Το εμβληματικό νυφικό της Τζάκι Κένεντι: Η ιστορία πίσω από το φόρεμα που την έκανε πριγκίπισσα της Αμερικής
Η Ζακλίν Μπουβιέ ή αλλιώς Τζάκι Κένεντι, θεωρείται η επιτομή του στιλ και μια από τις πιο κομψές Πρώτες Κυρίες που έχουν περάσει ποτέ από τον Λευκό Οίκο. Μέχρι και σήμερα, τα look της εμπνέεουν πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Τζάκι Κένεντι, δεν θα μπορούσε να μην είναι εντυπωσιακή και σικάτη την ημέρα του γάμου της με τον τότε γερουσιαστή, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 1953 όταν αποφάσισαν να επισημοποιήσουν την σχέση τους με μια τελετή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Νιούπορτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Vanity Fair περίπου 800 προσκεκλημένοι είδαν το νυφικό της Τζάκι Κένεντι και άλλοι 400 στη δεξίωση. Ο γάμος είχε προκαλέσει φρενίτιδα στον Τύπο και τον κόσμο. Μια φωτογραφία των νεόνυμφων κόσμησε την πρώτη σελίδα των The New York Times την επόμενη μέρα.
Το νυφικό της Τζάκι Κένεντι ήταν δημιουργία της Αφροαμερικανίδας σχεδιάστριας μόδας, Ανν Λόου και είχε φουντωτή φούστα από μεταξένιο ταφτά, με μικροσκοπικές λεπτομέρειες από λουλούδια. Το συνόδευσε με ένα ιδιαίτερο πέπλο και μανίκια από δαντέλα.
Σύμφωνα με την ιστορικό μόδας Κίμπερλι Κρίσμαν -Κάμπελ, η οποία είναι η συγγραφέας του βιβλίου «The Way We Wed: A Global History of Wedding Fashion», «η Τζάκι Κένεντι δεν ήταν οπαδός του φορέματος που φόρεσε για να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Παρόλο που είναι ένα όμορφο φόρεμα, δεν ήταν αυτό που ήθελε και το συνέκρινε με ένα αμπαζούρ». «Το επέλεξε ο πεθερός της, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια αμερικανική βασιλική στιγμή και πραγματικά όρισε τον γιο του ως κληρονόμο της οικογενειακής δυναστείας», πρόσθεσε.
Το ιβουάρ μεταξωτό νυφικό της Τζάκι Κένεντι
Δέκα ημέρες πριν από την τελετή ένας σωλήνας έσπασε στο στούντιο της σχεδιάστριας και κατέστρεψε το αρχικό νυφικό και άλλα εννέα από τα φορέματα των παράνυμφων.
Το κύριο φόρεμα χρειάστηκε δύο μήνες και περισσότερα από 50 μέτρα μεταξωτού ταφτά για να δημιουργηθεί. Η ομάδα της σχεδιάστριας εργάστηκε εντατικά για να προλάβει να ξαναφτιάξει τα περίπλοκα κομμάτια.
Η Αφροαμερικανίδα Ανν Λόου, που σχεδίασε το νυφικό της Τζάκι Κένεντι, είχε επιρροή στο να ανοίξει το δρόμο για τους Αφροαμερικανούς στη βιομηχανία της μόδας. Έφτιαχνε ρούχα για μεγάλο μέρος της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, συμπεριλαμβανομένων των Rockefellers, των Roosevelts και των du Ponts. Η Λόου έφτιαχνε επίσης τακτικά φορέματα για το International Debutantes Ball. «Λατρεύω τα ρούχα μου και έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ποιος τα φοράει», είπε η σχεδιάστρια στο περιοδικό Ebony το 1966.
Η Λόου έμαθε να ράβει σε ηλικία πέντε ετών και, ως χόμπι, έφτιαχνε διακοσμητικά υφασμάτινα λουλούδια, τα οποία αργότερα έγιναν χαρακτηριστική λεπτομέρεια σε πολλά από τα σχέδιά της.
Δημιούργησε μια ζωή γύρω από το πάθος της για το ράψιμο και την υψηλή μόδα. Αφού αφιέρωσε αρκετά χρόνια για κατακτήσει φήμης ως καταξιωμένη μοδίστρα, η Λόου μετακόμισε στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου ανέπτυξε μια πιστή πελατεία σχεδιάζοντας φορέματα για την ελίτ κοινωνία.
Άνοιξε και λειτούργησε πολλά καταστήματα στις πιο πλούσιες γειτονιές του Μανχάταν κατά τη διάρκεια μιας εποχής που οι επιχειρήσεις που ανήκαν σε μαύρους ήταν σπάνιες, ιδιαίτερα στην εξαιρετικά διαχωρισμένη βιομηχανία της μόδας.
Οι συγγραφείς παρουσιάζουν την Τζάκι σαν μια γυναίκα απογοητευμένη από την ερωτική της ζωή με τον σύζυγό της, που έψαχνε συνεχώς τρόπους να τον εκδικηθεί για τις δικές του ερωτικές ατασθαλίες.
Σύμφωνα με τη βιογραφία, οι καυγάδες της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν συχνοί και έντονοι.Το 1957 έφτασε στο σημείο να βγει τρέχοντας στους δρόμους με τα εσώρουχά της, έπειτα από έναν άγριο καυγά. Ο Κένεντι κάλεσε ασθενοφόρο και η σύζυγός του νοσηλεύτηκε σε κλινική της Μασαχουσέτης με κατάθλιψη.
Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Τζάκι συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες για να καταλήξει στο τέλος να παντρευτεί τον Έλληνα πλοιοκτήτη και μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968 τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κένεντι. Από το 1975 έως και τον Μάρτιο του 1994 εργαζόταν ως προϊστάμενη σε εκδοτικούς οίκους βιβλίων που αφορούσαν το μπαλέτο και τη μουσική.
Τον Δεκέμβριο του 1993 ύστερα από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες. Πέθανε το βράδυ της 19ης Μαΐου του 1994 στο Μανχάταν.