Η Αμερική γυρνά σχεδόν μισό αιώνα πίσω τη στρόφιγγα -Τέλος στο δικαίωμα της άμβλωσης σε πολιτείες των ΗΠΑ;
Πολλές είναι οι πολιτείες της Αμερικής που τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων στην άμβλωση.
Όπως φαίνεται, η αμερικανική δικαστική Αρχή κάνει κινήσεις προκειμένου να ποινικοποιηθεί η άμβλωση σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, κάτι που θα γυρίσει τη χώρα χρόνια πίσω, πριν την ιστορική απόφαση του 1973, απόφαση-ορόσημο που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του GUTTMACHER INSTITUTE, του ερευνητικού οργανισμού των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συνολικά 26 πολιτείες φαίνεται πως θα δώσουν το πράσινο φως στην απαγόρευση των αμβλώσεων, κάτι που έχει φέρει ποικίλες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ορισμένες πολιτείες της Αμερικής -μεταξύ αυτών και το Μίσιγκαν- θα δέχονται γυναίκες ώστε να προχωρήσουν σε άμβλωση και μάλιστα σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως, γυναίκες σε δυσχερή οικονομική θέση δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Σίγουρα, το ζήτημα των ανεπιθύμητων γεννήσεων θα φέρει μεγάλες κοινωνικές κρίσεις, αφενός θα αυξηθούν τα περιστατικά οικογενειακής βίας και παράλληλα οι γυναίκες θα καταφύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους άμβλωσης, όπως παράνομες και μη ιατρικά ελεγχόμενες φαρμακευτικές αγωγές.
Η απόφαση ορόσημο του 1973
Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην οποία έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου να επιλέξει την άμβλωση.
Η απόφαση αφορούσε την περίπτωση της Norma McCorvey -γνωστής με το ψευδώνυμο Jane Roe- η οποία το 1968 έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί. Η McCorvey ήθελε να προχωρήσει σε άμβλωση, αλλά ζούσε στο Τέξας όπου η άμβλωση ήταν παράνομη εκτός από τις περιπτώσεις που ήταν απαραίτητο για να σωθεί η ζωή της μητέρας.
Το 1968, σε ηλικία 21 ετών, η McCorvey έμεινε έγκυος για τρίτη φορά. Σύμφωνα με την ίδια, όπως αναφέρει η The Washington Post., οικία πρόσωπά της τη συμβούλεψαν να ισχυριστεί ψευδώς ότι είχε βιαστεί με σκοπό να μπορέσει να κάνει νόμιμη άμβλωση.
Έπειτα, λόγω έλλειψης αστυνομικών αποδεικτικών στοιχείων, το σχέδιο απέτυχε και η McCorvey αργότερα παραδέχτηκε πως η κατάθεσή της ήταν ψευδής.
Προσπάθησε να κάνει παράνομη άμβλωση, αλλά η κλινική είχε πια κλείσει.
Η ίδια πάντως την ιστορία της Αμερικής, αφού μαζί με τις δικηγόρους Sarah Weddington και Linda Coffee, υπέβαλαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ισχυριζόμενες ότι οι νόμοι του Τέξας για τις αμβλώσεις ήταν αντισυνταγματικοί. Και, πράγματι ήταν.
Τον Ιανουάριο του 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της McCorvey, τονίζοντας ότι στο Σύνταγμα υπάρχει το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» που προστατεύει το δικαίωμα μιας εγκύου να επιλέξει μόνη της τι θα κάνει. Η απόφαση επικρίθηκε από κάποιους, ενώ άλλοι τη χαρακτήρισαν παράδειγμα δικαστικού ακτιβισμού.
Τώρα, στις 2 Μαΐου 2022, η διεθνής ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.eu έλαβε ένα αρχικό σχέδιο -που διέρρευσε από τον δικαστή Samuel Alito-, το οποίο υποδηλώνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να ανατρέψει όσα είχαν μέχρι στιγμής ψηφιστεί.
Τα δεδομένα
Τα δεδομένα όπως αναγράφονται στο GUTTMACHER INSTITUTE, δείχνουν πως το 2017, υπήρχαν 1.587 δομές που παρείχαν αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με το 2014 όπου υπήρχαν 1.671.
Την ίδια χρονιά, το 89% των κομητειών των ΗΠΑ δεν είχαν κλινικές που παρείχαν την ιατρική αυτή υπηρεσία, ενώ περίπου το 38% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζούσαν σε αυτές τις κομητείες και θα έπρεπε να ταξιδέψουν αλλού για να κάνουν άμβλωση.
Τα πίσω και μπροστά βήματα της ιστορίας
Και οι παράλογες «λογικές» ανά διαστήματα κάνουν ηχηρή την εμφάνισή τους. Οι υποστηρικτές της κατάργησης του νόμου περί των δικαιωμάτων μιας γυναίκας στην άμβλωση καταφεύγουν σε ανήκουστες και παράλογες δικαιολογίες για να υποστηρίξουν την άποψή τους. Με ξεδιάντροπα επιχειρήματα και θράσος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της ομιλίας του βουλευτή Στιβ Κίνγκ. Ο Ρεπουμπλικανός, όρθωσε το ανάστημά του σε 50... συντηρητικά μέλη και όσα ειπώθηκαν ήταν κατά το λιγότερο ντροπιαστικά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ και βίντεο ντοκουμέντο του MSNBC, δήλωσε: «Τι θα συνέβαινε αν γυρνούσαμε πίσω και κοιτούσαμε τα γενεαλογικά δέντρα και βγάζαμε από αυτά όποιον γεννήθηκε από βιασμό ή αιμομιξία; Ποιος θα απέμενε στον πλανήτη αν κάναμε κάτι τέτοιο;».
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ακόμη και στις πολιτείες που η άμβλωση θεωρείτο παράνομη, υπήρχαν κάποια παραθυράκια που την επέτρεπαν. Συγκεκριμένα, η αιμομιξία και ο βιασμός ήταν δύο από τις περιπτώσεις, σύμφωνα όμως με τον Σιβ Κίνγκ ούτε αυτές θα έπρεπε να είναι στη λίστα.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος βουλευτής που είχε παρωχημένες απόψεις και συντηρητικές αντιλήψεις. Έχουν περάσει –και ακόμη περνούν- πρόσωπα που μάχονται κατά αυτών των δικαιωμάτων, όπως η βουλευτής Ρεπουμπλικανών, Σάνον Λάντγκρεν και και η Ντον Πέτενγκιλ.
Κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα οδηγηθούν οι γυναίκες οι οποίες θα «πέσουν» στο μάτι του κυκλώνα, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως η Αμερική κάνει πολλά βήματα πίσω και κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, σε ένα ζήτημα που λόγο έχει, αποκλειστικά και μόνο η κάθε γυναίκα ξεχωριστά.
Μέχρι την τελική απόφαση των Αρχών το μόνο που μένει είναι να παρακολουθούμε πιστά κάθε εξέλιξη, παρακολουθώντας τους μεν Ρεπουμπλικανούς να δίνουν μαθήματα «ηθικής» σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, και τους δε ακτιβιστές να μάχονται για θεμελιώδη δικαιώματα. Τουλάχιστον, εκείνο που αξίζει κανείς να παρατηρήσει είναι πως, όταν η πολιτεία κάνει «πρόοδο» πουριτανισμού, η κοινωνία δείχνει τη δυσαρέσκειά της.