Ταξινόμηση ντουλάπας

Βήμα-βήμα η σωστή ταξινόμηση ντουλάπας -Πού μπαίνει τι, τα διαχωριστικά συρταριών και όλα τα μυστικά από την Πελαγία Χριστάκη

Κάθε Τρίτη, είμαστε παρέα εδώ με ερωτήσεις για το "τι να φορέσεις". Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, λόγω των τρεχουσών συνθηκών, έχουμε αναπροσαρμόσει την στήλη, και μιλάμε κυρίως για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μένοντας σπίτι.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα περιμένοντας να βγούμε ξανά έξω. Μπορείς να οργανώσεις το σπίτι σου, να θέσεις νέες βάσεις στη διατροφή σου και να διαβάσεις τα βιβλία που είχες στην άκρη και προσπαθούσες να βρεις το χρόνο να τα διαβάσεις.

Πριν από λίγες ημέρες γράψαμε μια λίστα για το spring cleaning της ντουλάπας (δείτε το άρθρο εδώ). Ετσι, δεν άργησαν να καταφθάσουν στο email μου ερωτήσεις με επιπλέον απορίες σας.

Ξεκινώ, λοιπόν, με τα δικά σας ερωτήματα περί ταξινόμησης της ντουλάπας.


Θα ήθελα να φτιάξω τη ντουλάπα μου αλλά φοβάμαι να πετάξω ρούχα. Έχω αρκετά από το Λύκειο και από τη δεκαετία του 2000. Σκέφτομαι ότι ίσως έρθουν ξανά στη μόδα.
Αγαπητή φίλη, όλες κάποια στιγμή αποφασίσαμε να ξεφορτωθούμε ρούχα, τα βάλαμε μέσα σε τεράστια σακούλα, η σακούλα ξέμεινε ένα μήνα σε μια άκρη και σιγά σιγά αρχίσαμε να ξεθάβουμε από μέσα ρούχα που είχαμε αποφασίσει να μην τα ξαναδούμε.

Πρέπει να βάλεις να παίζει μια λίστα με την αγαπημένη σου μουσική δυνατά και να αρχίσεις να νιώθεις ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα απελευθερωθείς.

Αφήνοντάς τα πίσω, δεν αφήνεις τις αναμνήσεις σου αλλά το βάρος των ρούχων μιας άλλης φάση της ζωής σου που σε βαραίνει.

Αν πραγματικά νιώθεις ότι θες να κρατήσεις μερικά γιατί έρχεται ξανά η μόδα, μπορείς! Μέχρι την επόμενη εκκαθάριση.

Πελαγία παρακολουθώ τη Marie Kondo και ενθουσιάζομαι με τη μέθοδό της αλλά όλα αυτά που προτείνει φαίνονται λίγο τραβηγμένα για να τα κάνω, δε είναι πολύ του στιλ μου αυτά.


Εντάξει το να κοιτάς κάθε φορά ένα ρούχο και να αναρωτιέσαι αν εκπέμπει χαρά δεν ακούγεται και πολύ ρεαλιστικό!

Κάποιες φορές κι εγώ βρίσκω αυτή την "ανάλυση" του κάθε ρούχου κάπως εκνευριστική, ιδίως όταν θες με άμεσους τρόπους να κάνεις τη ζωή σου πιο απλή χωρίς παραπάνω ανάλυση.

Μπορείς, όμως, να κρατήσεις από τη Marie αυτά που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και μπορούν να σε βοηθήσουν. Ενα από αυτά είναι να χωρίσεις την ντουλάπα σου σε τμήματα: 1. φορέματα 2. μπλούζες και πουλόβερ 3. παντελόνια και 4. παλτό/ πανωφόρια και να κάνεις ένα γενναίο ξεσκαρτάρισμα σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Από κάθε τμήμα αποχαιρέτησε αυτά που δεν σου κάνουν-ταιριάζουν-εκφράζουν και μείωσε το κάθε τμήμα κατά το 1/5.

Η Marie Kondo έχει χτίσει την "αυτοκρατορία" της πάνω στον καθαρό, γεωμετρικό, τρόπο ζωής των Ιαπώνων συστήνοντας την απουσία φασαρίας στις "θορυβώδεις" από αντικείμενα  ζωές μας.

Kάτι ξέρει!

Γεια σας, θα ήθελα να φτιάξω την ντουλάπα μου αλλά δεν έχω κρεμάστρες ειδικές και κουτιά με θέσεις και τώρα είναι δύσκολο για τέτοιες αγορές αυτή την περίοδο.

Ναι έχεις δίκιο δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για υπερβολές, όμως υπάρχουν λύσεις χωρίς κόστος με πράγματα που ήδη βρίσκονται στο σπίτι. 


1. Για τα συρτάρια σου ως διαχωριστικό ανάμεσα σε t-shirts μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουτιά από παπούτσια (καθαρά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί) ή κουτιά από σετ δώρου αρωμάτων και κρέμας ακόμα και καλάθια χαμηλά υφασμάτινα.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα καπάκια τους για να χωρίσεις τον διαθέσιμο χώρο του συρταριού σε ακόμα πιο πολλά μέρη.

Αργότερα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κουτιά με διαχωριστικά (όλα ή μερικά από αυτά).

2. Όσον αφορά τις κρεμάστρες, τώρα, μπορείς απλά να βάλεις τις συρμάτινες σε πουκάμισα, τις πλαστικές σε φορέματα και τις ξύλινες σε σακάκια ή παλτό που χρειάζονται μεγαλύτερη βάση στους ώμους για να μην τσακίζουν.

3. Στα συρτάρια μου προσπαθώ τα ίδια τα ρούχα διπλωμένα να δημιουργούν χώρους όπου ανάμεσα θα μπορώ να βάλω κάτι που έχει "μαλακό" σχήμα, όπως κάλτσες, καλσόν ή μαντήλια.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο ihavenothingtowear.gr@gmail.com

Πελαγία Χριστάκη είναι wardrobe curator και βρίσκεται πίσω από το Ι have nothing to wear

*Oι ερωτήσεις μπαίνουν με την χρονολογική σειρά που έχουν σταλεί.