10 τοπ στάσεις στην Αθήνα για τυρόπιτες -Χειροποίητες και βουτυρένιες, θα ξετρελαθείς
Τα καλύτερα μαγαζιά για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μια νόστιμη και βουτυρένια τυρόπιτα. Έχεις κάτι καλύτερο;
Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε ελληνικό πρωινό, αναμφισβήτητα είναι η τυρόπιτα. Από τα χρόνια του σχολείου, είτε στο κυλικείο είτε στο γειτονικό φούρνο, οι λαμαρίνες με ζεστές τυρόπιτες έβγαιναν δεκάδες για τους μαθητές.
Αργότερα, πριν φτάσεις στο γραφείο ή αν είσαι σε εξωτερικό ραντεβού και θέλεις κάτι να συνοδέψεις τον καφέ σου, η τυρόπιτα είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάς. Και μπορεί οι τάσεις στη γαστρονομική σκηνή συνεχώς να αλλάζουν, ωστόσο κάποιες γεύσεις είναι τόσο ριζωμένες μέσα μας και τις έχουμε συνδυάσει με όμορφα συναισθήματα που δεν αλλάζουν ποτέ.
Παραδοσιακά τυροπιτάδικα, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία συνεχίζουν να βγάζουν αυτή τη λαχταριστή πίτα με μπόλικη φέτα και ανθότυρο τυλιγμένα είτε σε φύλο, είτε σε ζύμη με το βούτυρο να ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις. Αγαπημένα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, αλλά και κρυμμένα σε γειτονιές, θα τα αναζητάμε πάντα για να απολαύσουμε μια εκλεκτή παραδοσιακή τυρόπιτα.
Που θα φας την καλύτερη τυρόπιτα στην Αθήνα
Άριστον
Η επιγραφή του μαγαζιού γράφει «τυρόπιτες σπέσιαλ» και είναι όντως τόσο σπέσιαλ που δεν μπορείς να αντισταθείς στη μυρωδιά και στην απίθανη γεύση τους. Το «Άριστον» άνοιξε ως ζαχαροπλαστείο το 1910, αλλά έβγαζε και τυρόπιτες σπέσιαλ που μέχρι σήμερα η γεύση έχει μείνει ίδια στο πέρασμα των χρόνων. Εδώ θα δοκιμάσεις τυρόπιτα κουρού που βγαίνει ζεστή μέσα από τις λαμαρίνες, έχει σκούρα βουτυρένια ζύμη που παντρεύεται μοναδικά με το τυρί (φέτα με μυζήθρα) και το αποτέλεσμα απλά θα γαργαλήσει τον ουρανίσκο σου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρώτος ιδιοκτήτης, ο παππούς Λομποτέσης, είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου έμαθε από τεχνίτη να φτιάχνει τυρόπιτα κουρού και επέστρεψε με τη συνταγή που κάνει θραύση μέχρι σήμερα. Αν ρωτήσεις για το μυστικό επιτυχίας θα σου πουν πως είναι τα πολύ απλά, αγνά υλικά και φυσικά το χειροποίητο φύλλο ζύμης.
Βουλής 10, Αθήνα
Μάμ
Η βιτρίνα του «Μάμ», στη Πανεπιστημίου, με τις μικρές βουτυρένιες τυρόπιτες κουρού που είναι περιζήτητες πάνω από 60 χρόνια, αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης έφερε μαζί του τη συνταγή από την Κωνσταντινούπολη και το προϊόν του έγινε αμέσως ανάρπαστο. Η χειροποίητη ζύμη, η καλή ποιότητα φέτας και φυσικά τα ξακουστά πολίτικα μυστικά έκαναν την τυρόπιτα του «Μάμ» να είναι από τις πιο γευστικές.
Σίγουρα δεν θα σε φτάσει μόνο μία, αλλά δεν πειράζει. Η γευστική αμαρτία πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο, το ξέρουμε από πρώτο χέρι.
Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους
Πνύκα
Ο παραδοσιακός φούρνος που φτιάχνει από τα καλύτερα ψωμιά της Αθήνας, φημίζεται και για την τυρόπιτά. Νόστιμη σφολιάτα με άρωμα βουτύρου και μέσα γέμιση μπεσαμέλ αναμειγμένη με πλούσια φέτα. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Να σημειώσουμε πως ο φούρνος έχει ανοίξει υποκατάστημα στη Βιέννη.
Πρατίνου 2, Παγκράτι και Πετράκη 24, Σύνταγμα
Τάσος
Ένα μικρό μαγαζί στα νότια προάστια έχει καταφέρει να γίνει ξακουστό για την τυρόπιτα που βγαίνει καθημερινά ζεστή μέσα από τις πολλές λαμαρίνες. Πλέον, τα ηνία έχει πάρει η τρίτη γενιά -ο εγγονός Τάσος συνεχίζει την παράδοση από τον παππού του, ο οποίος κατάφερε να κάνει τυρόπιτα σήμα κατατεθέν στη Γλυφάδα.
