Η Ναταλία Στυλιανού φέρνει το μυστηριώδες θρίλερ «Εννιά» στο Θέατρο Φούρνος -Μια συνάντηση μεταξύ ζωής και θανάτου
Ηθοποιός με σημαντικές ερμηνείες στο ενεργητικό της, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Ναταλία Στυλιανού αυτή τη σεζόν αποφάσισε να ανεβάσει το νέο κωμικοτραγικό θρίλερ του Δημήτρη Τσεκούρα, με τον αινιγματικό τίτλο «Εννιά, που θα παρουσιάζεται από τις 2 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Φούρνος.
Σε αυτό, δύο γυναίκες, κλεισμένες σε ένα σπίτι – ή και κάπου αλλού –ψάχνουν να βρουν ένα χαμένο χειρόγραφο, ενός συγγραφέα που αυτοκτόνησε. Καταδικασμένες σχεδόν εσαεί σε μια αναζήτηση, που δεν θα τελειώσει παρά μόνο, πρέπει να μάθουν τι είναι το Εννιά...
Τι συμβαίνει στο «Εννιά»;
Το «Εννιά» είναι ένα έργο, που κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους, Τον υπαρκτό, πραγματικό, ρεαλιστικό κόσμο και σε έναν άλλον φαντασιακό, μεταφυσικό κόσμο, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, σ’ ένα limbo. Πρόκειται για μια συνάντηση δύο γυναικών, της Κυρίας και της Μπέρτας, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μυστήριο, που σχετίζεται με ένα χαμένο χειρόγραφο, μια αυτοκτονία, και έναν γρίφο σε σχέση με τον αριθμό Εννιά. Μέσα από τη σχέση τους αποκαλύπτονται οι μνήμες, τα τραύματα και τα μυστικά τους.
Τι καθορίζει τελικά αυτές τις δυο γυναίκες;
Η Κυρία και η Μπέρτα είναι δύο έντονες, πολυσύνθετες προσωπικότητες. Η Μπέρτα έχει την έντονη επιθυμία να ζήσει στο «τώρα», στον πραγματικό κόσμο, να συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις ουσιαστικές στιγμές της ζωής. Αντίθετα, η Κυρία ζει στη σφαίρα της φαντασίας και των αναμνήσεων, παγιδευμένη μέσα στην αίσθηση της απώλειας και του πένθους. Αυτή η διαφορά μεταξύ τους καθορίζει τη σχέση τους: η Μπέρτα παλεύει να ανασύρει την Κυρία από τη φαντασιακή της σφαίρα και να την επαναφέρει στην πραγματικότητα, ενώ η Κυρία, από την πλευρά της, αντιστέκεται, παραμένοντας εμμονικά στον δικό της κόσμο, αυτόν της απώλειας. Και οι δύο γυναίκες λειτουργούν σαν καθρέφτες η μία για την άλλη, μέσα από τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις τους. Αυτή η συνάντηση τις οδηγεί στο να ανακαλύψουν –ή ίσως και να αποδεχτούν– τον εαυτό τους.
Υπάρχει ένα αίνιγμα στην παράσταση που πρέπει να λύσουμε;
Το πιο προφανές είναι η αναζήτηση του χαμένου χειρόγραφου, που συνδέεται με την προσωπική ιστορία των δύο γυναικών. Όμως, υπάρχει και ένας βαθύτερος γρίφος: η σημασία του αριθμού εννιά. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο θεατής καλείται να συνδέσει τα κομμάτια και να ερμηνεύσει τον συμβολισμό του εννιά, μέσα από τις πράξεις και τα λόγια των χαρακτήρων. Ο Δημήτρης Τσεκούρας αφήνει τα ερωτήματα ανοιχτά, δίνοντας στον καθένα μας την ελευθερία να βρει τη δική του απάντηση.
Γιατί το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας «κωμικοτραγικό θρίλερ»;
Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία, Υπάρχουν στιγμές που γελάμε με τη λεπτή ειρωνεία, ή τις εκκεντρικές λεπτομέρειες των χαρακτήρων, και άλλες που οδηγούμαστε σε έναν υπαρξιακό προβληματισμό. Σαν μια διαρκής εναλλαγή μεταξύ φωτός και σκοταδιού.
Πώς αποφάσισες να ανεβάσεις αυτό το έργο;
Η απάντηση εδώ είναι πολύ απλή... Μου άρεσε! Εκτός από το γεγονός ότι με τον Δημήτρη Τσεκούρα έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και είναι ένας συγγραφέας που θαυμάζω και αγαπώ, η σκέψη να παίξουμε μαζί με την Αγγελική Καρυστινού ήταν καιρό στο μυαλό μου. Και κάπως έτσι σιγά – σιγά έγινε η επιθυμία πραγματικότητα... Είναι όμορφο να βλέπεις να υλοποιείται μια ιδέα ή μια επιθυμία σου. Εγώ νιώθω πάντα ευτυχής και ευγνώμων ,όταν συμβαίνει αυτό. Και στην περίπτωση του «ΕΝΝΙΑ» θεωρώ ότι είμαι τυχερή, γιατί όλη η ομάδα των συντελεστών που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αυτή την παράσταση, είναι εξαιρετική.
Έχει μια ειδική σημασία για αυτές ο αριθμός εννιά; Ή για τους θεατές;
Ο αριθμός εννιά είναι γεμάτος συμβολισμούς. Είναι ο αριθμός της δημιουργίας – οι εννέα μήνες της γέννησης – αλλά και της πνευματικής μετάβασης, όπως βλέπουμε στις εννέα ημέρες πένθους. Για τις δύο γυναίκες, το εννιά μπορεί να συμβολίζει την ολοκλήρωση ενός ταξιδιού. ή μιας αναζήτησης. Για τους θεατές, ο αριθμός λειτουργεί σαν ένας γρίφος. που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τις δικές τους εμπειρίες και σκέψεις.
Έχεις ξανασυνεργαστεί και στην «Μπέμπα» με τον Δημήτρη Τσεκούρα. Τι σε ελκύει στη γραφή του;
Η γραφή του Δημήτρη Τσεκούρα είναι βαθιά υπαρξιακή, γεμάτη αλήθεια και ποίηση. Αγαπώ τον τρόπο που πειραματίζεται με τη γλώσσα, μετατρέποντας το κείμενο σε ένα ταξίδι συναισθημάτων και εικόνων. Αγαπώ επίσης το ιδιαίτερο χιούμορ του, που σε περιμένει να το ανακαλύψεις και να το φωτίσεις... Μου θυμίζει ένα μικρό παιδί που κρύβεται κάτω από το τραπέζι του δείπνου, την ώρα που όλη η οικογένεια έχει μαζευτεί για να γιορτάσει κάτι σημαντικό , και ξαφνικά την ώρα της επίσημης πρόποσης, αυτό κάνει μια απίστευτη σκανδαλιά! Αυτό για μένα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει το χιούμορ του Δημήτρη, το παιδί κάνει μια σκανδαλιά, αλλά για τον κάθε θεατή μπορεί να είναι διαφορετική, γιατί δεν σου αποκαλύπτει ποτέ ποια ακριβώς σκανδαλιά κάνει...