Αμμοθίνες: Μια μικρή έρημος στο πιο γραφικό νησί του Βορείου Αιγαίου
Η έρημος, η οποία αποκαλείται από πολλούς και «Σαχάρα» της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η Ελλάδα έχει μικρούς και μεγάλους κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους μπορεί κανείς να ανακαλύψει.
Μοναδικές παραλίες, καταρράκτες και δάση είναι μερικά από τα «διαμάντια» της φύσης που δίνονται απλόχερα και στην προκειμένη περίπτωση, η ελληνική «Σαχάρα», η μοναδική έρημος της Ευρώπης, κερδίζει κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο φανατικό κοινό επισκεπτών.
Η έρημος «Σαχάρα» της Ελλάδας βρίσκεται στη Λήμνο, στο βραχώδες και ορεινό νησί με τις υπέροχες παραλίες.
Αμμώδης ή με βότσαλο, με κρυστάλλινα νερά και υπέροχα τοπία καλύπτουν επισκέπτες με κάθε γούστο.
Όσο για τα παραδοσιακά ταβερνάκια πάνω στο κύμα της θάλασσας ή και στα γραφικά χωριά με παραδοσιακό φαγητό, δεν χωρά αμφιβολία πως άπαξ και επισκεφθείς το νησί πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις την κουζίνα τους.
Το κυνήγι στην ταβέρνα Μαν -Τέλλα στο χωριό Σαρδές και η ταβέρνα Γλυκάνησος είναι δύο από τα hot -spots του νησιού.
Τοπικά προϊόντα όπως το τυρί μελίχλωρο, τα ζυμαρικά φλωμάρια, το θυμαρίσιο μέλι αλλά και το υπέροχο κρασί Μοσχάτο έρχονται να συμπληρώσουν την to do list των διακοπών.
Μια μικρή έρημος στο πιο γραφικό νησί του Βορείου Αιγαίου
Οι Αμμοθίνες είναι ένα από τα φυσικά αξιοθέατα του νησιού που αξίζει να επισκεφθεί κανείς χωρίς δεύτερη σκέψη.
Οι Αμμοθίνες, ή αλλιώς, Παχιές Αμμουδιές παρουσιάζονται ως η μοναδική έρημος της Ευρώπης και μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η θάλασσα -η οποία μπορεί συχνά να είναι υπαίτια για τις αμμώδης οάσεις- απέχει τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα.
H μικρογραφία της ερήμου στη Λήμνο έχει έκταση 70 στρεμμάτων και βρίσκεται στην περιοχή Γομάτη.
Με ελάχιστη βλάστηση, θάμνους και κρίνους της θάλασσας, με άμμο που χορταίνει το μάτι σου, οι λόφοι ευνοούν τους τολμηρούς που διασκεδάζουν με τις σανίδες του serf.
Για τους... απλούς εξερευνητές αξίζει να πούμε πως ιδανικές ώρες είναι νωρίς το πρωί, καθώς ο ήλιος δεν έχει προλάβει ακόμη να «κάψει» το έδαφος, με αντίθεση τις μεσημεριανές ώρες που οι ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου έχουν τσουρουφλίσει και τον τελευταίο κόκκο άμμου.
Η δημιουργία της μικρής αυτής ερήμου παραμένει ένα «μυστήριο» ωστόσο οι γεωλόγοι υποστηρίζουν πως οι άνεμοι και η θάλασσα δημιούργησαν τις Αμμοθίνες σε βάθος χρόνου. Ακόμη μια θεωρία είναι πως η θάλασσα στα προϊστορικά χρόνια έφτανε μέχρι εκεί.
Extra editors guide: Οι βόλτες στο νησί της Λήμνου όμως και η εξερεύνηση δε σταματά ποτέ. Η Αρχαία Ηφαιστία, η σπηλιά του Φιλοκτήτη, τα Καβείρια αποτελούν σημεία που αξίζει κανείς να περπατήσει έστω και μια φορά. Για τους αρχαίους Έλληνες, το νησί ήταν ιερό για τον Ήφαιστο τον οποίο λέγεται πως πέταξε ο Δίας καθώς τον έδιωξε από τον Όλυμπο. Σύμφωνα με τα γραπτά της Ιλιάδας με την Καβίρω απέκτησε μια φυλή που ονομάστηκαν Καβέροι -εξού και τα Καβείρια. Όσο για την Αρχαία Ηφαιστία, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ηφαίστου, αποτελούσε μεταξύ 8ου και 6ου αιώνα η πρωτεύουσα του νησιού και το ελληνικό θέατρό της χρονολογείται μεταξύ του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ.