Φωτογραφία: instagram

Red Jane: Στην καρδιά των Χανίων άνοιξε ο πιο cool φούρνος στην Ελλάδα

Στις 11 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε στην καρδιά των Χανίων της Κρήτης ο πιο cool φούρνος στην Ελλάδα.

Xωρίς εμφανή πινακίδα και με μια τσιμεντένια πρόσοψη καλυμμένη με γκράφιτι, εκ πρώτης όψεως το «Red Jane» θυμίζει το πιο hot νυχτερινό club του Βερολίνου. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως σ' αυτό το κτίριο industrial αισθητικής δημιουργούνται τα πιο λαχταριστά αρτοσκευάσματα, παραδοσιακές λιχουδιές και εκλεπτυσμένες βιενουαζερί;

Στο εσωτερικό του, θα μπορούσε να νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε κάποια cool μπουτίκ της Νέας Υόρκης: Το δάπεδο καλύπτεται από ιταλικά ριγέ πλακάκια, η «ατημέλητη» οροφή από τούβλα δίνει μία brutalist πινελιά στον χώρο και ο κόκκινος μαρμάρινος πάγκος φωτίζεται από μίνιμαλ κρεμαστές λάμπες δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα ανεπιτήδευτου coolness.

Εμπνευστής και ιδιοκτήτης του πρωτοποριακού αυτού μαγαζιού είναι ο Νίκος Τσεπέτης, ο ξενοδόχος πίσω από το καλαίσθητο, παραθαλάσσιο θέρετρο «Ammos» το οποίο τείνει να φιλοξενεί τους απαιτητικότερους πελάτες -ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τέχνης και του design.

Το «Red Jane» αποτελεί το πρώτο πλήρως υλοποιημένο έργο εσωτερικών χώρων που επιβλέπει ο σχεδιαστής φωτιστικών και επίπλων Μιχάλης Αναστασιάδης, με έδρα το Λονδίνο. Δημιουργός του μενού είναι ο καταξιωμένος Eyal Schwartz, πρώην επικεφαλής αρτοποιός και συνιδιοκτήτης του ξακουστού E5 Bakehouse του Λονδίνου.

Την ημέρα των εγκαινίων του καταστήματος, πλήθος ντόπιων και τουριστών συνέρρευσε στο «Red Jane» για να στηρίξει το καινοτόμο εγχείρημα, με τα κρουασάν με γέμιση σοκολάτας, τα κουλούρια και τους μπακλαβάδες να εξαντλούνται άμεσα. Παρά το γεγονός ότι ο χώρος δεν διαθέτει τραπέζια, οι παραβρισκόμενοι παρέμειναν στο μαγαζί μέχρι και μία ώρα μετά τα εγκαίνια, προοικονομώντας την επιτυχία που προβλέπεται να έχει ο πιο cool φούρνος του νησιού.

Το αφιέρωμα από τους New York Times στον ελληνικό φούρνο

Μάλιστα ένα σύντομο αφιέρωμα στο καινούργιο αρτοποιείο στα Χανιά, έκανε το
ξακουστό Style Magazine των New York Times.

Στο σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο στον οποίο στεγάζεται τον οποίο ίσως τον μπερδέψεις για «κλαμπ του Βερολίνου», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά. «Την ημέρα των εγκαινίων του αυτό το μήνα, το Red Jane εξάντλησε τα κρουασάν με γέμιση σοκολάτας, τα κουλούρια (ελληνικά κουλούρια με σουσάμι) και τους στροβιλισμούς μπακλαβά μέχρι το μεσημέρι.

Οι ντόπιοι παρέμειναν για μια ώρα μετά, παρά το γεγονός ότι ο Τσεπέτης και ο Αναστασιάδης σχεδίασαν το χώρο χωρίς τραπέζια», αναφέρεται μεταξύ άλλων.