Strong me: Η Ασπασία Θεοφίλου είναι η γυναίκα πίσω από το κίνημα που πολεμά τον σεξισμό και την έμφυλη βία
Στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τo «Strong Me», το κίνημα που γεννήθηκε πριν λίγο καιρό και δίνει φωνή στις γυναίκες πολεμώντας τον σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα,διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή στέλνοντας ηχηρά μηνύματα με τη συμμετοχή που σήμερα πρωταγωνιστούν στη ζωή και στους αγώνες.
Γυναίκες από το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Λατινική Αμερική και την Ελλάδα, γυναίκες από τους χώρους, της τέχνης, του αθλητισμού και του επιχειρείν, αφηγούνται τις ιστορίες τους και μιλούν για τον φόβο που μετατράπηκε σε δύναμη και success story.
Η Mursal Popalzai, η αφγανή ακτιβίστρια ιδρυτικό μέλος του "Girl Power Global", το Cafe femenino, η Hana Ganji ιρανή ακτιβίστρια, η Βούλα Πατουλίδου, η «χρυσή» Βούλα που άλλαξε την ροή του ελληνικού αθλητισμού, το απόλυτο outsider που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Άννα Βερούλη μια από τις καλύτερες αθλήτριες ακοντισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η Γεωργία Νταγάκη η ελληνίδα λυράρισα κόντρα στα στερεότυπα και τις σκληρές αντιλήψεις της κλειστής κοινωνίας της Κρήτης.
Λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση μιλήσαμε με την «ψυχή» του «Strong me», την τραγουδίστρια Ασπασία Θεοφίλου προκειμένου μα μάθουμε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με το συγκεκριμένο κίνημα.
Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε το «Strong me»;
Το «Strong me» ήταν ο προορισμός μου..Υπήρξα πάντα ένας πολύ ανεξάρτητος άνθρωπος που δεν έβλεπα το φύλο μου σαν «εμπόδιο». Μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Δεν είχα τις εργοστασιακές προδιαγραφές τις «σωστής γυναίκας, που ονειρεύεται να βρει τον Πρίγκιπα ,να φορέσει νυφικό και να κάνει παιδιά». Ήθελα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, με ενοχλούσε η κοινωνική ανισότητα, λάτρευα και λατρεύω τα extreme sports,έπαιζα πάντα με τα αγόρια και όλα αυτά σε συνδυασμό με την απόφασή μου να γίνω τραγουδίστρια δημιούργησαν μια δυσλειτουργική σχέση με το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον,παρόλο που οι γονείς μου ήταν και είναι πάντα απόλυτα υποστηρικτικοί. Με θυμάμαι πάντα να βρίσκομαι σε μια αμυντική θέση. Το γλυκό ήρθε και έδεσε με την κακοποίηση μου και όταν πάτησα στα πόδια μου είπα «ως εδώ». Αποφάσισα ότι θα σταματήσω να φοβάμαι και θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στον αγώνα ενάντια στα στερεότυπα, που είναι τα θεμέλια της έμφυλης βίας. Αυτός είναι ο σκοπός του «Strong me» και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο motto μας «Κάνε τον φόβο σου δύναμη».
Στην καλλιτεχνική σας πορεία έχετε δεχθεί σεξιστικά σχόλια; Ως γυναίκα γενικότερα;
Τα σεξιστικά σχόλια είναι πταίσματα. Το πιο σύνηθες είναι όταν λες ότι τραγουδάς είναι να ακούς «Α τραγουδιάρα είσαι;» αλλά ποιος δίνει σημασία... Θα αναφέρω μερικά περιστατικά που μιλάνε από μόνα τους. Τεράστιος συνθέτης ευυπόληπτος οικογενειάρχης με φώναζε «Γενοβέφα» και έλεγε ότι είμαι ιέρεια, έλεγε στους μουσικούς και τους συναδέλφους να μην με πλησιάζουν και όταν είδε ότι οι προσπάθειές του έπεφταν στο κενό, μετά από ένα άσχημο ξέσπασμά μου κατά τη διάρκεια πρόβας που μου είπε μπροστά σε όλους «Πως τραγουδάς έτσι Αγ......η είσαι;» ,με κάλεσε στο καμαρίνι του και μου είπε: “ Δεν έχεις καμιά σπουδαία φωνή κι επειδή δεν θα κάτσεις να σου πιάσουν τον κ....ο καλύτερα να πας σπίτι σου».
