Από τον Γιάννη Αντετοκούμπο στην Καίτη Γαρμπή: 10 πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2021
Το 2021 ήταν αναμφίβολα ακόμα μια δύσκολη χρονιά με τον κορωνοϊό να σαρώνει, όμως είχε και θετικό πρόσημο, αφού έφερε στο προσκήνιο σοβαρά κοινωνικά θέματα, όπως είναι η έμφυλη βία, η σεξουαλική παρενόχληση, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η αποδοχή της διαφορετικότητας, προκαλώντας εξελίξεις που προοιωνίζουν μια νέα εποχή.
Ας δούμε ποιοι άνθρωποι τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως ξεχώρισαν με τον δικό τους τρόπο αυτή τη χρονιά, που αφήνει -ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε- μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Σοφία Μπεκατώρου: Έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει το ελληνικό #Metoo, αφού αποκάλυψε δημόσια τον βιασμό της από παράγοντα τη Ελληνικής ομοσπονδίας, αλλά και τους λόγους που την είχαν εξαναγκάσει σε μια σιωπή χρόνων. Η σπουδαία Ολυμπιονίκης με τη στάση και το θάρρος της έδωσε τη δύναμη σε πολλούς ακόμα –άντρες και γυναίκες- να εξομολογηθούν τα τραύματά τους, ρίχνοντας φως στο σκοτεινό θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, που για χρόνια έμπαινε κάτω από το χαλί.
Γιάννης Αντετοκούμπο: Αναδείχτηκε πρωταθλητής, όχι μόνο στα παρκέ αλλά και στη ζωή για μια ακόμα φορά. Αφού πήρε το πρώτο του δαχτυλίδι NBA, οδηγώντας την ομάδα του, τους Milwaukee Bucks στην κορυφή, αναδείχθηκε MVP των τελικών. Πέρα όμως από τις αθλητικές του επιδόσεις, έδωσε και μαθήματα ανθρωπιάς: μαζί με τα αδέρφια του ανακοίνωσε το καλοκαίρι πως το 50% των εσόδων του e-shop τους, θα πήγαινε στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, ενώ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη προσέφερε δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία, σε πολίτες που κάηκαν τα σπίτια τους.
Σιμόν Μπάιλς: Η χρυσή πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής έγινε το πρόσωπο των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο, καθώς αποσύρθηκε από το σύνθετο ομαδικό γυναικών, μιλώντας ανοιχτά για την ψυχική πίεση που δέχονται οι αθλητές σε αυτό το επίπεδο. Το θέμα της ψυχικής υγείας που για χρόνια αντιμετωπίζεται ως ταμπού, μέσω της Μπάιλς άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη και έκτοτε αρκετοί οργανισμοί ευαισθητοποιήθηκαν ενεργά γύρω από αυτό.
Κάμαλα Χάρις: Έγινε η πρώτη γυναίκα και μάλιστα με καταγωγή από τη Νότια Ασία αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, γράφοντας Ιστορία. Η τοποθέτησή της προκάλεσε ενθουσιασμό και θεωρήθηκε σημαδιακή για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, αν και στη συνέχεια η ίδια επικρίθηκε έντονα για τις συντηρητικές της θέσεις και απόψεις.
Χάρι και Μέγκαν Μέρκαλ: Ο Χάρι, αφού απαρνήθηκε τον τίτλο του Πρίγκιπα, ξεκίνησε μια νέα ζωή με τη σύζυγό του Μέγκαν Μερκαλ στην Αμερική. Οι δύο τους φέτος έδωσαν από κοινού μια συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, ανάβοντας φωτιές στο Παλάτι. Η πίεση που δέχονταν από το πρωτόκολλο, ο ρατσισμός απέναντι στο χρώμα του δέρματος της Μέγκαν, αλλά και του μωρού που κυοφορούσε, οι αυτοκτονικές τάσεις που της εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πολλές ακόμα καυτές αποκαλύψεις τάραξαν τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και τη βρετανική κοινωνία, που αναγκάστηκε να δει μέσα από μια άλλη οπτική στερεότυπα και θεσμούς χρόνων.
Κιάνου Ριβς: Επέστρεψε στη μεγάλη οθόνης με το sequel «The Matrix Resurrections», αλλά κυρίως απέδειξε με την ανθρωπιστική του στάση πως είναι ένας υπέροχος τύπος, που για χρόνια το Χόλιγουντ τον είχε παρεξηγήσει. Υπέρμαχος του # Metoo, έχει κερδίσει τον σεβασμό των γυναικών συναδέρφων του, απλός και προσιτός, βοηθάει ακόμα και το συνεργείο να ξεφορτώσει τις κάμερες, χωρίς να ξέρει ότι τον καταγράφουν, συντρέχει άστεγους και φτωχούς, δίνει άπειρα χρήματα σε φιλανθρωπίες, χωρίς να το διατυμπανίζει- τη δράση του τη μαθαίνουμε κυριολεκτικά από σπόντα- και κάνει τη διαφορά.
Σκάρλετ Γιόχανσον: Από τις πιο όμορφες σταρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η Γιόχανσον ανέδειξε το θέμα του ηλικιακού ρατσισμού και αποφάσισε να μην δέχεται κανενός είδους ρετούς σε φωτογραφίες και ταινίες όπου εμφανίζεται. Ταυτόχρονα στράφηκε με επιστολή της κατά της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), που απονέμει κάθε χρόνο τις Χρυσές Σφαίρες, κατηγορώντας την για ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλοι ηθοποιοί, όπως ο Μαρκ Ράφαλο και ο Τομ Κρουζ, ο οποίος μάλιστα επέστρεψε τα βραβεία που έχει κερδίσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τέλος, η ίδια κατέθεσε μήνυση κατά της Disney, κατηγορώντας την για απώλεια εσόδων από τις streaming προβολές, ανακινώντας ένα νευραλγικό ζήτημα για το σινεμά, την οποία όμως έχασε, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια.
Πέτρος Δαμιανός: Ο διευθυντής του σχολείου στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα έγινε υπόδειγμα εκπαιδευτικού, όταν δημιούργησε ένα κανάλι που δίνει στα παιδιά μέσα στη φυλακής τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα από την τηλεόραση. Εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και του γεγονότος ότι το ίντερνετ απαγορεύεται στα κελιά, ο κύριος Δαμιανός συνειδητοποίησε πως οι μαθητές του θα έμεναν πίσω στην εκπαίδευσή τους, οπότε μέσα από το πρόγραμμα «Προσπαθώντας TV», αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ο ίδιος ελπίζει πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και μετά τον κορωνοϊό, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.
Καίτη Γαρμπή: Έκανε ακόμα και τους πλέον δύσπιστους να την παραδεχτούν, γιατί μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media τοποθετήθηκε με τόλμη πάνω σε θέματα έμφυλης βίας, ομοφοβίας και κοινωνικών διακρίσεων, πράγμα που δεν συνηθίζεται από πολλούς συναδέρφους της.
Σπύρος Μπιμπίλας: Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ήταν από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό #Metoo. Ο χώρος του θεάτρου μετά από το τσουνάμι των αποκαλύψεων πλήγηκε ανεπανόρθωτα, αλλά ο ίδιος με τη στάση του και τη βοήθεια που προσέφερε στα θύματα πρόβαλε το φωτεινό πρόσωπο της καλλιτεχνικής κοινότητας.