Πώς είναι να μαγειρεύεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μια σεφ αποκαλύπτει το φυτικό μενού για το Παρίσι 2024
Από τότε που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε το 2017 το Παρίσι της Γαλλίας ως την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, κάθε λεπτομέρεια της διοργάνωσης έχει μελετηθεί με επιμέλεια, μέχρι και το φαγητό που θα σερβίρεται σε κάθε εκδήλωση.
Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η Carrie Solomon, μια Αμερικανίδα με έδρα το Παρίσι, η οποία έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια μαθαίνοντας τα μυστικά της γαλλικής κουζίνας.
Η Solomon, η οποία είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Bohème Cooking: French Vegetarian Recipes, είναι ένας από τους λίγους σεφ που επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν τα μενού που παρουσιάζονται στο Stade Roland-Garros, έναν θρυλικό αθλητικό χώρο που θα φιλοξενήσει αρκετούς Ολυμπιακούς αγώνες αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένου του τένις.
Έμφαση στα vegan, τοπικά τρόφιμα - Ύμνος στη σύγχρονη γαλλική κουζίνα
Το στυλ μαγειρικής της ευθυγραμμίζεται όμορφα με την προσέγγιση του Παρισιού για το φαγητό στους θερινούς αγώνες (όπου υπολογίζεται ότι θα σερβιριστούν περίπου 13 εκατομμύρια γεύματα και σνακ): Η έμφαση δίνεται στα φυτικά, τοπικά και βιώσιμα τρόφιμα, ώστε να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα θα γιορτάζεται η σύγχρονη γαλλική κουζίνα.
Στη συνέχεια, η Solomon μοιράζεται τη διαδρομή της μέχρι να γίνει σεφ των Ολυμπιακών Αγώνων, την έμπνευση πίσω από τα μενού των Ολυμπιακών Αγώνων που δημιούργησε προσεκτικά και τι ακριβώς θα σερβίρει κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Πώς έγινε σεφ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το ταξίδι της Solomon για να γίνει σεφ των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Όπως είναι φυσικό, η σεφ δεν είχε καμία αμφιβολία για το πώς θα μπορούσε να το κάνει: «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να μαγειρέψουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει η Solomon.
Προκειμένου να διεκδικήσουν την πολυπόθητη θέση στην εκδήλωση, η Solomon και οι συνυποψήφιοί της διαγωνίστηκαν σε έναν εργασιοβόρο διαγωνισμό φαγητού . «Υπήρχε μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία όπου έπρεπε να παρουσιάσουμε ένα πλήρες μενού με διάφορες επιλογές από το πρωί έως το βράδυ», λέει.
Οι κριτές ζήτησαν από τον κάθε σεφ να παραμείνει ανώνυμος κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, για να επικεντρωθεί η προσοχή αποκλειστικά στο φαγητό. «Δεν μας επιτρεπόταν να φορέσουμε τις στολές με τα ονόματά μας. Έπρεπε να είμαστε ανώνυμοι. Κανείς δεν μπορούσε να μάθει ποιοι ήμασταν καθώς μαγειρεύαμε και όλοι έπρεπε να μαγειρέψουν στην ίδια κουζίνα, ώστε το διακύβευμα να είναι το ίδιο για όλους τους σεφ», λέει ο Solomon. «Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε εκπομπή μαγειρικής, αλλά ήταν κάπως σαν αυτό που φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να είναι μια από αυτές τις αγχωτικές προκλήσεις», προσθέτει.
Αφού κέρδισε τη θέση της και πέρασε σχεδόν ένα χρόνο ερευνώντας και αναπτύσσοντας συνταγές για τον διαγωνισμό, η Solomon είχε τελικά την ευκαιρία να συμμετάσχει στην επίσημη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. «Είναι τεράστια τιμή», λέει η Solomon. Ειδικά επειδή της ζητήθηκε να αναπτύξει όχι ένα, αλλά τρία μενού για τους Αγώνες.