Άλλος τεράστιος συνθέτης, όταν είδε ότι δεν παίζω το παιχνιδάκι μου είπε «Κρίμα τόσο ωραίο κορίτσι να είσαι τόσο κομπλεξικό».
Ήμουν ποδηλάτισσα και έκανα προπόνηση με την ομάδα στο δρόμο, σχεδόν 17 χρονών, περνάει ένα αυτοκίνητο βγάζει το χέρι του ο συνοδηγός και με χουφτώνει. Έτσι απλά γιατί ήθελε και θεώρησε ότι έχει το δικαίωμα. Περπατάω κοντά στο σπίτι είναι καλοκαίρι μεσημέρι και πάω να συναντήσω τις φίλες μου.
Ήμουν 20 – 22 χρονών σταματάει αυτοκίνητο και λέει ο τύπος «Πω πω τι κ....ρα είσαι εσύ». Γυρνάω και είναι οικογενειακός φίλος που ουσιαστικά με έχει μεγαλώσει και μου λέει χίλια συγνώμη δεν σε γνώρισα... Ζήτησε συγνώμη επειδή με ήξερε, όχι για την συμπεριφορά του.
Θα μπορούσα να αναφέρω περισσότερα περιστατικά πάνω σε τέτοια θέματα. Αυτά τα περιστατικά είναι η εικόνα της κοινωνίας και ο τρόπος που οι άνδρες, όχι όλοι φυσικά, αντιλαμβάνονται την θέση της γυναίκας. Απεικονίζουν το πρόβλημα και το πιο επικίνδυνο είναι πως εμείς ως γυναίκες θεωρούμε αυτές τις συμπεριφορές «κανονικές» και συχνά ακούμε το γνωστό μην το κάνεις θέμα έτσι είναι οι άνδρες.
Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στις γυναίκες μέσα από το «Strong me»;
Όπως αναφέραμε από την αρχή της συζήτηση μας «Κάνε το φόβο σου δύναμη». Το σημαντικότερο για μένα είναι να αφυπνιστούμε και αν «πετάξουμε» από πάνω μας απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τον ρόλο μας.
Πρέπει να αφυπνιστούμε και να μην αποδεχόμαστε προσβλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές ως «κανονικές». Στην αγάπη και στον έρωτα δεν υπάρχει βία. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε καμία μορφή βίας, καμία σεξιστική και υποτιμητική συμπεριφορά και οφείλουμε να εκπαιδευτούμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας με τις αρχές τις ισότητας. Στις γυναίκες που ζουν σε κακοποιητικό περιβάλλον θέλω να πω να ζητήσουν βοήθεια, να ενημερωθούν πως μπορούν με ασφάλεια να απομακρυνθούν από το βίαιο περιβάλλον. Ξέρω ότι φοβούνται και νιώθουν πως δεν υπάρχει διέξοδος και δεν υπάρχει μέλλον για εκείνες, όμως υπάρχει. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και οι μηχανισμοί που υπάρχουν δεν επαρκούν, όμως δεν είναι μόνες.
Υπάρχουν φορείς που κάνουν εξαιρετική δουλειά και είμαστε εδώ . Όλες έχουμε φοβηθεί και εξακολουθούμε να φοβόμαστε, αλλά δεν θα αφήσουμε τον φόβο να κλέψει την ζωή μας. Είστε δυνατές, είστε όμορφες, αξιαγάπητες και σας αξίζει μια όμορφη ζωή με φως, ηρεμία και χαμόγελα. Μια ζωή χωρίς φόβο. Ελάτε να διεκδικήσουμε αυτή τη ζωή.
Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες μέσα από το me too έχουν αρχίσει να μιλάνε. Πιστεύετε πως θα αλλάξουν κάποια πράγματα στην κοινωνία;
Το ME TOO έχει συμβάλλει καθοριστικά. Ουσιαστικά «Έσπασε την σιωπή». Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μιλάμε πια ανοικτά για την έμφυλη βία.
Ανασύρθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει την χώρα μας δεκαετίες και υποκρινόμασταν με μεγάλη επιτυχία ότι δεν υπάρχει. Να πούμε όμως ότι υπάρχει ακόμα μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων που πιστεύει ότι γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Η στιγμή που συνέβη αυτό δεν είναι τυχαία. Η κοινωνία ήταν έτοιμη να «ανοίξει» αυτό το κεφάλαιο αλλά χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να δούμε αλλαγή. Πιστεύω ότι γίνονται προσπάθειες όχι όμως με ουσιαστικό τρόπο πάντα. Οι αλλαγές θέλουν πολύ χρόνο , κόπο, επιμονή, αγώνες και εν συναίσθηση που δυστυχώς είναι άγνωστη λέξη για εκείνους που έχουν την δύναμη να κάνουν αλλαγές.
Υπάρχουν κακοποιητικά περιστατικά που έχετε ακούσει από γυναίκες και σας έχουν σοκάρει;
Αυτό που με σοκάρει αρχικά και δεν ήμουν προετοιμασμένη είναι η έκταση του προβλήματος. Σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης. Δεν υπάρχει μέρος που έχουμε επισκεφτεί χωρίς περιστατικά. Υπάρχει κάποιο που δεν έχει καταφέρει να το επεξεργαστεί ποτέ ο εγκέφαλός μου.
Γυναίκα ετών 23 την πήρε ο σύζυγός από το μαιευτήριο, είχε γεννήσει το πρώτο της παιδάκι και στην επιστροφή την έδεσε πίσω από το αυτοκίνητο για να την σύρει. Για καλή της τύχη παρενέβησαν περαστικοί. Οι γονείς της, της είπαν να γυρίσει στο σπίτι και ότι αυτά συμβαίνουν στους γάμους.. Είναι ασφαλής με την υπέροχη κόρη της, εκτός Ελλάδος και υπάρχει λόγος που δεν αναφέρω την περιοχή.
Εξίσου σοκαριστικές ιστορίες μου έχουν εξομολογηθεί ηλικιωμένες γυναίκες ,που έζησαν την ζωή τους σε σκληρή κακοποίηση, με τις ευλογίες των γονέων τους. Οι δυο σκληρότερες έρχονται από την Λέρο και τις Σέρρες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήρθαν και οι δυο και μου είπαν με δάκρυα κόρη μου τι μας έκανες σήμερα ,όλα τα ζωντάνεψες και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που λένε ότι οι επιζώσες τις έμφυλης βίας βγαίνουν πιο δυνατές. Κάποιες δεν βγαίνουν ποτέ και οι άλλες ζουν με το τραύμα που πιστέψτε με πάντα κάτι το ενεργοποιεί.
Μιλήσετε μου για την εκδήλωση που ετοιμάζετε την Ημέρα της Γυναίκας.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών στις 18:30, με την συμμετοχή του Girl Power Academy και την στήριξη της Ορχήστρας Συγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, θα κάνουμε μια μεγάλη γιορτή για να αναδείξουμε και να τιμήσουμε την γυναικεία δύναμη. Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του ακτιβισμού, του αθλητισμού, εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου και καλλιτέχνες θα δώσουν ηχηρό παρών. Θα ακούσουμε αληθινές ιστορίες γυναικών που επιβίωσαν από τους Ταλιμπάν, αθλήτριες από outsider κατέκτησαν τον κόσμο και έγιναν σύμβολα , δίνοντας το μήνυμα ότι «Δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο». Θα τραγουδήσουμε μαζί με την Πέννυ Μπαλτατζή. Quests η Γεωργία Νταγάκη και ο Αντώνης Παπαηλίας και την βραδιά θα παρουσιάσει η Ζέτα Δούκα. Η βραδιά θα είναι προσβάσιμη σε μη ακούοντες και με ελεύθερη είσοδο. Να είστε εκεί,να είμαστε εκεί γιατί η δύναμή μας είναι η ένωσή μας.