Σάμος: Ένα πλούσιο οδοιπορικό στο νησί του Πυθαγόρα
Όταν η παράδοση συναντά τον αέρα του Αιγαίου και όταν τα μελτέμια «χτυπάνε» δροσερά το πρόσωπό σου... Όλα είναι καλύτερα στα καλντερίμια ενός νησιού, ιδίως αν αυτό το νησί είναι η Σάμος.
Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν το νησί της Σάμου για τις διακοπές τους -και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για έναν προορισμό που μπορεί να φέρει κοντά τους λάτρεις της θάλασσας και της υπαίθρου, τους φανατικούς της εξερεύνησης αλλά και της ξέφρενης διασκέδασης.
Είναι αλήθεια πως, οι επιλογές είναι πολλές και η λίστα με τα spots που έχω να προτείνω περιορισμένη, επομένως, ορισμένες από τις δικές μου top επιλογές, ίσως καλύψουν και τις δικές σου ανάγκες.
Μόλις αποφασίσεις λοιπόν να επισκεφθείς τη Σάμο, η πρώτη κίνηση είναι να οργανώσεις το ταξίδι σου, πρέπει όμως να σου είμαι ειλικρινής. Η Σάμος είναι ένα υπέροχο νησί, ένας προορισμός όμως μακρινός, επομένως αν επιλέξεις να πάρεις το καράβι από τον Πειραιά ώστε να πάρεις και το αυτοκίνητό σου, πρέπει να προετοιμαστείς για ένα τουλάχιστον 6ωρο ταξίδι. Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή των αεροπορικών εισιτηρίων αφού μπορείς εύκολα να βρεις ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στο νησί. Άλλωστε, το 45λεπτο ταξίδι θα μοιάζει σαν να κάνεις το Αθήνα-Σάμος, Νέα Σμύρνη-Κηφισιά, αλλά ανάμεσα στα σύννεφα!
Το ταξίδι στη Σάμο πρέπει να είναι οπωσδήποτε μιας εβδομάδας και φυσικά δεν θα φτάσουν οι μέρες να γυρίσεις το νησί (αφορμή έψαχνα για να σε ξαναστείλω). Ο τόπος έχει τόσα πολλά αξιοθέατα, ιστορία, παραλίες, τοπία και μαγαζάκια που δεν θα προλάβεις να τα δεις μονορούφι, όμως αξίζει να δεις ορισμένα spots που μόνο ένας ντόπιος μπορεί να γνωρίζει.
Οι καλύτερες παραλίες της Σάμου
Οι παραλίες στη Σάμο ποικίλουν. Είτε θέλεις βότσαλο είτε άμμο, θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Η τεράστια έκταση της παραλίας στο Ποτοκάκι Πυθαγορείου έχει καθαρά νερά, beach bars με κόσμο και μουσική, αλλά και μοναχικά σημεία για εσένα που θέλεις την ησυχία σου. Εγώ θέλω να σε πάω όμως χιλιόμετρα πιο μακριά και συγκεκριμένα στο Μικρό Σεϊτάνι.
Κρυστάλλινα και δροσερά νερά, κάτω από το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και το καταπράσινο της φύσης. Το μαγικό στο Μικρό Σεϊτάνι είναι πως μεταφέρεσαι σε ένα υπέροχο ησυχαστήριο, σε ένα τοπίο που θυμίζει σκηνικό από ταινία.
Καρλόβασι
Αν είσαι τύπος της εξερεύνησης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Καρλοβάσου, στην περιοχή Ποτάμι, βρίσκονται οι μοναδικοί καταρράκτες της Σάμου.
Μέσα από έναν όμορφο περίπατο στο βουνό, στην απόλυτη ηρεμία της φύσης, πάνω από ξύλινες γέφυρες και χωμάτινα μονοπάτια θα οδηγηθείς στην «πηγή», στους καταρράκτες, όπου μπορείς να κολυμπήσεις μέσα στους βράχους μέχρι ένα σημείο κι αν θέλεις σκαρφαλώνεις μέχρι τον πιο ψηλό καταρράκτη. Στα δεξιά σου, μόλις αντικρίσεις τους καταρράκτες και το τρεχούμενο νερό, θα δεις μια σκάλα, με τόσο δα μικρά σκαλοπάτια. Αμέτρητα για να τα ανέβεις και κάπως δύσκολα, αφού θέλει προσοχή να μην μπλέξεις τα πόδια σου, αξίζει όμως κάθε προσπάθειά σου, καθώς στην κορυφή του βουνού, υπάρχει ένα μαγαζάκι στο οποίο μπορείς να ξαποστάσεις και να απολαύσεις το δώρο της απέραντης φύσης.
