραβάνε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Α, επίσης μην παραλείψετε μια στάση για παγωτό στο «Φυστίκι»! Όλες αυτές όμως είναι ενδεικτικές προτάσεις, καθώς το νησί γνωρίζει άνθιση με καινούργια μαγαζιά να προστίθενται κάθε χρόνο στην βεντάλια των επιλογών σας.

Το θέμα «κατάλυμα» ίσως είναι μια πιο πονεμένη ιστορία, ιδιαίτερα αν δεν έχετε κινηθεί εγκαίρως. Από το μέγεθος και μόνο του νησιού αντιλαμβάνεται κανείς πως οι επιλογές είναι περιορισμένες. Αν βρήκατε κάτι που σας φαίνεται αξιοπρεπές η δική μας συμβουλή θα ήταν να μην το παιδέψετε ιδιαίτερα. Τώρα, η απάντηση στο ερώτημα «πόσες μέρες» είναι καθαρά υποκειμενική.

Angelo Pantazis/ Unsplash

Λόγω της προνομιακής τοποθεσίας του νησιού και της σύνδεσής του με περίπου 15 άλλους προορισμούς μπορείτε να το εντάξετε με ευκολία στο πρόγραμμά σας, είτε για 3, είτε και για 13 ημέρες. Για να το πούμε πιο απλά, σε 3 μέρες θα έχετε προλάβει να δείτε τα πάντα –ορισμένα και από δυο φορές. Πολύ πιθανόν όμως να καταλήξετε να ψάχνετε με αγωνία πώς θα κάνετε extension τη διαμονή σας –για κάποιον λόγο αυτό το νησί δεν το χορταίνεις και απλά θέλεις και άλλο, εμείς σας προειδοποιήσαμε.

Το Κουφονήσι, παρά το μικρό του μέγεθος και τον δυναμικό του χαρακτήρα, απευθύνεται και ικανοποιεί πολλά και διαφορετικά γούστα. Μεγάλες παρέες, ζευγάρια, δυάδες φίλων, διάφορα και διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ, εδώ κανείς δεν φαντάζει παράταιρος. Η κοινή συνισταμένη είναι το αίσθημα ελευθερίας που αποκτάς, είτε απλά κοιτάζοντας τα γαλαζοπράσινα νερά, είτε περπατώντας ξυπόλυτη στη πετρώδη γη του. Και το πιθανότερο είναι πως η υπόσχεση που θα δώσεις στον εαυτό σου, λίγο πριν το αποχαιρετίσεις, θα θυμίζει και ένα είδος ευχής: εις το επανιδείν.