Φωτογραφία Getty Images

Ποιος ήταν ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο νομπελίστας συγγραφέας που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη λογοτεχνία

Ο σπουδαίος συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 13ης Απριλίου, σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο και διαχρονικό έργο. Μέχρι το τέλος παρέμεινε πνευματικά δραστήριος, σχεδόν σαν οι ιδέες του να ήταν η τελευταία του μορφή αντίστασης απέναντι στον χρόνο.

Πέθανε στη Λίμα, την πόλη που τον ενέπνευσε βαθιά, περιτριγυρισμένος από τους δικούς του ανθρώπους. «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο πατέρας μας, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, πέθανε ειρηνικά σήμερα στη Λίμα, έχοντας πλάι του την οικογένειά του», ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω X.

Το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν όλο και περισσότερες φήμες για την επιβαρυμένη υγεία του συγγραφέα.

Ο νομπελίστας συγγραφέας που ήθελε να κυβερνήσει

Ο Βάργκας Λιόσα πίστευε ότι η συγγραφή είναι δουλειά -μια δουλειά που απαιτεί ακρίβεια, σχεδόν σαν καλορυθμισμένο ρολόι. Πίσω από την αυστηρή φόρμα των έργων του, υπήρχε πάντα μια εμμονή με τη δύναμη, τον ερωτισμό και την ελευθερία. Ήταν ένας ασυμβίβαστος φιλελεύθερος: αντιφατικός, προκλητικός, ακραία ατομικιστής.

Η πολιτική του πορεία υπήρξε εξίσου πολυδιάστατη. Το 1990 διεκδίκησε την προεδρία του Περού. Υπήρξε σφοδρός υποστηρικτής των φιλελεύθερων δημοκρατιών, αλλά και αυστηρός επικριτής του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες.

Φωτογραφία AP

Το 2010, όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η ομιλία του με τίτλο «In Praise of Reading and Fiction» αποκάλυψε την ουσία της δημιουργίας του: Η λογοτεχνία δεν ήταν απλώς επάγγελμα. Ήταν σανίδα σωτηρίας. «Η λογοτεχνία είναι φωτιά», είχε πει κάποτε.

Ο Βάργκας Λιόσα έγινε αρχικά γνωστός με τα εμβληματικά έργα «La ciudad y los perros» («Η πόλη και τα σκυλιά», 1963), «La casa verde» («Το πράσινο σπίτι», 1965), και το μνημειώδες «Conversación en La Catedral» («Πότε πήραμε την κάτω βόλτα;», 1969).

Το τελευταίο, έγινε διάσημο για την αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο η περουβιανή δικτατορία του 1948-56 υπό τον Μανουέλ Οντρία έλεγχε και τελικά κατέστρεφε τις ζωές των απλών ανθρώπων.

Η σκανδαλώδης προσωπική ζωή του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Έζησε σε πολλές πόλεις του κόσμου -Παρίσι, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Μαδρίτη με τους έρωτές του να γίνονται πρωτοσέλιδα.

Η πρώτη μεγάλη αγάπη του Μάριο Βάργκας Λιόσα ήταν η Βολιβιανή συγγραφέας Χούλια Ουρκίδι Ιγιάνες -η ίδια του η θεία. Εκείνη ήταν 29 ετών και πρόσφατα χωρισμένη, ενώ εκείνος μόλις είχε κλείσει τα 19. Η σχέση τους, την οποία ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτήρισε «φαρσική» στην αυτοβιογραφία του «El pez en el agua», προκάλεσε έντονες εντάσεις, ιδιαίτερα με τον πατέρα του, Ερνέστο Βάργκας.

Παρά τις αντιδράσεις, το ζευγάρι παντρεύτηκε κρυφά το 1955. Ο γάμος τους, ωστόσο, δεν κράτησε. Χρόνια αργότερα, το διαζύγιό τους ήρθε να επισφραγίσει μια ήδη ταραχώδη σχέση, όταν ο Βάργκας Λιόσα ξεκίνησε μια ερωτική σχέση με την ανιψιά της Χούλια, μια Περουβιανή (την Πατρίσια Λιόσα), σηματοδοτώντας ένα νέο, εξίσου ασυνήθιστο, κεφάλαιο στην προσωπική του ζωή.

Ιζαμπέλ Πρέισλερ, Μάριο Βάργκας Λιόσα/Φωτογραφία AP

Mάλιστα, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα όταν χώρισε με τη θεία του, το 1964, μόλις ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Πατρίσια Λιόσα η οποία ήταν η εξαδέλφη του και απέκτησαν τρία παιδιά.

 Ιζαμπέλ Πρέισλερ, Μάριο Βάργκας Λιόσα/Φωτογραφία Getty Images

Μετά τον χωρισμό τους, έζησε από το 2015 με τη σύντροφό του Ιζαμπέλ Πρέισλερ, πρώην σύζυγο του δημοφιλούς τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας και μητέρα του Ενρίκε Ιγκλέσιας.