Tα τιπς αδυνατίσματος που ένας γιατρός θα απαγόρευε
«Δοκιμασμένα», «έξυπνα»,«πολύτιμα» είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που συνοδεύουν όλα εκείνα τα τιπς ή αλλιώς τις συμβουλές που συχνά αναφέρονται στην απώλεια των περιττών κιλών και εσείς σπεύδετε να ακολουθήσετε, περιμένοντας για άλλη μια φορά το θαύμα.
Η απαλλαγή από το σωματικό βάρος και η απόκτηση μιας καλλίγραμμης και θελκτικής σιλουέτας περνάει σίγουρα από το μυαλό πολλών ανθρώπων, ωστόσο κανείς θα πρέπει να σκέφτεται ρεαλιστικά, ορίζοντας πραγματοποιήσιμους στόχους.
Σε αυτό φαίνεται πως καταλήγουν και οι ειδικοί της διαιτολογίας, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι αν πραγματικά επιθυμείτε να αλλάξετε το σώμα σας, θα πρέπει να πάψετε να ακολουθείτε παραπλανητικές και ξεπερασμένες συμβουλές, όπως οι παρακάτω.
Δίαιτες με συγκεκριμένη διάρκεια
Θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για προγράμματα αυστηρής δίαιτας ή διατροφής, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται εμφανή σε ορισμένο χρονικό διάστημα ( είτε πρόκειται για ημέρες, είτε ακόμα και για ώρες). Το πρόβλημα με όλες αυτές τις ταχύτατες λύσεις; Δεν αντιμετωπίζετε κατάματα τους πραγματικούς λόγους που σας έκαναν να παχύνετε, ενώ πρέπει να τους ανακαλύψετε και να σχεδιάσετε ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα τους ξεπεράσετε και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη
Οι θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, σαφώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα μιας δίαιτας, όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπετε το γεγονός, ότι όταν χάνετε βάρος, χάνετε τόσο λίπος, όσο και μυϊκή μάζα. Ομως οι μύες είναι η «μηχανή» που σας βοηθάει να «κάψετε» θερμίδες. Αν η μυϊκή σας μάζα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και πάλι το σωματικό σας βάρος. Η γυμναστική με βάρη, αλλά και η κατανάλωση πρωτεΐνης αποτελούν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η απαραίτητη απουσία υδατανθράκων
Μια από τις συμβουλές είναι ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή. Για παράδειγμα μπορεί να ακούσετε ή να διαβάσετε, ότι δεν πρέπει να τρώτε ζυμαρικά και ψωμί. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και καλοί υδατάνθρακες που αξίζουν μια θέση, όπως η κινόα.
Γυμναστική μια ώρα την ημέρα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαρμογή σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με συγκεκριμένο ωράριο είναι δύσκολη λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας που μπορεί να την εμποδίσουν. Προτείνουν έτσι δεκάλεπτες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα τονώσουν το σώμα. Για παράδειγμα, κάντε δέκα λεπτά διατάσεις το πρωί, κάντε γρήγορο περπάτημα το μεσημέρι, ασκηθείτε με βάρη το βράδυ ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση. Το Σαββατοκύριακο προγραμματίστε δραστηριότητες που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν και αν ο καιρός το επιτρέπει βγείτε στην εξοχή και κάντε ποδήλατο.
Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά
Η ιδέα έχει ως εξής: Αγοράζετε τροφές με χαμηλά λιπαρά γιατί αυτές έχουν μικρότερη θερμιδική αξία, ωστόσο αυτό γίνεται διακριτό μόνο στην ετικέτα κάθε συσκευασίας, αφού έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο μέσο Appetite έδειξε, ότι μόνο το 60% των τροφών με χαμηλά λιπαρά είχαν λιγότερες θερμίδες από ότι οι κανονικές εκδοχές τους.
Τα συχνά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας
Τα σωστά, δηλαδή τα θρεπτικά και υγιεινά σνακ, μειώνουν το αίσθημα της πείνας, αλλά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παχαίνουν εξαιτίας αυτών των σνακ, γιατί δεν προσέχουν ούτε την ποιότητα ούτε και την ποσότητα όσων καταναλώνουν. Αυτά τα μικρά «γεύματα» θα πρέπει να έχουν μια επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, όπως το τυρί κότατζ ή το αυγό, για να σας γεμίσουν ενέργεια.
Η αύξηση του βάρους εξαιτίας των φρούτων
Ισχύει η άποψη, ότι η υπερβολική κατανάλωση φρούτων οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής γενικότερα καταστρέφει τη σιλουέτα σας.
Η παράλειψη του πρωινού
Η ιδέα του να παραλείψετε ένα γεύμα προκειμένου να φυλάξετε τις θερμίδες για αργότερα είναι πολύ δελεαστική σίγουρα, ειδικά αν πρόκειται για το πρωινό, που είτε μπορεί να μην σας ενδιαφέρει είτε επειδή έχετε μόλις ξυπνήσει και δεν πεινάτε. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο πρωινό μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, όπως συνέβη και με το μέσο Obesity, στην έρευνα του οποίου συμμετείχαν δυο ομάδες από υπέρβαρες γυναίκες, οι οποίες κατάλωναν 1400 θερμίδες ημερησίως, με τις 700 να προσλαμβάνονται από το πρωινό. Αυτές έχασαν περισσότερα κιλά από ότι εκείνες, των οποίων το πρωινό έφτανε τις 200 θερμίδες.