Υ.Γ: Μπορείς να πας και οδικώς από την πίσω μεριά του βουνού αλλά... τι νόημα έχει;
Μια ακόμη παραλία που αξίζει να επισκεφθείς, είναι η παραλία Καλαδάκια στον Μαραθόκαμπο. Αν η άμμος δεν σε εμπνέει, το βότσαλο, τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και αναζωογονητικά νερά αλλά και η θέα στο απέραντο θαλασσί θα σε αποζημιώσουν.
Extra Hint: Πριν τη βουτιά σου ρίξε μια ματιά στη σπηλιά που βρίσκεται στην παραλία και φρόντισε να βγάλεις φωτογραφίες μέσα στους βράχους, φυσικά πάντα με προσοχή!
Το νέο Noya Beach Experience στην Ψιλή Άμμο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και από κανένα beach bar των πιο περιζήτητων νησιών. Μοντέρνα διακόσμηση και boho διάθεση θα σε μεταφέρουν σε κάποια τροπική παραλία ενώ οι μαξιλάρες με τις ψάθινες μοκέτες στην άμμο συνθέτουν το ιδανικό background, τόσο για τις ξέγνοιαστες στιγμές κάτω από τον ήλιο, όσο και για τα πορτρέτα που σκοπεύεις να δημοσιεύσεις στα social.
Το Κοκκάρι
Το κοκκάρι είναι -σαν το Πυθαγόρειο- μια από τις πλέον τουριστικότερες περιοχές, όπου κατά μήκος του λιμανιού, επισκέπτες τριγυρίζουν με κατεύθυνση τα γραφικά στενά, ίσως ψάχνοντας κάποιο ταβερνάκι. Η περιοχή φημολογείται πως έχει πάρει το όνομά της από την καλλιέργεια κρεμμυδιού, του περιβόητου κοκκαρίου, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως πήρε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της περιοχής.
Αν επιλέξεις να περάσεις την ημέρα σου στο Κοκκάρι, ξεκίνα με έναν δροσερό καφέ στο λιμάνι, παραθέρισε στα στενά και κατέληξε στην Αυλή, το εστιατόριο που με τα παραδοσιακά πιάτα, τη μίνιμαλ διακόσμηση και τις γεύσεις που θα γαργαλίσουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σου θα σου μείνει αξέχαστο.
Υ.Γ: Οι μουσικές βραδιές σίγουρα θα σε μαγέψουν, για αυτό ρώτα το πρόγραμμα και κλείσε τραπέζι χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όποτε κι αν επιλέξεις να πας, το μόνο σίγουρο είναι πως το Κοκκάρι είναι κάθε ώρα της ημέρας υπέροχο, αν με ρωτάς όμως, το βράδυ έχει μια μοναδική μαγεία. Υπό το χαμηλό φως των κεριών μπορείς να απολαύσεις ένα δροσερό ποτό στα μπαρ, πάνω από τη θάλασσα.
Το Πυθαγόρειο
Το Τηγάνι, όπως και ονομαζόταν μέχρι τα μέσα της δεκαετία του '50, είναι το ομορφότερο -κατά τη γνώμη μου- διαμάντι του νησιού. Στο Πυθαγόρειο επί αρχαιοτάτων χρόνων βρισκόταν η αρχαία πόλη και εκεί μπορεί να βρει κανείς ό,τι κι αν ψάχνει. Ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη αλλά και το άγαλμα του Πυθαγόρα είναι δύο από τα αξιοθέατα που όλοι σπεύδουν να δουν, φυσικά όμως πρώτα από όλα έρχεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία κατά τον Ηρόδοτο.
Μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων ανοίχτηκε ταυτοχρόνως από δύο πλευρές του βουνού και οι μηχανικοί της εποχής στη μέση παρά λίγα χιλιοστά, κάτι το οποίο με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής του 6ου αιώνα π.Χ ήταν τρομερό επίτευγμα.
