Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιος ήταν ο δυστοπικός «Χρυσός Ταξιδιώτης» που κέρδισε τις εντυπώσεις στην τελετή λήξης
Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, στο επίκεντρο του βρέθηκε ένας χαρακτήρας γνωστός ως «Ο Χρυσός Ταξιδιώτης».
Το όραμα του Thomas Jolly, του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής λήξης, ήθελε τη λαμπερή και σουρεαλιστική φιγούρα να κατεβαίνει από την οροφή του Stade de France πριν φτάσει στη σκηνή του γηπέδου.
Υπενθυμίζουμε ότι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι δύο δυοτοπικές και μασκοφόρες μορφές επίσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους -ένας μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος και ύστερα ένας ιππέας ο οποίος διέσχισε τον Σηκουάνα πάνω σε έναν μεταλλικό άλογο για να παραδώσει την ολυμπιακή σημαία.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιος ήταν ο δυστοπικός «Χρυσός Ταξιδιώτης»
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι πρόκειται για έναν Χρυσό Ταξιδιώτη, ο οποίος προσγειώνεται σε έναν έρημα και μυστηριώδη κόσμο και είναι έτοιμος να τον εξερευνήσει. Πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο τιμής σε διάφορες αναφορές από την ιστορική κληρονομιά της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Πνεύματος της Βαστίλης, ενώ ήταν εμπνευσμένος και από πλάσματα επιστημονικής φαντασίας βιντεοπαιχνιδιών.
Η ιδέα πίσω από τη δυστοπική αυτή μορφή είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «εξαφανίζονται» για τέσσερα χρόνια πριν «αναγεννηθούν» τέσσερα χρόνια αργότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα αποτελεί και μια αναφορά στον τον χρυσό δίσκο Voyager, έναν χρυσό δίσκο που στάλθηκε στο διάστημα από τη NASA το 1977.
Ο χαρακτήρας του Χρυσού Ταξιδιώτη κέρδισε τις εντυπώσεις στην έναρξη της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό στάδιο της πόλης, Stade de France.
Οι θεατές παρακολούθησαν τον σουρεαλιστικό αυτόν χαρακτήρα στην εξερεύνησή του, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντά τη Νίκη, την αρχαία θεά της νίκης, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας -μάλιστα γι’ αυτό και πολλά από τα χαρακτηριστικά της μορφής του ήταν εμπνευσμένη από τη Νίκη της Σαμοθράκης, η οποία φιλοξενείται στο Λούβρο.
Στο τέλος του έργου, ο Χρυστός Ταξιδιώτης ανυψώθηκε από ένα καστ χορευτών κάτω από τους χρυσούς Ολυμπιακούς δακτυλίους, προτού πυροδοτηθούν μια σειρά από πυροτεχνήματα περιμετρικά της οροφής του Stade de France. Μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες ήταν όταν ο μασκοφόρος λαμπηδρόμος και ο ιππέας μετέφεραν και παρέδωσαν την ελληνική σημαία στον Χρυσό Ταξιδιώτη, ορίζοντας την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιστορία.
Τον Χρυσό Χορευτή ερμήνευσε με μαεστρία ο χορευτής Arthur Cadre, ενώ το κοστούμι δημιουργήθηκε από τον ταλαντούχο σχεδιαστή Kevin Germanier και φτιάχτηκε με πάνω από 20.000 χάντρες.