Ίντια Μουρ
Ίντια Μουρ/ Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
LGBTQI+

Πέντε διεμφυλικοί ηθοποιοί που έσπασαν τα στερεότυπα


Οι εποχές που τα διεμφυλικά άτομα ήταν καταδικασμένα να ζουν στο περιθώριο ευτυχώς έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η ανοχή που κάποτε θεωρούνταν αίτημα, πλέον έχει αντικατασταθεί από την αποδοχή, και σε αυτό έχουν συμβάλλει διάσημα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που με το έργο τους, το ταλέντο και τη θαρραλέα στάση τους κατάφεραν  να ανατρέψουν τα στερεότυπα.

Αλέξις Αρκέτ

Μέλος της καλλιτεχνικής οικογένειας των Αρκέτ, η Αλέξις -αδερφή της Ροζάνα, της Πατρίσια, του Ντέιβιντ και του Ρίτσμοντ- υπήρξε από τις πρώτες διάσημες transgender του Χόλιγουντ. Γεννημένη το 1969 τόλμησε την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου κι έγινε πρωτοπόρος της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. Η ίδια μπορεί να σταμάτησε να παίζει στο σινεμά, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση, ενώ υπήρξε δυναμική υποστηρίκτρια της queer κοινότητας.

To 2007 γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Άλεξ Αρκέτ: Είναι ο αδελφός μου» του Μάθιου Μπαρμπέιτ, που ουσιαστικά εξιστορεί τη ζωή της τρανς ηθοποιού. Το 1987, η Αλέξις διεγνώσθη με τον ιό του. Το 2016 σε ηλικία 47 ετών έπεσε σε κώμα και τελικά απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή, έχοντας δίπλα της την οικογένειά της, που ερμήνευσε για χάρη της το αγαπημένο της τραγούδι, το «Starman» του Ντέιβιντ Μπάουι, σύμφωνα με την επιθυμία της.

AP Images

Λάβερν Κοξ

Είναι η πρώτη διεμφυλική ακτιβίστρια και καλλιτέχνης που έχει εμφανιστεί ποτέ στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time». «Δεν υπάρχει μόνο μία ιστορία τρανς. Δεν υπάρχει μόνο μία εμπειρία τρανς. Δεν αισθάνονται όλοι πως η ταυτότητα του φύλου τους ευθυγραμμίζεται με αυτό που τους αποδίδεται όταν γεννιούνται με βάση τα γεννητικά τους όργανα, κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε άνθρωπο», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά.

Γνωστή από τον ρόλο της στη σειρά του Netflix «Orange is the New Black», πρωταγωνίστησε στο remake του μιούζικαλ «Rocky Horror Show», έγινε η πρώτη διεμφυλική γυναίκα ηθοποιός, που ήταν υποψήφια για βραβείο ΕΜΜΥ, ενώ το κέρινο ομοίωμά της περιλαμβάνεται στη διάσημη συλλογή του μουσείου της Μαντάμ Τισώ.

AP Images

Η Κοξ, που το 2020 είχε δεχτεί τρανσοφοβική επίθεση στο Griffith Park στο Λος Άντζελες, μέσα από τις δράσεις της έχει φέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα της διεμφυλικής κοινότητας και έχει βραβευτεί πολλές φορές για τους αγώνες της.

Mj Rodriguez

Ένα από τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που γράφει ιστορία, αφού έγινε το πρώτο τρανς άτομο που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά «Pose». «Ουάου! Σας ευχαριστώ! Αυτή είναι μια πόρτα που θα ανοίξει για πολλά ακόμη νέα ταλαντούχα άτομα», είχε γράψει για τη βράβευσή της στο Instagram. «Στα μικρά ΛΟΑΤΚΙ μωρά μου, λέω πως είμαστε εδώ. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή τώρα για να φτάσετε στα αστέρια».