Λίγο παραδίπλα, το αρχαίο θέατρο θα σε ταξιδέψει νοητά σε μια άλλη εποχή, ενώ η Μονή της Παναγίας Σπηλιανής θα σε γαληνέψει, μιας και διαθέτει μια ονειρεμένη θέα προς όλο το Πυθαγόρειο.
Το καταγάλανο τοπίο της θάλασσας με τα κελαηδίσματα των πουλιών στην απόλυτη κορυφή του χωριού θα σταματήσει για λίγο το χρόνο ολόγυρά σου.
Σε έναν πρωινό περίπατο μπορείς να δεις όλα τα παραπάνω, εκείνο όμως που δεν μπορείς να παραβλέψεις είναι μια στάση για έναν δροσιστικό καφέ και ένα απολαυστικό γλυκό στο κορυφαίο στέκι του Πυθαγορείου. Οι μίνιμαλ πινελιές και οι γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με το μοντέρνο συναντιούνται στο Two Spoons. Μετά από τον περίπατο στο λιμάνι του Πυθαγορείου, στα γραφικά στενά και στα επιβλητικά αρχαία, ένα γλύκισμα είναι η επιβράβευση που ψάχνεις.
Ροζ προφιτερόλ, μπακλαβάς, σοκολατο... λάβα, ή ακόμη και γαλλικές συνταγές με τοπικά προϊόντα της Σάμου, υπάρχουν στον κατάλογο της πιο γλυκιάς γωνιάς.
Ο χώρος είναι ιδανικός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ο καφές του βάλσαμο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Τις ώρες αιχμής που τα τζιτζίκια παίζουν τις μελωδίες τους και οι περαστικοί κάνουν τον περίπατό τους, εσύ απολαμβάνεις τη στιγμή κάτω από τον ίσκιο των δέντρων. Κάν'το εικόνα!
Μετά τον απολαυστικό σου καφέ, μπορείς να συνεχίσεις την ημέρα σου στο Ηραίον. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα.
Το Βαθύ
Μια σύντομη στάση στην πόλη του νησιού, στο Βαθύ είναι απαραίτητη, άλλωστε εκεί είναι και η Πλατεία Πυθαγόρα με το λιοντάρι, που αξίζει να δεις. Το λιοντάρι, εκτός των άλλων, είναι σύμβολο φρούρησης ενώ παράλληλα συμβολίζει και την εθνική αντίσταση των Σαμίων κατά των Ναζιστών και όχι μόνο.
Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μουσείο Κρασιού της Σάμου. Πριν μπεις στην πόλη, κάνε μια στάση στο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο από το 2005. Μπορείς να περιηγηθείς στους δροσερούς από τις πέτρες των τοίχων χώρους, να δεις τα βαρέλια και να γευτείς βραβευμένα και μοναδικά κρασιά της Σάμου.
Ανάμεσα στα μουσεία που αν είσαι λάτρης αξίζει και να δεις είναι σίγουρα το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Εκεί θα θαυμάσεις τον γιγαντιαίο κούρο που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ, καθώς και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.
Περπατώντας μέσα στην πόλη αξίζει να περάσεις από τον κήπο του Δημαρχείου, την αγορά και τα στενά της πόλης και μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τον καλύτερο καφέ στο χέρι στο Plaisir. Οι γευστικές λιχουδιές και ο αρωματικός καφές θα φορτίσουν τις μπαταρίες σου για την επόμενη στάση, ενώ είτε μπορείς να καθίσεις στα τραπέζια του χώρου κοιτάζοντας τους περαστικούς, ντόπιους και επισκέπτες να τρέχουν στις δουλειές τους, είτε μπορείς να πάρεις τον καφέ σου και να φύγεις για εξερεύνηση στο Πάνω Βαθύ, τα χωριά ή τις θάλασσες. It's up to you!
Οι Μανολάτες
Χωρίς να θέλω να μειώσω την πρωτεύουσα, τα χωριά πάντα κατακτούν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των επισκεπτών. Οι Μανωλάτες είναι το χωριό εκείνο που θα σε κάνει να θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί. Τα πετρόχτιστα σοκάκια, η γραφική πλατεία και τα παραδοσιακά ταβερνάκια που αναβλύζουν μυρωδιές και γεύσεις είναι το κάτι άλλο.
Για την κούραση της οδήγησης πάντως θα σε αποζημειώσει, ποιος άλλος; Ο Λουκάς.
