Μεταποίησε εύκολα τα ρούχα σου στο σπίτι -Η Πελαγία Χριστάκη σου δείχνει τον τρόπο να αναβαθμίσεις τη γκαρνταρόμπα σου
Tρίτη εβδομάδα σε καραντίνα και η φάση φαντάζει σαν διακοπές που ξέχασαν να στις κόψουν. Μπορεί να γκρινιάζουμε λίγο για το μέσα αλλά η αλήθεια είναι ότι βρήκαμε ευκαιρία όλοι μας να ξεκουραστούμε και να ασχοληθούμε με τους εαυτούς μας.
Αυτή την εβδομάδα, δεν έκανα πολλά, όπως την προηγούμενη, θα έλεγα ότι περισσότερο χαλάρωσα και διάβασα. Δεν μου λείπει ακόμα η ζωή έξω και σκέφτομαι ότι σε αυτήν την τραγική κατάσταση παγκοσμίως ίσως βρήκαμε μια χαραμάδα για παύση εργασιών και σκέψη.
Ίσως, μετά από αυτό, αναθεωρήσουμε για πολλά πράγματα που φάνταζαν τόσο σημαντικά, διεκδικήσουμε τον ατομικό μας χώρο και πούμε όχι σε υπερβολές που ροκάνιζαν τον χρόνο μας. Αναγκαστικά, θα σκεφτούμε αυτό το διάστημα και θα ονειρευτούμε τη ζωή μας αλλιώς ή και έτσι όπως ακριβώς είναι.
Συνεχίζοντας τις συμβουλές, θα ήθελα σήμερα να δούμε μερικά πρακτικά tricks για το πώς μπορείς να μεταποιήσεις-αλλάξεις τα ρούχα σου χωρίς τη βοήθεια της μοδίστρας.
Υπόθεση τζιν μπουφάν 1): Aμφιβάλλω αν έχεις μόνο ένα τζιν μπουφάν στη ντουλάπα σου. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν 2-3. Το ένα από αυτά μπορείς να το ανανεώσεις βάζοντας πάνω του μερικά patches σε επιλεγμένα σημεία.
Δεν θα πρότεινα να το γεμίσεις στην πλάτη. Προσωπικά, προτιμώ ένα μόνο πίσω ή πάνω, στη μπροστινή τσέπη. Αν δεν είσαι ο τύπος των patches, μπορείς απλά να το κάνεις στα παιδιά σου ή στα ανίψια σου.
Υπόθεση τζιν μπουφάν 2): Αν έχεις την δεξιότητα να κεντάς ακόμα και απλές φόρμες, τότε, μπορείς να ράψεις στην πλάτη ένα απλό σχέδιο, πολύ μίνιμαλ και πολύ διακριτικό.
Αν, όχι, τότε μπορείς εσωτερικά στη μανσέτα (στα μανίκια) να ράψεις μία φάσα από ένα άλλο ύφασμα που σου αρέσει. Θα είναι δηλαδή σαν φόδρα εσωτερική στο μανίκι.
Υπόθεση παντελόνια: Μπορείς να έχεις ένα παντελόνι και να είναι το τέλειο πάνω σου και το μόνο που σε χαλάει πραγματικά είναι ότι το νιώθεις «βαρύ» προς τα πόδια. Τότε, αγαπητή φίλη, έχει έρθει η ώρα να το κοντύνεις.
Για τα τζιν, τα πράγματα είναι απλά.
1. Το φοράς και μετράς το μήκος βάζοντας καρφίτσες οριζόντια.
2. Δύο δάχτυλα πάνω από τον αστράγαλο είναι οκ.
3. Στρώνεις το τζιν σε οριζόντια επιφάνεια -δεν ξεχνάς και το τρίγωνο στον καβάλο.
3. Μετράς και κόβεις το ένα μπατζάκι λίγο πιο κάτω από εκεί που μέτρησες έτσι, ώστε, αν κάνεις λάθος ή κόψεις στραβά, να μπορείς να διορθώσεις.
4. Επαναλαμβάνεις το ίδιο για το άλλο με γνώμονα μέτρησης το πρώτο.
5. Διορθώνεις όπου χρειάζεται και μετά παίρνεις λίγο γυαλόχαρτο ή ελαφρόπετρα και τρίβεις τα τελειώματα για να ξεφτίσουν ελαφρώς.
6. Τα κομμάτια τα κρατάς γιατί θα μας χρειαστούν πιο μετά.
Για τα υφασμάτινα παντελόνια, ακολουθείς την ίδια διαδικασία ( *αλλά υπολογίζεις 1 με 2 δάκτυλα περιθώριο για να γυρίσει από μέσα). Μπορείς να κάνεις στρίφωμα μόνη σου από μέσα και καλό θα ήταν να το σιδερώσεις σε εκείνο το σημείο πριν για να μην σου γυρίζει το ύφασμα.
Αν δεν το έχεις με τις μεγάλες αλλαγές σε ρούχα, μπορείς απλά να διορθώσεις τυχόν φθορές όπως απώλεια κουμπιών, τρύπες, σκισίματα.
Υπόθεση σακάκι μαύρο αδιάφορο: Aν έχεις ένα μαύρο ή μπλε σκούρο φαρδύ σακάκι και κάτι σε χαλάει καιρό τώρα πάνω του, είναι η ώρα για αλλαγή.
Αν δεν έχει κάποιο θέμα στην κατασκευή του τότε η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι στα κουμπιά. Πολλές φορές, μπορεί να είναι πολύ αδιάφορα ή πολύ χαμηλής ποιότητας. Δώσε μια ευκαιρία στο ρούχο: αντικατάστησέ τα με χρυσά.
Μπορείς βέβαια και το αντίστροφο, να απλουστεύσεις ένα σακάκι ή παλτό.
Αν έχεις ερωτήσεις για μεταποιήσεις, σε περιμένω!
Μέχρι την επόμενη Τρίτη φιλιά!
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο ihavenothingtowear.gr@gmail.com
H Πελαγία Χριστάκη είναι wardrobe curator και βρίσκεται πίσω από το Ι have nothing to wear
*Oι ερωτήσεις μπαίνουν με την χρονολογική σειρά που έχουν σταλεί.