Νόστιμη χειροποίητη ζύμη και μπόλικη γέμιση έχει η περιβοήτη τυρόπιτα του Τάσου που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές. Πάρε και δεύτερη για τον δρόμο.
Μαραγκού 6, Γλυφάδα
Βάρσος
Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο «Βάρσος» που λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα είναι συνώνυμο με τα πολίτικα τσουρέκια του και φυσικά τις γλυκές δημιουργίες του. Όμως, στην κατηγορία των αλμυρών βγάζει καθημερινά απίθανη τυρόπιτα ταψιού με λίγα φύλλα και μπόλικη γέμιση, του ονείρου.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Οι πίτες της Ανθέων
Ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια περίπου σαν ένα απλό τυροπιτάδικο που έδινε τυρόπιτα ταψιού και εξελίχτηκε σε εξπέρ του είδους με έμφαση στις λαχταριστές πίτες.
Σίγουρα έχεις ακούσει για τον «Λαβίδα» ή τις πίτες στην Ανθέων που βγάζουν καθημερινά ολόφρεσκες τυρόπιτες -ένα μαγαζί που δεν έχει καν ταμπέλα κι όμως συγκεντρώνει πολύ κόσμο εντός και εκτός νοτίων προαστίων.
Ανθέων 24, Άνω Γλυφάδα
Πλαστός και κρεμμυδόπιτα
Ένας φίλος μου με παρότρυνε να δοκιμάσω τις πίτες στο «Πλαστός και κρεμμυδόπιτα» στο Παλαιό Φάληρο καθώς φτιάχνονται στη γάστρα. Εκείνος μόλις είχε δοκιμάσει την τυρόπιτα γεμισμένη με φέτα κι ανθότυρο, ένας άχαστος συνδυασμός γεύσης. Όταν τη δοκίμασα μπήκε στο «top-10» μου.
Χειροποίητο κρατσανιστό φύλο και μπόλικη γέμιση που έχει ψηθεί στη παραδοσιακή γάστρα, όπως έκαναν παλαιότερα στα περισσότερα χωριά της Ελλάδας. Γεύση που ξυπνάει αναμνήσεις.
Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο
Παυλίδης
Σ' αυτό το μικρό μαγαζί σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, στη Νίκαια, με οδήγησε η μεγάλη ουρά που έβλεπα περνώντας τυχαία από το σημείο. Σάββατο βραδάκι δεν μου έχει συμβεί να δω τόση αναμονή και μάλιστα από μπαμπάδες με μικρά παιδιά μέχρι νεολαία.
Το μαγαζί «Παυλίδης» φημίζεται για την μπουγάτσα του και τα σφολιατοειδή του, όπως η κιμαδόπιτα. Όμως, η τυρόπιτά του είναι από τα best seller και αξίζει να τη δοκιμάσεις με την πρώτη ευκαιρία. Ωραίο φύλλο και γέμιση κι ευτυχώς χωρίς περιττά λάδια.
Πέτρου Ράλλη 168, Νίκαια
Νίκος
Ο «Νίκος» πάνω από 40 χρόνια φτιάχνει λαχταριστή τυρόπιτα στη Νέα Σμύρνη με τη φήμη της γεύσης να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αττική και όλοι να τον φωνάζουν με το όνομα του.
Η τυρόπιτα που βγάζει κάθε πρωί είναι υπόθεση οικογενειακή και συνταγή από τον πατέρα του, ο οποίος έφτιαχνε τυρόπιτα με γαλλική σφολιάτα. Η τυρόπιτα είναι η ναυαρχίδα του μαγαζιού αν και πλέον βγάζει περίπου 70 προϊόντα κι όλα χειροποίητα με καλή πρώτη ύλη- αυτή άλλωστε κάνει τη διαφορά. Δοκιμάστε την τυρόπιτα με σφολιάτα και αυτή του ταψιού.
Salto
Ένα μικρό μαγαζάκι με μια κλασική βιτρίνα με σφολιατοειδή θα σου τραβήξει την προσοχή στην Κολοκοτρώνη. Το new entry «Salto» έχει καταφέρει να έχει τη δική του ταυτότητα, μιας και η ιδιοκτήτριά του κατέχει χρόνια την τέχνη της ζύμης.
Τυρόπιτα σε σφολιάτα και κουρού είναι από τα προϊόντα που βγήκαν στη βιτρίνα έχοντας μεγάλη απήχηση.
Κολοκοτρώνη 43, Πειραιάς