Η ταβέρνα του Λουκά σερβίρει πιάτα απόλαυση! Σε αυτό το μαγικό σημείο -όπου ίσως να μην πιάνει και το κινητό σου- με θέα το απέραντο πράσινο της πλούσιας βλάστησης του νησιού, οι παρέες στα τραπέζια του Λουκά γίνονται ένα.
Βουρλιώτες
Αν δεν έχεις ξανά ακούσει για τους Βουρλιώτες, πρόκειται για ένα χωριό που δημιουργήθηκε περί το 1600 κατά την περίοδο του εποικισμού της Σάμου από την οθωμανική αυτοκρατορία.
Το γραφικό χωριό μεταφέρει τους επισκέπτες του σίγουρα σε κάποια άλλη εποχή και τους ταξιδεύει στο χρόνο. Γραφικά στενά, παραδοσιακά χτισμένα σπίτια και μια πλατεία, όπως και σε κάθε χωριό άλλωστε, που προσφέρει απλόχερα τη δροσιά που χρειάζονται οι επισκέπτες.
Αφού ανέβεις τόσο υψόμετρο και περπατήσεις στα σοκάκια μην ξεχάσεις να επισκεφθείς τη Jara, ένα μαγαζάκι που φέρνει νεανικό αέρα στο χωριό και δένει αρμονικά με την παράδοση.
Η Jara είναι το Bistro στους Βουρλιώτες, ένα καφενείο που λειτουργεί περίπου από το 1880.
Σήμερα, με νεανικό αέρα προσφέρει σπιτικές μαρμελάδες και τοπικά προϊόντα, γλυκά εδέσματα και αλμυρές παραδοσιακές γεύσεις στο πιο όμορφο και χρωματιστό πλατύσκαλο του χωριού.
Τα παραδοσιακά πιάτα της Σάμου
Το τελευταίο και πιο σημαντικό κεφάλαιο αυτού του ταξιδιού είναι οι παραδοσιακές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις πριν φύγεις από τη Σάμο! Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το κεσκέκι (keşkek). Η ονομασία κεσκέκι παραπέμπει στο τουρκικό, αρχαίο έθιμο να συναντιούνται οι άνθρωποι σε γιορτές και άλλες περιστάσεις, το οποίο διατηρήθηκε επί αιώνες, μεταξύ άλλων σε περιοχές όπως η Μικρά Ασία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, έτσι και στη Σάμο.
Από την άλλη, το πιάτο κεσκέκι φτιάχνεται με κρέας, σιτάρι και κρεμμύδια. Πρόκειται για ένα φαγητό που επίσημα μαγειρεύεται την Πρωτοχρονιά, σε γάμους, πανηγύρια, του Αγίου Γεωργίου και σε γιορτές αγίων γενικότερα -εξού και το όνομα «γιορτή» που του έχει δώσει η Σάμος.
Οι Σαμιώτικες τηγανίτες «μυρίζουν» καλοκαίρια στην αυλή, απογεύματα που καίγονται τα ξυπόλυτα πόδια στην άσφαλτο αλλά δεν σε νοιάζει γιατί αφενός είσαι παιδί και αφετέρου κρατάς στο χέρι σου μια σαμιώτικη, μοσχοβολιστή, τηγανίτα με μπόλικο τριμμένο τυρί. Για να σε βοηθήσω, η τηγανίτα είναι ένα ζυμάρι που μπαίνει μέσα στο λάδι, ψήνεται και γίνεται κάτι σαν «ψωμάκι» ενώ όταν είναι έτοιμη, είτε την ανοίγεις στη μέση και την πασπαλίζεις με τυρί, είτε περιχύνεις μέλι και την απολαμβάνεις.
Υ.Γ: Αν δεν δοκιμάσεις Σαμιώτικες τηγανίτες μην πεις ποτέ και σε κανέναν πως πήγες στη Σάμο.
Δεν ξέρω αν σου εξάπτουν όλα τα παραπάνω την περιέργεια πάντως, ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, το μόνο σίγουρο είναι πως, η επίσκεψή σου στο νησί θα σου μείνει αξέχαστη. Άπαξ και πας για μια φορά, το νησί έχει μια μαγική ικανότητα να σε γυρνάει πάντα πίσω, θέλεις οι φιλόξενοι άνθρωποι του νησιού, θέλεις ο αέρας, πάντα η Σάμος έχει και κάτι ακόμη να σου δείξει όσο συχνά κι αν την επισκέπτεσαι.