AP Images

Η Μικαέλα Τζέι Ροντρίγκεζ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1991, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ και πήγε σε καθολικό σχολείο. Παρόλο που ήθελε να γίνει ηθοποιός από την ηλικία των επτά ετών, άρχισε να ασχολείται με το επάγγελμα όταν ήταν έντεκα. Mάλιστα, ήταν η μητέρα της που την είχε γράψει στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Νιου Τζέρσεϋ, όπου συμμετείχε στο πρόγραμμα του New Jersey Youth Theatre. Αν και από πολύ μικρή «είχε προσευχηθεί γίνει γυναίκα», όπως έχει εξομολογηθεί, για χρόνια αρνιόταν την ταυτότητά της. Στα δεκατέσσερά της είπε στους γονείς της ότι ήταν γκέι. Αποφοίτησε από το Newark Arts High School, ενώ αργότερα παρακολούθησε το Berklee College of Music, όπου κέρδισε τις υποτροφίες Star-Ledger 2009 και Young Arts 2009.

Τελικά πήρε το σκηνικό της όνομα «MJ» Rodriguez από το χαρακτήρα της Marvel Mary Jane «MJ» Watson. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο κολλέγιο, άρχισε να ερευνά και τη μετάβαση φύλου, που τελικά ξεκίνησε το 2012. Εκείνη την περίοδο αποφάσισε να απέχει από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, προκειμένου να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα που είχε ανάγκη. Επανήλθε το 2016, έχοντας την απόλυτη στήριξη του ατζέντη της. Από τότε έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Έλιοτ Πέιτζ

Τον Έλιοτ τον γνωρίσαμε από την εμφάνισή του στην ταινία «Juno», όπου είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, αλλά και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Σε κάποια φάση της ζωής του όμως, ο Έλιοτ, όπως αποκάλυψε, δεν αισθανόταν ο εαυτός του, δεν ήθελε καν να κοιτάει τις φωτογραφίες του. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, πράγμα το οποίο αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή, κερδίζοντας την υποστήριξη των θαυμαστών του. Σε μια αποκαλυπτική του συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, μίλησε ανοιχτά για την επέμβασή του, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε άλλα διεμφυλικά άτομα.

AP Images

Γεννημένος το 1987 στον Καναδά, από μικρή ηλικία μπήκε στο χώρο του θεάματος, λαμβάνοντας μέρος σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το 2014 ανακοίνωσε δημόσια την ομοφυλοφυλία του και τελικά το 2020 έκανε coming out ως τρανς άνδρας. Μάλιστα έγινε ο πρώτος ανοιχτά διεμφυλικός άνδρας, που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time», ακολουθώντας τα χνάρια της Λάβερν Κοξ.

Ίντια Μουρ

Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στη σειρά Pose», αλλά και την καμπάνια του Τommy Hilfiger το 2021, που είχε ως κεντρικό μήνυμα «Moving Forward Together» (Προχωράμε Μπροστά Μαζί) με στόχο την κοινωνική αλλαγή. Μάχιμη και δυναμική, η  Μουρ μαζί με την Αντζέλικα Ρος το 2020 είχαν μιλήσει εναντίον των βραβείων ΕΜΜΥ, επειδή δεν συμπεριέλαβαν το καστ της σειράς στους υποψήφιους για τα βραβεία εκείνης της χρονιάς, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο για τη νίκη της Ροντρίγκεζ τον επόμενο χρόνο.

AP Images

Γεννημένη στο Μπρονξ το 1995, με καταγωγή από την Αϊτή, τον Άγιο Δομίνικο και το Πουέρτο Ρίκο, μεγάλωσε σε μια θετή οικογένεια, επειδή οι γονείς της δεν μπορούσαν να την αποδεχτούν. Στο σχολείο έπεσε συχνά θύμα μπούλινγκ και αυτό ισχυροποίησε την  αγωνιστική της διάθεση. Στα 15 της ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο σε μεγάλους οίκους μόδας, και από εκεί μεταπήδησε στην υποκριτική. Στην προσωπική της ζωή  αυτοπροσδιορίζεται ως non binary και συχνά έχει μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την παιδική της ηλικία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα διεμφυλικά άτομα.





SHARE