Πάπας Φραγκίσκος: Ένας απρόσμενος fashion icon
Μπορεί να μην είχε καμία πρόθεση να γίνει fashion icon, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος, που πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του όχι μόνο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και στον κόσμο της μόδας.
Με την απλότητά του, το χαρακτηριστικό λευκό ένδυμα και το χαμόγελό του, ενέπνευσε σχεδιαστές, φωτογράφους αλλά και καλλιτέχνες της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλωστε πώς να ξεχάσουμε εκείνο το viral AI meme, όπου ο Πάπας εμφανιζόταν με ένα puffy Balenciaga λευκό μπουφάν, που έκανε το γύρο του Διαδικτύου μέσα σε λίγες ώρες;
Ο ίδιος μπορεί να μην φόρεσε ποτέ το Balenciaga, αλλά το internet φαντάστηκε και λάτρεψε την εικόνα του με high fashion attitude. Ο συνδυασμός της αγιοσύνης με το street style hype δημιούργησε έναν «ψηφιακό» Πάπα με fashion credentials και... ροή like που θα ζήλευε κάθε influencer.
Η «μόδα του Πάπα», όμως, δεν σταμάτησε εκεί: αρκετοί σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από το θρησκευτικό ένδυμα, τα αρχιτεκτονικά κοψίματα και τις μίνιμαλ φόρμες της παπικής αμφίεσης. Άλλωστε, η σχέση Εκκλησίας και μόδας είχε πάντα μια δόση δραματικότητας και στυλιστικής επιρροής.
Όταν η μόδα εμπνέεται από τα ράσα: Ο Πάπας Φραγκίσκος και η (ήσυχη) επιρροή του στο στιλ
Στον κόσμο της μόδας, λοιπόν, η έμπνευση μπορεί να έρθει από τα πιο απρόβλεπτα μέρη. Από τα βάθη της θάλασσας (π.χ το jellyfish dressing) μέχρι την αισθητική των γιαγιάδων στο TikTok, κάθε τι περίεργο, ανατρεπτικό ή «quiet luxury» έχει τη θέση του στις πασαρέλες και στους δρόμους.

Kαι γιατί όχι από τον Πάπα Φραγκίσκο που είχε σίγουρα το δικό του ξεχωριστό στιλ: σεμνό, ουσιαστικό και διαχρονικά κομψό. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που επέλεγαν πολυτελή άμφια και αξεσουάρ (όπως ο Βενέδικτος ΙΣΤ' με τα iconic κόκκινα Prada παπούτσια), εκείνος προτιμούσε καθαρές γραμμές, λευκά άμφια και έναν απλό σιδερένιο σταυρό που είχε από το 1992. Ήταν η επιτομή του σύγχρονου quiet luxury πριν αυτό γίνει τάση.
Αυτή η επιλογή δεν ήταν απλώς αισθητική, αλλά βαθιά συμβολική, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η μόδα στρέφεται όλο και περισσότερο στην ουσία και στη βιωσιμότητα. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη υπεύθυνης κατανάλωσης, δίνοντας έτσι το δικό του ηχηρό «ναι» σε μία ηθική θεώρηση του στιλ, σαν κι αυτή που πρεσβεύουν σύγχρονοι οίκοι όπως η Stella McCartney ή η Gabriela Hearst.
Η επιρροή του δεν έμεινε εκεί. Το Met Gala του 2018 είχε θέμα Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination και ανέδειξε τον συνεχή διάλογο ανάμεσα στη μόδα και την πίστη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την Rihanna ντυμένη σαν υπέρλαμπη «θηλυκή Πάπισσα» με δημιουργία του Maison Margiela; Ήταν μια στιγμή που η υψηλή ραπτική ενώθηκε με τον εκκλησιαστικό συμβολισμό και γέννησε εικόνες που έγραψαν ιστορία.

Αλλά ίσως η πιο αναπάντεχη στιγμή μόδας του Πάπα Φραγκίσκου, όπως προαναφέραμε, ήταν αυτή που δεν ήταν καν αληθινή. Tότε που έγινε viral με το balenciaga μπουφάν για ώρες το internet πίστεψε ότι ο Πάπας είχε κάνει το fashion statement της χρονιάς. Και παρόλο που αποδείχθηκε δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, έσπασε τα στεγανά και απέδειξε ότι η εικόνα του Πάπα και κατ’ επέκταση, της Εκκλησίας μπορεί να διαβεί με άνεση τα ψηφιακά catwalks της εποχής μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το περιοδικό Esquire τον είχε ανακηρύξει «Καλύτερα ντυμένο άντρα» του 2013. Όχι γιατί φορούσε σχεδιαστές, αλλά γιατί μετέφερε ένα μήνυμα απλότητας και ταπεινότητας και αυτό σήμερα θεωρείται η απόλυτη πολυτέλεια.
Οπότε ναι, η επιρροή του Πάπα Φραγκίσκου στη μόδα ήταν διακριτική, αλλά καθοριστική. Και σίγουρα αξίζει μια θέση στο αρχείο των στιλιστικών icons της εποχής μας με ή χωρίς Balenciaga.