Πριν και μετά: Πώς μια διακοσμήτρια μετέτρεψε ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο μπανγκαλόου σε ονειρικό σπίτι
Όταν η στιλίστρια και συγγραφέας Emily Henson ξεκίνησε την αναζήτηση σπιτιού στη βόρεια ακτή του Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία, είδε μια σειρά από βικτοριανά αρχοντικά, περιμένοντας να μιλήσει το ένστικτό της. Εντελώς απροσδόκητα, το ένστικτό της επέλεξε ένα υποβαθμισμένο μπανγκαλόου.
Κοιτώντας πέρα από τα βρώμικα δωμάτια, τα σάπια παράθυρα και τα δάπεδα με αμίαντο, η Emily είδε ένα σπίτι που περιβαλλόταν από κήπο και λουζόταν στο φυσικό φως από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, με θέα τη θάλασσα, που βρισκόταν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά.
Όσο ρομαντικά κι αν ακούγονται όλα αυτά, η ανακαίνιση ήταν, βέβαια, μια μεγάλη πρόκληση. Η Emily έζησε μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης ανακαίνισης, με τους τοίχους και οροφές να διαλύονται (από τους οικοδόμους), δάπεδα να βγαίνουν, ταπετσαρίες να αφαιρούνται και το εξωτερικό να ανακαινίζεται πλήρως (από την ίδια την Emily).
Δείτε την μετατροπή ενός υποβαθμισμένου μπανγκαλόου σε ονειρικό σπίτι
Αλλά όπως ακριβώς καθοδηγούνταν από το ένστικτο όταν έψαχνε για σπίτι, έτσι και κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης επέτρεψε στον εαυτό της να καθοδηγηθεί από το ένστικτο. Το σχέδιο φωτισμού; Φτιάχτηκε επί τόπου. Το χρώμα του τοίχου; Ερωτεύτηκε τον φρέσκο σοβά και τον κράτησε. Η Emily Henson μοιράστηκε το πώς κύλησε η διαδικασία με τo αμερικανικό House Beautiful.

«Αγόρασα το σπίτι τον Ιανουάριο του 2022, αφού έψαχνα στην περιοχή για δύο χρόνια. Το μπανγκαλόου, παρόλο που ήταν παλιακό και βρώμικο και χρειαζόταν πολλές εργασίες, ήξερα από τη στιγμή που μπήκα μέσα ότι ήταν το σωστό. Ο σύντροφός μου (τώρα πρώην) και εγώ προσπαθήσαμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας από τον μεσίτη!», λέει η Henson.
Το σπίτ έχει σχήμα L, με τρία υπνοδωμάτια. Αχικά είχε ξεχωριστή κουζίνα, σαλόνι, μεγάλο διάδρομο, ένα μπάνιο και ξεχωριστό WC.

Κατά τη διάρκεια περίπου 12 μηνών, οι οικοδόμοι γκρέμισαν τοίχους και οροφές και ανακατασκεύασαν την κουζίνα και το μπάνιο. Η πλήρης ανακαίνιση διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, ενώ η διαμόρφωση του κήπου έπεται.

Το σπίτι χρειαζόταν νέα υδραυλικά, ηλεκτρικά, μόνωση, νέο μπάνιο, κουζίνα και δάπεδο.
«Ελπίζαμε να είχαμε τελειώσει με πολλές από τις εργασίες πριν μετακομίσουμε, αλλά καθώς τραβούσαν σε μάκρος συνειδητοποιήσαμε ότι θα έπρεπε να μετακομίσουμε και να ζήσουμε την ανακατασκευή από κοντά», σημειώνει η ιδιοκτήτρια.
Πώς αποφάσισε για την διαρρύθμιση των χώρων; «Εμπνεύστηκα να γκρεμίσω όλους τους τοίχους και το παλιό τζάκι που χώριζε το σαλόνι από την κουζίνα. Έριξα επίσης τα ταβάνια, έτσι ώστε να έχουν το διπλάσιο ύψος, και τώρα υπάρχει μάλιστα και ένας ημιώροφος πάνω από την κουζίνα, που είναι η μικρή μου βιβλιοθήκη και γωνιά ανάγνωσης. Όλα είναι ανοιχτά και ελεύθερα», λέει.
Και συμπληρώνει: «Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, το να έχω πόρτες για να κλείνω τα δωμάτια θα ήταν χρήσιμο, αλλά τώρα που ζω μόνο εγώ εδώ, είναι ταιριαστό με τον τρόπο ζωής μου. Μου αρέσει να καλώ συχνά κόσμο στο σπίτι. Η μεγάλη προσαρμοσμένη νησίδα της κουζίνας χωρίζει την κουζίνα και τους χώρους καθιστικού και προσφέρει ένα σημείο για να μαζευόμαστε».
Aνοίγοντας μια πόρτα από το υπνοδωμάτιό μου για να φτιάξω ένα μπάνιο και μετατρέποντας το ξεχωριστό WC και το μπάνιο σε έναν μεγάλο χώρο, άλλαξε η διαρρύθμιση.

Η στιλίστρια εσωτερικών χώρων και ο πρώην σύντροφός της έβαλαν πολλή προσωπική δουλειά στο σπίτι. «Χτίσαμε όλα τα δάπεδα μόνοι μας και τώρα μπορώ να πω ότι είμαι κάπως σαν επαγγελματίας. Κάτω από τα βρώμικα χαλιά βρήκαμε πλακάκια τα οποία έπρεπε να αφαιρεθούν λόγω αμιάντου, οπότε χρειάστηκε να φορέσουμε στολές και μάσκες. Αφαιρέσαμε επίσης την πολύ παλιά ταπετσαρία, ενώ πέρασα έναν μήνα για να ξαναφτιάξω το εξωτερικό του σπιτιού και να βάψω κάθε σάπιο παράθυρο».

Αν κάτι θα άλλαζε σε όλη την διαδικασία της ανακαίνισης, αυτός θα ήταν ο φωτισμός. «Δεν είχα ετοιμάσει σχέδιο φωτισμού για τον ηλεκτρολόγο και κατέληξα να το φτιάξω επί τόπου και να το παρακάνω με όλα τα κρεμαστά φωτιστικά. Επίσης, δεν έχω αρκετό φωτισμό στο κυρίως μπάνιο, αφού αποφάσισα να μην εγκαταστήσω τίποτα πάνω από την μπανιέρα. Και θα ήθελα περισσότερα φωτιστικά σε ορισμένα δωμάτια».

Το μεγαλύτερο κόστος ήταν αυτό της διάνοιξης όλων των τοίχων και των ταβανιών. «Έκανε τεράστια διαφορά στο κόστος, και δεν το είχα σχεδιάσει αυτό όταν αγόρασα το ακίνητο», λέει η Henson.

Στον κύριο χώρο του καθιστικού και της κουζίνας οι φρεσκοχτισμένοι τοίχοι και η θολωτή οροφή δεν βάφτηκαν, κάτι που ο οικοδόμος θεώρησε τρελό, αλλά τελικά του άρεσε, όπως σημειώνει.
Ένα ακατέργαστο φινίρισμα έχουν και δύο από τα υπνοδωμάτια, το οποίο αντισταθμίαστηκε με λευκά περιθώρια.

Το υπόλοιπο σπίτι είναι κυρίως φρεσκοβαμμένο με λευκό χρώμα. Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί στο περβάζι της κουζίνας και στην πόρτα του ντουλαπιού, όπως και το εξωτερικό χρώμα στα παράθυρα.