Πριγκίπισσα Φαουζιά της Αιγύπτου: Η «Αφροδίτη της Ασίας» που υπήρξε αυτοκράτειρα του Ιράν
Η ζωή της πριγκίπισσας Φαουζιά της Αιγύπτου έμοιαζε αρχικά με παραμύθι. Ήταν, άλλωστε, μια πανέμορφη γαλαζοαίματη που έμοιαζε με σταρ του σινεμά.
Μάλιστα, η ομορφιά της συγκρινόταν με εκείνη της Hedy Lamarr και της Βίβιαν Λι, τις δύο iconic πανέμορφες ηθοποιούς της εποχής.
Μεγάλωσε μέσα στην άνεση και τα πλούτη σε ένα βουκολικό τοπίο στο Παλάτι Ras el-Tin της Αλεξάνδρειας.
Η Cecil Beaton που την φωτογράφησε για το περιοδικό Time το 1942, την περιέγραψε ως «Αφροδίτη της Ασίας, με τέλειο πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς και παράξενα, χλωμά και διαπεραστικά μπλε μάτια».
Ωστόσο, η ζωή της πριγκίπισσας της Αιγύπτου δεν ήταν εύκολη, ούτε στρωμένη με ροδοπέταλα. Σύμφωνα με την ίδια, «δεν έχασε ένα, αλλά δύο στέμματα».
Γεννήθηκε το 1921. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Σουλτάνου Φουάντ Ι της Αιγύπτου, μετέπειτα βασιλιά της χώρας και της δεύτερης συζύγου του, Ναζλί Σαμπρί. Με μαύρα μαλλιά και μπλε μάτια, είχε αιγυπτιακή και αλβανική καταγωγή, έλαβε μόρφωση στην Ελβετία ενώ ήξερε να μιλά τρεις γλώσσες, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά.
Η πανέμορφη πριγκίπισσα συγκέντρωσε πολλές προτάσεις γάμου και επίδοξους μνηστήρες από πολλές χώρες. Ωστόσο, οι δικοί της επέλεξαν τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, γιο του βασιλιά του Ιράν και διάδοχο του θρόνου.
Ο γάμος τους ήταν καθαρά πολιτικός, βασισμένος στο εκατέρωθεν συμφέρον. Η ένωση των δύο βασιλείων, ωστόσο, ήταν καταδικασμένη. Στην αρχή, ο αδελφός της, βασιλιάς Φαρούκ, αντιστάθηκε στις προθέσεις του Σάχη, ωστόσο τον συμβούλεψαν να δεχτεί με σκοπό την διασφάλιση της επιρροής της Αιγύπτου στην περιοχή.
Το μελλόνυμφο ζευγάρι γνωρίστηκε μια ημέρα πριν τον γάμο, που έλαβε χώρα στο Παλάτι Abdeen στο Κάιρο στις 15 Μαρτίου 1939. Ήταν μια λαμπερή, πλούσια τελετή με γεύμα 20 πιάτων. Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν στην Τεχεράνη σε ένα γεμάτο στάδιο με ακροβατικά δρώμενα.
Το 1941, η Φαουζιά έγινε αυτοκράτειρα του Ιράν, όταν ο σύζυγός της διαδέχτηκε τον πατέρα του στον θρόνο, μετά την εξορία του με την εισβολή των Άγγλων και των Σοβιετικών στη χώρα.
Η ζωή για την Φαουζιά ήταν πολύ διαφορετική στο Ιράν από ό,τι είχε συνηθίσει. Με τον σύζυγό της είχε τεράστιες πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές, δεν τα είχε καλά με την οικογένειά του ενώ εκείνος είχε εξωσυζυγικές σχέσεις.
Μετά τη γέννηση της κόρης τους, αποσύρθηκε από την βασιλική ζωή, αρνούμενη να μιλήσει σε οποιαδήποτε γλώσσα εκτός των Γαλλικών. Άρχισε να την παρακολουθεί ένας Αμερικανός ψυχίατρος, που την διέγνωσε με κατάθλιψη.
Τα νέα της δυστυχίας της πριγκίπισσας έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο και οι αυλικοί έφταναν για να την δουν. Είχε αδυνατίσει πολύ και ο αδελφός της της αποφάσισε να την γυρίσει πίσω.
Το διαζύγιό τους βγήκε τρία χρόνια μετά, το 1948 ενώ η κόρη της παρέμεινε στο Ιράν.
Το 1949, παντρεύτηκε ξανά, έναν Αιγύπτιο αριστοκράτη, τον Συνταγματάρχη Ismail Chirine. Αυτή τη φορά, ήταν από έρωτα. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.
Ο οίκος των Αλί εκθρονίστηκε το 1952, όμως, η Φαουζά συνέχιζε να ζει στην Αίγυπτο. Πέθανε το 2013 σε ηλικία 91 ετών.