Η μοναδική φορά που η Ελισάβετ επισκέφτηκε την Ελλάδα -Γιατί δεν επέστρεψε ποτέ ως βασίλισσα
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκε ποτέ τη χώρα μας μετά τη στέψη. Η μοναδική της επίσκεψη στην Αθήνα το 1950.
Η βασίλισσα το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, στα 96 της χρόνια.
Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πιο πολυταξιδεμένη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι λίγο πολύ έχει επισκεφτεί και τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μας: από το μικροσκοπικό Τουβαλού στον Ειρηνικό, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Χιλή, την Γκάνα, την Αυστραλία και σχεδόν παντού στο ενδιάμεσο.
Ωστόσο, στο ημερολόγιο των ταξιδιών της υπάρχουν και μερικές λευκές σελίδες -μια εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, που αποτελούσε όχι μόνο έναν κοντινό και «εύκολο» προορισμό, αλλά ήταν και η γενέτειρα του συζύγου της, Φίλιππου.
Την απάντηση στο ερώτημα γιατί η Ελισάβετ έκτοτε δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ως βασίλισσα την έχει δώσει στο BBC ο ιστορικός Hugo Vickers, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν τα αισθήματα του πρίγκιπα Φίλιππου που αποθάρρυναν τη βασιλική επίσκεψη.
«Στον πρίγκιπα Φίλιππο δεν αρέσει η Ελλάδα, γιατί δίκασε τον πατέρα του (πρίγκιπα Ανδρέα) και πιθανόν θα είχε εκτελεστεί. Το 1922 όλοι χρειάστηκε να φύγουν από τη χώρα». Ο πατέρας του Φίλιππου, ο πρίγκιπας Ανδρέας, είχε θεωρηθεί πως, ως στρατηγός διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού, είχε μερίδιο στη Μικρασιατική Καταστροφή και για αυτόν τον λόγο είχε οδηγηθεί στο εδώλιο. Ήταν η βρετανική κυβέρνηση που τον προστάτευσε από τη θανατική ποινή και ο θρύλος λέει πως η οικογένειά του φυγαδεύτηκε από την χώρα, με τον τότε 18 μηνών πρίγκιπα Φίλιππο κρυμμένο σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Η οικογένεια έζησε εξόριστη στο Παρίσι, ενώ αργότερα, τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του. Υιοθέτησε το επώνυμο Mountbatten μαζί με τη βρετανική υπηκοότητα όταν αρραβωνιάστηκε την Ελισάβετ.
Σε ερωτήσεις που κατά καιρούς του έκαναν οι δημοσιογράφοι σχετικά με την αίσθηση της ταυτότητάς του, δήλωνε ότι θεωρούσε τον εαυτό του Δανό. Σε μια συνέντευξη επέλεξε την αινιγματική απάντηση «Είμαι Έλληνας, αλλά…», χωρίς να ξεκαθαρίσει τα αισθήματά του. Σύμφωνα όμως και με τους Βρετανούς ιστορικούς, ο Φίλιππος δεν έδειξε ποτέ συναισθηματικό δέσιμο με τη χώρα της οποίας ήταν κάποτε πρίγκιπας. Αν και αργότερα επισκέφτηκε κάποιες φορές την χώρα μας, λέγεται πως είχε δηλώσει ότι «Σίγουρα ποτέ δεν ένιωσα νοσταλγία για την Ελλάδα. Ένας παππούς που δολοφονήθηκε και ένας πατέρας που καταδικάστηκε σε θάνατο δεν με κάνει να αγαπάω τους δράστες».
Ένας ακόμη ανεπιβεβαίωτος θρύλος λέει ότι είχε έρθει μυστικά σε επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα μετά την επιβολή της χούντας τον Μάιο του 1967 για να μεταφέρει την ηλικιωμένη μητέρα του Αλίκη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο ίδιος πέθανε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών, ενώ οι Βρετανοί υπήκοοι του του είχαν δώσει το nickname «Φιλ, ο Έλληνας».
Οι δυσάρεστες εμπειρίες του Φιλίππου προφανώς επηρέασαν τη βασίλισσα Ελισάβετ που απέφυγε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Αν θέλουμε όμως να ακριβολογούμε πρέπει να πούμε ότι το ζεύγος είχε έρθει στην Ελλάδα, και μάλιστα μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, ξαδέρφου του Φιλίππου, αλλά αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο του 1950, δυο χρόνια πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα. Με μια ανοιχτή λιμουζίνα είχαν πάει θερινά ανάκτορα στο Τατόι, επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσαν στεφάνι. Περπάτησαν στην Ακρόπολη και φυσικά επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους (!) μετά τον αρραβώνα τους. Η Ελισάβετ τότε ήταν μόλις 24 ετών. Τρία χρόνια αργότερα, ύστερα από το θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ, στέφτηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελισάβετ δεν ταξίδευε στο εξωτερικό. Ο γιος του ζευγαριού όμως, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, έχει πραγματοποιήσει τόσο επίσημες όσο και ιδιωτικές επισκέψεις στη χώρα μας, που φαίνεται και να τις απολαμβάνει ιδιαιτέρως.