Η έμπνευση πίσω από τα μενού της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η Solomon έβαλε πολλή σκέψη και προσοχή για να αναπτύξει προσεκτικά τα τρία μενού των Ολυμπιακών Αγώνων που επιλέχθηκε να φτιάξει. Από τεχνικής άποψης, υπήρχαν μερικά πράγματα που είχε κατά νου κατά το σχεδιασμό του κάθε πιάτου, όπως η εποχικότητα των υλικών, το πόσο άνετο θα ήταν να τρώει κανείς (ειδικά όταν στέκεται όρθιος ή εν κινήσει) και αν θα είχε καλή γεύση ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
«Έπρεπε να φανταστώ ότι ο κόσμος θα το έτρωγε το καλοκαίρι ή ότι θα στεkόταν όρθιος ή ότι μπορεί να το άφηνε για λίγο παρακολουθώντας με αγωνία τον αγώνα και μετά θα το έπιανε ξανά» λέει η σεφ. «Αυτά τα θέματα είχαν πραγματικά αντίκτυπο στο μενού που θα έφτιαχνα» προσθέτει, γι’ αυτό και θα βρείτε πολλές δροσιστικές επιλογές στο μενού της.
Τι θα βρει κανείς στο μενού της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι θεατές που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις στο χώρο Roland-Garros θα μπορούν να απολαύσουν την αμιγώς χορτοφαγική κουζίνα της Solomon κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των αγώνων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Το μενού «Gold» είναι ένας συνδυασμός της ερμηνείας της Solomon σε κλασικά πιάτα που εξισορροπούνται με μερικές δημιουργικές ανατροπές.
Παρόλο που δεν υπάρχει καθορισμένο θέμα στο μενού, η σεφ δήλωσε ότι ο κύριος στόχος ήταν «να δείξουμε πραγματικά τα καλύτερα γαλλικά προϊόντα και την εποχιακή, πιο υψηλή μαγειρική». Τούτου λεχθέντος, η Solomon θέλησε να δημιουργήσει ένα μενού που μιλάει για την εφευρετικότητά της ως παγκόσμια σεφ. «Ξέρω ότι το μενού μου σίγουρα δείχνει ποια είμαι κατά μία έννοια, και νομίζω ότι υπάρχουν μικρές αναλαμπές του γεγονότος ότι δεν έχω περάσει όλη μου τη ζωή στη Γαλλία», λέει.
Ένα παράδειγμα που αναδεικνύει το μοναδικό υπόβαθρό της είναι το μη παραδοσιακό γαλλικό τοστ μπριός με φράουλες, σιρόπι από elderflower και μασκαρπόνε που θα βρείτε στο μενού. «Υπάρχουν σίγουρα κάποιες προσφορές που δεν είναι τυπικό γαλλικό πρωινό. Οι Γάλλοι εφηύραν τόσα πολλά πράγματα με τα οποία άλλες χώρες πάντα έπαιζαν, και νομίζω ότι το γαλλικό τοστ είναι ένα από αυτά», λέει η σεφ. «Ήθελα να παίξω με κάποια κλασικά», προσθέτει.
Το μενού της
Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής ματιά στο μενού:
- Αυγό ποσέ, φάβα, αρακάς, σαμπαγιόν, βασιλικός
- Μίνι ραβιόλια Dauphiné ΠΓΕ, λευκά μανιτάρια, γκρεμολάτα με λάχανο
- Καλοκαιρινό κουνουπίδι, φασόλια, πλούσιο jus τρούφας, λευκή καλοκαιρινή τρούφα (vegan)
- Σούπα από παγωμένη ντομάτα και πιπεριά, λεβιστικό, αγγούρι τουρσί (vegan)
- Πράσινα σπαράγγια, σάλτσα beurre blanc τύπου Caesar, κάπαρη, τυρί Comté ΠΟΠ
- Γαλλικό τοστ brioche, φράουλες, σιρόπι από elderflower, χτυπημένο μασκαρπόνε
- Bircher μούσλι, γάλα βρώμης, κινόα με τριαντάφυλλο (vegan)
- Bircher muesli, γάλα βρώμης, σοκολάτα, κρέμα σουσαμιού, βατόμουρα (vegan)