Ιμέλντα Μάρκος: Η σύζυγος του Φιλιππινέζου δικτάτορα που έγινε σύμβολο της υπερβολής τη δεκαετία του '80
Ήταν την δεκαετία του 1980, όταν η σύζυγος του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος, Ιμέλντα, έγινε σύμβολο της υπερβολής.
Όταν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη προτιμούσε να μένει στο πολυτελές ξενοδοχείο Waldorf Astoria, αν και είχε ένα υπέροχο σπίτι στην East 66th Street.Είχε πάνω στο king size κρεβάτι της, πέρλες και μαργαριτάρια όλων των αποχρώσεων γιατί «της έφερναν καλή τύχη», όπως εξομολογήθηκε η ίδια στη φίλη της Νίκι Χάσκελ.
Η Ιμέλντα Μάρκος ήταν ξακουστή για το αριστοκρατικό lifestyle της, το ατελείωτο socializing και το γούστο της για ρούχα σχεδιαστών. Πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες ως Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων, κατά τις οποίες η ίδια και ο σύζυγός της συγκέντρωσαν παράνομα μια περιουσία που άγγιζε τα 10 δισ. δολάρια.
Η τύχη της άλλαξε το 1986, όταν η επανάσταση στη χώρα τους ανάγκασε να εξοριστούν στη Χαβάη.
Ο Μάρκος πέθανε το 1989 και στην Ιμέλντα επετράπη η επιστροφή στην πατρίδα της, όπου μάλιστα κέρδισε τέσσερις εκλογές στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αν και τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από δικαστικές διαμάχες και καταδίκες σε κατηγορίες για διαφθορά.
Σήμερα, στα 90 της, είναι το θέμα του «The Kingmaker», ενός νέου ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί το ταξίδι της από νικήτρια στα καλλιστεία σε Πρώτη Κυρία και τώρα σε μητριάρχη της ισχυρής πολιτικής δυναστείας. Για τους περισσότερους, η Ιμέλντα Μάρκος θα μείνει στην ιστορία ως μια επιδεικτική σύζυγος δικτάτορα, της οποίας το dressing room λέγεται ότι περιείχε 1.200 ζευγάρια παπούτσια.
Παρά την αναταραχή της ηγεμονίας του Φέρντιναντ, η Ιμέλντα σύχναζε σε διεθνείς κύκλους και περνούσε χρόνο με royals, αστέρες, επιχειρηματίες κ.α. Κάτι πάνω της, την έκανε ακαταμάχητη συντροφιά για μεγάλες προσωπικότητες. Εμβληματική ήταν η εμφάνισή της στο πάρτι της Ίρα φον Φίρστενμπεργκ ενώ «αυτοπροσκλήθηκε» στην ορκωμοσία του Προέδρου Νίξον.
Μπορεί να ήταν το έκτο παιδί ενός αφανή δικηγόρου από τη Μανίλα, σύντομα όμως μπήκε στην Δυτική ελίτ. Παραβρέθηκε σε πάρτι με την βασίλισσα της Ταϊλάνδης και την Παλόμα Πικάσο ενώ η Μάλκομ Φορμπς της διοργάνωσε γιορτή στο γιοτ του, με προσκεκλημένους την Λι Ραντζιβίλ, αδελφή της Τζάκι Κένεντι, και τον Άντι Γουόρχολ.
Ωστόσο, το jet set της Ιμέλντα δεν εντυπωσίαζε τους πάντες, Οι κριτικοί την παρομοίαζαν με την Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, Εβίτα Περόν, που ήταν το διεθνές πρόσωπο του αυταρχικού καθεστώτος του συζύγου της.
Της ίδιας δεν της άρεσε καθόλου, προτιμούσε να την συγκρίνουν με την Τζάκι, ούτε συμπαθούσε το παρατσούκλι «Iron Butterfly». Ο βιογράφος της δήλωσε στο Town & Country Mag: «Όταν οι Μάρκος εκλέχτηκαν το 1965, υιοθέτησαν ένα στιλ τύπου Κένεντι. Θα ήταν το Κάμελοτ των Φιλιππίνων και η Ιμέλντα θα ήταν η Τζάκι». Ξόδευε ανεξέλεγκτα καθώς η έπαυλή τους, που ήταν διακοσμημένη σαν γαλλικό κάστρο, περιείχε περσικά χαλιά, πιάνο με ουρά, χρυσά μπάνια αλλά και έργα του Πικάσο, του Βαν Γκογκ κ.α.
Λίγο αργότερα, το ζευγάρι εκδιώχθηκε από τη χώρα, ξεκινώντας χρόνιες δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται έως σήμερα.
Η Ιμέλντα αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε κακό ή παράνομο. «Η συνείδησή μου είναι καθαρή. Αν ήμουν διεφθαρμένη, θα φαινόταν στο πρόσωπό μου», δήλωσε ή ίδια στην ερευνήτρια το 1985, σχετικά με τα λεφτά που χάθηκαν από τη χώρα.