Όταν απήγαγαν τον εγγονό του Ζαν Πολ Γκετί και ο μεγιστάνας δεν ήθελε να πληρώσει τα λύτρα
Η οικογένεια ή μάλλον η δυναστεία των Γκετί φαίνεται πώς τα είχε όλα: Πλούτη και δόξα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να μην τους χτυπήσει την πόρτα η τραγωδία.
Ο Ζαν Πολ Γκετί, γνωστός ως J. Paul Getty, ήταν βιομήχανος πετρελαίου που ίδρυσε την Getty Oil Company το 1942 και έχτισε μια μεγάλη αυτοκρατορία.
Ήταν ο πατριάρχης της οικογένειας των Γκετί και το 1957 έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune.Ακόμη, ήταν ιδρυτής του J. Paul Getty Museum στο Λος Άντζελες και του Getty Images.
Το 1966 μπήκε στο Ρεκόρ Γκίνες ως ο πλουσιότερος πολίτης στον κόσμο με την περιουσία του να ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολάρια. Όταν πέθανε, η περιουσία του ξεπερνούσε τα 6 δισ. δολάρια. Βιβλίο που εκδόθηκε το 1996, τον κατέταξε ως τον 67ο πλουσιότερο Αμερικανό που έζησε ποτέ.
Παρά τα πλούτη του, ο Γκετί ήταν γνωστός για την λιτότητα και την τσιγκουνιά του, όπως φάνηκε και στην διαπραγμάτευση κατά την περίφημη απαγωγή του εγγονού του το 1973.
Ο εγγονός του μεγιστάνα
Ο Τζον Πολ Γκετί ο 3ος ήταν ο εγγονός του μεγιστάνα του πετρελαίου και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους εκείνη την στιγμή στον κόσμο.
Ο νεαρός άνδρας, ενώ ζούσε στη Ρώμη, έπεσε θύμα απαγωγής από την 'Ndrangheta, μια οργάνωση που συνδεόταν με την ιταλική μαφία. Οι απαγωγείς ζητούσαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή το αστρονομικό ποσό των 17 εκατ. δολαρίων.
Ο Τζον μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος για το ιταλικό τμήμα της πετρελαϊκής εταιρίας. Οι γονείς του χώρισαν το 1964.
Το 1972 αποβλήθηκε από το St. George's British International School της Ρώμης και υιοθέτησε έναν μποέμικο τρόπο ζωής, ενώ σύχναζε με νυχτερινά κλαμπ και έπαιρνε μέρος σε αριστερές διαδηλώσεις.
Είχε καλλιτεχνική φλέβα και ζούσε πουλώντας κοσμήματα, πίνακες και καρτούν, ενώ φωτογραφήθηκε γυμνός για το ιταλικό περιοδικό Playmen και εργαζόταν και ως ηθοποιός.
Η απαγωγή
Ένα βράδυ, περνώντας από την Piazza Farnese, απαγωγείς τον έπιασαν, του έδεσαν τα μάτια και τον μετέφεραν σε μια σπηλιά στην Καλαβρία, όπου και τον κράτησαν αιχμάλωτο. Ήταν μόλις 16 ετών.
Οι απαγωγείς απαίτησαν 17 εκατ. δολάρια σε αντάλλαγμα για την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι. Ωστόσο, η οικογένειά του αρχικά δεν πείστηκε και θεώρησε ότι πρόκειται για σχέδιο του επαναστάτη νεαρού για να αποσπάσει χρήματα από τον πάμπλουτο αλλά φιλάργυρο παππού του.
O Ζαν Πολ Γκετί αρνήθηκε να πληρώσει, γιατί, αν το έκανε, όπως είπε, μπορεί και τα υπόλοιπα 13 εγγόνια του να γίνονταν στόχοι. Όσο πέρναγε ο καιρός, όμως, οι απαγωγείς φέρονταν στον νεαρό όλο και χειρότερα, με την κατάσταση να ξεφεύγει.
Του έκοψαν το αυτί και το έστειλαν στην οικογένεια σαν προειδοποίηση. H υγεία του 16χρονου άρχισε να χειροτερεύει ενώ έπαθε και πνευμονία. Οι απαγωγείς του έδωσαν μεγάλες δόσεις πενικιλίνης, κάτι που του προκάλεσε αλλεργία και επηρέασε ανεπανόρθωτα την υγεία του.
Όταν η οικογένεια έλαβε το κομμένο αυτί του Τζον, ο Γκετί συμφώνησε να πληρώσει μόνο τα 2,2 εκατ. δολάρια. Ο Τζον βρέθηκε ζωντανός τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους σε ένα βενζινάδικο σε μια απομακρυσμένη περιοχή.
Μετά από παρότρυνση της μητέρας του, τηλεφώνησε στον παππού του για να τον ευχαριστήσει για το ποσό που πλήρωσε, εκείνος όμως αρνήθηκε να απαντήσει στο τηλέφωνο.
Εννέα από τους απαγωγείς συνελήφθησαν, δύο φυλακίστηκαν ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Τα περισσότερα λύτρα δεν ανακτήθηκαν ποτέ.
Το 1977 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ανάπλασης του αυτιού που του είχαν κόψει. Ωστόσο, η υγεία του είχε επηρεαστεί ανεπανόρθωτα λόγω της εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στα χρόνια που ακολούθησαν την απαγωγή του.
Παντρεύτηκε στα 18 του και απέκτησε ένα παιδί, τον Μπαλτάζαρ.
Το 1981 κατανάλωσε ένα κοκτέιλ με βάλιουμ, μεθαδόνη και αλκοόλ που του προκάλεσε κύρωση του ήπατος και εγκεφαλικό, αφήνοντάς τον τετραπληγικό, μερικώς τυφλό και ανήμπορο να μιλήσει.
Δεν ανάρρωσε ποτέ και έζησε έτσι, μέχρι το τέλος της ζωής του το 2011, σε ηλικία μόλις 54 ετών.