Νησί Κομίνο

Οι Μαλδίβες της Μεσογείου: Στο Κομίνο ζουν όλοι κι όλοι τρεις κάτοικοι

Ψάχνετε ένα μέρος για ήσυχες διακοπές, όπου θα είστε μόνο εσείς και ο ήλιος και παράλληλα θα αλλάξετε παραστάσεις και εικόνες; Το νησί Κομίνο που βρίσκεται ανάμεσα στη Μάλτα και στο Γκόζο είναι αναμφισβήτητα ο ορισμός του παράδεισου για τους μοναχικούς τύπους που αναζητούν την ηρεμία τους.

Το Κομίνο έχει πάρει την ονομασία του από το γνωστό κύμινο, ο σπόρος του οποίου ευδοκιμούσε στα νησιά. Παλιότερα ήταν γνωστό ως «Ηφαιστεία» ή «Εφαιστεία» και σήμερα πια θεωρείται η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή στη Δημοκρατία της Μάλτας. Έχει μόλις 3 κατοίκους ως μόνιμο πληθυσμό, έπειτα από τον θάνατο του τέταρτου κατοίκου το 2017. Όμως αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ιστορία του ήταν αραιοκατοικημένο ή ακόμα και πλήρως ακατοίκητο.

Ένας αστυνομικός κι ένας ιεράς συχνά έρχονται από το νησί Γκόζο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν τόσο τη φύση του, όσο και τις υπέροχες ακτές του.

Το Κομίνο βέβαια κατοικείται από την εποχή των ρωμαϊκών χρόνων, ωστόσο το ελληνικό του όνομα «Ηφαιστεία» υποδηλώνει κάποιου είδους σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Η βραχώδης ακτογραμμή του, στην οποία βρίσκονται σχηματισμένες βαθιές σπηλιές, το κατέστησε δημοφιλές «άντρο» πειρατών και επιδρομέων κατά τον Μεσαίωνα. Οι σπηλιές και οι όρμοι του χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές ως ορμητήρια για επιδρομές σε πλοία που πραγματοποιούσαν τη διαδρομή μεταξύ Μάλτας και Γκόζο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Στα τέλη του 13ου αιώνα, το Κομίνο ήταν ο τόπος κατοικίας του εξόριστου Ισπανού φιλοσόφου Αβραάμ Αμπουλάφια (1240-1291), ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν προφήτης. Εκεί, ο Αμπουλάφια συνέθεσε τα έργα «Το Βιβλίο του Οιωνού» και το «Λέξεις της Ομορφιάς».

Εδώ επίσης οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Μάλτας, που έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για το τοπικό κυνήγι αγριογούρουνων και λαγών, χρησιμοποίησαν το νησί ως μέρος αναψυχής. Αν όμως κάποιος προέβαινε σε λαθροθηρία στο Κομίνο, καταδικαζόταν σε ποινή τριών ετών ως σκλάβος σε μαγειρεία. Το 16ο και τον 17ο αιώνα, το μέρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος φυλάκισης ή εξορίας για περιπλανώμενους ιππότες.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της Μάλτας, το Κομίνο χρησίμευσε ως τόπος καραντίνας και τα υπάρχοντα κτίρια χρησίμευσαν ως νοσοκομείο ή ως χώρος κράτησης ατόμων που εκκρεμούσε η δίκη τους.

Στις 6 Μαρτίου 1889 το βρετανικό θωρηκτό HMS Sultan προσάραξε σε αχαρτογράφητη ξέρα στο Στενό του Κομίνο, με αποτέλεσμα να βυθιστεί λίγες μέρες αργότερα. Στις 14 Μαρτίου το πλοίο ανασύρθηκε από μια ιταλική εταιρεία και τον Αύγουστο του 1889 μεταφέρθηκε στη Μάλτα για επισκευή.

Σήμερα, τα εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά με τη λευκή άμμο, η πανέμορφη λιμνοθάλασσα Blue Lagoon, που μοιάζει με γιγάντια φυσική γαλάζια «πισίνα» μεταξύ του Κομίνο και ενός ακόμη μικρότερου νησιού, του Κομινότο, αλλά και η λιμνοθάλασσα που περιβάλλεται από ασβεστολιθικά βράχια και σπηλιές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετα για τους πειρατές και τους επιδρομείς τον Μεσαίωνα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Μάλιστα εδώ έχουν γυριστεί πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «Troy», το «Swept Away» κ.ά., μιας και η η Blue Lagoon θυμίζει τις Μαλδίβες.

  Φωτογραφία: Shutterstock

Αξίζει να πούμε ότι ολόκληρο το νησί είναι ένα φυσικό προστατευόμενο καταφύγιο πτηνών. Οι επισκέπτες mμάλιστα του Blue Lagoon μπορούν να κάνουν και καταδύσεις. Έξω, στη λιμνοθάλασσα, μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο σκι, και στην ξηρά ποδήλατο στα μονοπάτια που διασχίζουν το νησί, αφού το Κομίνο εκτείνεται μόνο περίπου 1,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από τις αξιομνημόνευτες παραλίες του νησιού είναι και η Santa Marija Bay με τα ρηχά νερά ή ο όρμος του Αγίου Νικολάου που προσφέρεται για snorkelling, ενώ μην παραλείψετε να περάσετε και από τις σπηλιές -στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης- όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σε απόσταση αναπνοής τους αρχαίους βράχους που στέκουν εκεί αιώνες.

  Φωτογραφία: Shutterstock

Ωστόσο αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε θα πρέπει να έχετε υπόψη σας δύο πράγματα: μιλάμε για μιας βραχώδη και στενή ακτή -οπότε θα χρειαστείτε λίγη τύχη για να βρείτε κάποιο καλό σημείο να καθίσετε- η οποία είναι απολύτως εκτεθειμένη στον ήλιο. Συνεπώς θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου και νερό. Εξάλλου πέρα από 2-3 καντίνες δεν υπάρχει άλλο μέρος για να αγοράσετε κάποιο σνακ ή γεύμα.

Το Κομίνο όμως προσφέρεται και για πεζοπορία, ιδίως κατά μήκος της ακτογραμμής του. Για αυτό λοιπόν εφοδιαστείτε και με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από το πύργο Saint Mary's, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τους Ιππότες της Μάλτας και χρησίμευε ως παρατηρητήριο εχθρών ή πειρατών, ενώ αργότερα λειτουργούσε και ως φυλακή. Από το συγκεκριμένο σημείο θα χετε πολύ ωραία θέα τόσο στην Μάλτα όσο και στο Γκόζο. Μάλιστα εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Ο Κόμης Μόντε Κρίστο».

Συνεχίζοντας στα ενδότερα, μπορείτε να δείτε και άλλα κτίσματα, όπως μια εγκαταλελειμμένη πυροβολαρχία, ένα κτίριο κοντά στον πύργο που χρησίμευε ως νοσοκομείο για τα θύματα χολέρας, το Comino hotel, που αποτελεί ιδανική επιλογή για να μείνετε, ενώ ο San Niklaw και η Santa Marija είναι μια καλή λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία.

Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτείτε το Κομίνο είναι από τον Ιούνιο έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η πρόσβαση γίνεται με βάρκες και πλοιάρια, και αν αποφασίσετε να βρεθείτε εκεί τον χειμώνα να είστε σίγουροι πως θα βρείτε την απόλυτη ησυχία, καθώς τότε η τουριστική κίνηση μειώνεται αισθητά, ενώ ο ήλιος παραμένει λαμπερός και ζεστός.