Πώς να χωρίσετε έναν ναρκισσιστή, σύμφωνα με δικηγόρο διαζυγίων
«Το διαζύγιο είναι μία δύσκολη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν ο σύντροφος που πρόκειται να χωρίσετε είναι ναρκισσιστής», αναφέρει η Αμερικανίδα δικηγόρος Ρεμπέκα Ζουνγκ.
«Κάποτε οι άνθρωποι χαρακτήριζαν τους συζύγους ως ''ελεγκτικούς'' και τις συζύγους ως ''τρελές'', αλλά όλο και περισσότερο άκουγα τη λέξη ναρκισσιστής να κυκλοφορεί στον νομικό κόσμο και να χρησιμοποιείται στο δικαστήριο μπροστά σε δικαστές», πρόσθεσε η ίδια μιλώντας στην Telegraph.
Η Ζουνγκ ξεκίνησε να ερευνά την πάθηση σε βάθος, να παίρνει συνεντεύξεις από ψυχιάτρους και ψυχολόγους και να αναπτύσσει στρατηγικές για το πώς να διαπραγματευτεί με ναρκισσιστές στη νομική της πρακτική.
«Αποφάσισα να εφαρμόσω ό,τι μάθαινα για τον ναρκισσισμό στις περιπτώσεις μου και ξαφνικά άρχισα να βλέπω εξέλιξη με αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες προσωπικότητες – και τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι κάτι γινόταν», λέει.
Η ίδια έχει γράψει ήδη δύο βιβλία, με το πιο πρόσφατo να τιτλοφορείται ως «Slay the Bully: How to Negotiate with a Narcissist and Win» και διάθετει πολύ ενεργούς λογαριασμούς στα social media αλλά και στο Youtube.
Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα το οποία έχουν διαγνωστεί με Ναρκισσιστική Διαταραχή αυξάνονται. Συγκεκριμένα, ο Jean Twenge, καθηγητής ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, μελέτησε πόσοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των μέσων της δεκαετίας του 2000 και διαπίστωσε μια αύξηση 30% στον ναρκισσισμό στους Αμερικανούς.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δυνητικά έως και το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ή τάσεις ή έχει άλλους τύπους αντικοινωνικών διαταραχών προσωπικότητας που του προκαλούν έλλειψη ενσυναίσθησης. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλει σε αυτή την αύξηση του ναρκισσισμού.
Η δικηγόρος μέσω της συνέντευξής της στην Telegraph μοιράστηκε τις συμβουλές της για το πώς να διαχειριστείτε έναν χωρισμό από έναν ναρκισσιστή.
Πώς να διαπραγματευτείτε με έναν ναρκισσιστή
Αρχικά, μην περιμένετε να διευθετήσετε το διαζύγο με φιλικό τρόπο. «Εσείς από την πλευρά σας θα έχετε όντως την διάθεση να το λύσετε φιλικά, όπως επίσης το ίδιο θα ισχυριστεί και ο ναρκισσιστής σύντροφός σας, ωστόσο μην τον πιστέψετε».
«Οι ναρκισσιστές πολεμούν ''βρώμικα''. Αν αυτός ήταν ένας σωματικός καυγάς και ήσασταν δύο παιδιά που παλεύουν στο έδαφος, αυτά θα σας δάγκωναν, θα σας τραβούσαν τα μαλλιά και θα σας κλωτσούσαν στη βουβωνική χώρα. Επομένως, το να τους αντιμετωπίσουμε άμεσα δεν είναι μια έξυπνη στρατηγική», αναφέρει η δικηγόρος.
Αντιθέτως, δημιουργήστε ένα σχέδιο. Οραματιστείτε την ζωή που θέλετε.Τι είδους τακτοποίηση χρειάζεστε; θέλετε το σπίτι; πόσο χρόνο θέλετε με τα παιδιά; θέλετε υποστήριξη παιδιών; Αυτό που προτείνει η δικηγόρος είναι να είστε πραγματικά συγκεκριμένοι σχετικά με το πώς θα είναι η από κοινού ανατροφή των γονέων. Σκεφτείτε ακριβώς τι χρειάζεστε και μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας.
Εστιάστε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησή σας
«Το να εστιάσετε σε δηλητηριώδεις σκέψεις όπως ''δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό το άτομο μου φέρθηκε έτσι μετά από όλα όσα έκανα για εκείνον'', σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας στην διαδικασία της θυματοποίησης.
Επομένως το να λειτουργείτε με αυτόν τον τρόπο θα σας αποτρέψει από το να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να μην νιώθετε ενδυναμωμένη ώστε να καταφέρετε να τον αντιμετωπίσετε.
Επιμείνετε στις θέσεις σας
Κατά την δικηγόρο θα πρέπει «να επιμείνετε στις θέσεις, τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σας, μην παρασυρθείτε από τα λόγια του».
Απεθυνθείτε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε
«Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλό σύστημα υποστήριξης γύρω σας, σκεφτείτε πώς θέλετε να αισθάνεστε και επικεντρωθείτε στα θετικά συναισθήματα που θέλετε να ενθαρρύνετε».
Σεβαστείτε τον εαυτό σας
Τέλος η δικηγόρος, αναφέρει το πιο σημαντικό βήμα: Σεβαστείτε τον εαυτό και τα όριά σας. «Όσο περισσότερο σέβεστε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο ο ναρκισσιστής θα κάνει πίσω».
Θυμίζουμε πως τα άτομα με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν υγιείς συντροφικές σχέσεις καθώς δεν έχουν ενσυναίσθηση, είναι χειριστικά, απαξιωτικά και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους. Επομένως είναι δύσκολο να αλλάξετε έναν σύντροφο ο οποίος πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Μάλιστα οι ίδιοι σπάνια αναζητούν θεραπεία καθώς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι αυτές οι συμπεριφορές τους είναι δυσλειτουργικές.
Σύμφωνα με το DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) για να διαγνωστεί ένα άτομο με Ναρκισσιστική́ Διαταραχή́, πρέπει να πληροί πέντε τουλάχιστον από́ τα παρακάτω κριτήρια.
- Μεγαλειώδες αίσθημα σπουδαιότητας του εαυτού (π.χ. διογκώνει τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του, περιμένει να αναγνωρισθεί́ σαν ανώτερο χωρίς να παρουσιάζει ανάλογες επιτυχίες)
- Έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης
- Το άτομο πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό́ και μοναδικό́ και μπορούν να το καταλάβουν μονό ή πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά́ άτομα υψηλού́ κύρους (ή θεσμούς)
- Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό
- Έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, δηλ. μη λογικές προσδοκίες για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του
- Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους σκοπούς του
- Του λείπει η ενσυναίσθηση. Το άτομο είναι απρόθυμο να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων
- Συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι το φθονούν
- Εμφανίζει αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση