Σύλβια Μάρκο: Από τον Ευαγγελισμό, νοσηλεύτρια της χρονιάς στη Βρετανία
Στις 27 Αυγούστου η Σύλβια Μάρκο βραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ ως η καλύτερη νοσηλεύτρια του βρετανικού συστήματος υγείας στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του NHS.
Σύμφωνα με το ERTNews, η βραβευμένη νοσηλεύτρια, εργαζόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, ωστόσο αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως λέει η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ, οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν αρκετοί: «Έφυγα τον Αύγουστο του 2020, στον κορωνοιό, ήταν να φυγω λίγο νωρίτερα, αλλά λόγω των κλειστών συνόρων δεν μπόρεσα.
Η Μάρκο ανέφερε ότι πάντα επιθυμούσε να κάνει καριέρα και να εξελιχθεί επαγγελματικά, και ότι η απόφασή της δεν είχε να κάνει με αρνητική στάση προς τον «Ευαγγελισμό», αλλά με την επιθυμία να βρει νέες ευκαιρίες.
«Ήθελα να φυγω για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ήθελα να κάνω καριέρα, εδώ ξέρω ότι δεν θα μπορούσα, χωρις αυτό να σημαίνει ότι κατηγορώ τον ''Ευαγγελισμό''».
«Είχα δει και άλλους συναδέλφους που είχαν φύγει στο εξωτερικό και άκουγα πόσο καλύτερα είναι» είπε, ενώ τόνισε ότι «καμία χώρα δεν είναι παράδεισος», αλλά η απόφασή της να μεταβεί στο εξωτερικό έχει αποδειχθεί σωστή για εκείνη.
Η αναγνώριση της απόδοσής της ήρθε με την πρόσκληση να συμμετάσχει σε ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού, γεγονός που αρχικά της φάνηκε απίστευτο. «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, αρχικά όταν έλαβα το μέιλ ότι είμαι καλεσμένη στην ομιλία του πρωθυπουργού πίστευα ότι μου κάνουν πλάκα, τελικά, δεν ήταν».
«Ο πρωθυπουργός θέλησε να μιλήσω για την εμπειρία μου μέσα από τα επείγοντα. Πραγματικά ήθελε να με ακούσει, δεν με διέκοψε καθόλου, συμφωνούσε και όσα του είπα μου είπε πως θα τα σκεφτεί».
Ερωτώμενη για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ελληνικό και στο βρετανικό σύστημα υγείας η ίδια απάντησε: «Η διαφορά είναι τεράστια, από που να ξεκινήσω; Από τον τρόπο που εργαζόμαστε όλοι ομαδικά; από το πόσο νοιαζόμαστε πραγματικά για την δουλειά μας; Όταν όλη η ομάδα βοηθάει, τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεν υπάρχει η νοοτροπία θα βάλω τον νέο να δουλέψει παραπάνω επειδή εγώ είμαι παλιά. Το σύστημα του Ευαγγελισμού σε χαντακώνει επειδή δεν υπάρχει αξιολόγηση, όπως στην Αγγλία. Εγώ αξιολογήθηκα και έγινα vip, εδώ δεν γινεται αυτό, αν γινόταν θα ήταν καταπληκτικό».
Αυτό που λείπει εδών είναι η αξιοκρατία. Υπάρχει το ''θα ψηφίσω τον φίλο μου, εκεί όχι, δεν νομίζω ότι θα λειτουργούσε το σύστημα της αξιολόγησης στην Ελλάδα λόγω της νοοτροπίας».