Η ιστορία του Maxim’s -To θρυλικό εστιατόριο του Παρισιού με την art nouveau διακόσμηση
Μετά από περισσότερο από 120 χρόνια ιστορίας, το εστιατόριο Maxim’s αποτελεί σήμα κατατεθέν του Παρισιού.
Διάσημο για την υπέροχη art nouveau διακόσμησή του, στα μισά του 20ου αιώνα θεωρήθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ευρώπης.
Όλα ξεκίνησαν το 1893, όταν ένας νεαρός φιλόδοξος σερβιτόρος, ο Maxime Gaillard, αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό μπιστρό στη Rue Royal, στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν ένα παγωτατζίδικο.
Μια μέρα κατά τύχη μια Παριζιάνα κωμικός, η Irma de Montigny το επισκέφτηκε και ενθουσιάστηκε. Είπε τότε στον ιδιοκτήτη του ότι θα έκανε το μαγαζί του διάσημο. Και πράγματι κράτησε τον λόγο της. Άρχισε λοιπόν να το συστήνει σε φίλους και γνωστούς της από την υψηλή κοινωνία, που πλέον επέλεγαν το Μaxim’s για στέκι τους.
Παρ' όλα αυτά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για τον Gaillard, ο οποίος αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Έτσι αναγκάστηκε τελικά να πουλήσει την επιχείρησή του σ’ έναν επιχειρηματία, τον Eugene Cornuche, που διατήρησε την επωνυμία μεν, αλλά άλλαξε εντελώς τη διακόσμηση του μέρους.
Ο Cornuche μετέτρεψε το εστιατόριο κυριολεκτικά σε ένα μνημείο της art nouveau. Καλλιτέχνες από τη Σχολή της Νανσί επιμελήθηκαν την ανακαίνιση, η οποία κράτησε δυο χρόνια. Κάπως έτσι, το Μaxim’s έγινε το στολίδι της γαλλικής πρωτεύουσας, που όλοι ήθελαν να επισκεφτούν. Ανάμεσα στους διάσημους πελάτες του, ήταν και ο νομπελίστας Μαρσέλ Προυστ και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Mistinguett, ενώ μέχρι και η οπερέτα του Franz Lehár «Εύθυμη χήρα» υποτίθεται πως εκτυλίσσεται εκεί.
Τη δεκαετία του ’30, ο Οctave Vaudable, που είχε και το εστιατόριο Noel Peters, αγόρασε για λογαριασμό του το εστιατόριο, χωρίς να του αλλάξει ταυτότητα. Όλη η διανόηση και οι καλλιτέχνες της εποχής μαζεύονταν εκεί, από τον Πικάσο και τον Κοκτό μέχρι την Εντίθ Πιάφ, κάνοντας το Maxim’s σημείο συνάντησης. Η φήμη του όλο και μεγάλωνε, αφού μέχρι και ο Φεϋντό έγραψε το διάσημο έργο του «Η κυρία του Μαξίμ», οπότε τη δεκαετία του ’50 πια άρχισαν να το επισκέπτονται και μέλη των βασιλικών οίκων της Ευρώπης, διασημότητες του Χόλιγουντ και πολιτικοί.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ανέθεσαν στον Otto Horcher τη διεύθυνση του εστιατορίου, που παρέμενε ανοιχτό για τους Γερμανούς αξιωματούχους. Οι Γάλλοι υπάλληλοί του δεν απολύθηκαν, μάλιστα απολάμβαναν και κάποια προνόμια, ειδικά σε θέματα φαγητού. Η γαλλική Αντίσταση όμως έκλεισε το μέρος μετά από την απελευθέρωση για ένα διάστημα.
Το Maxim's άνοιξε ξανά τις πόρτες του αυτή τη φορά για το γαλλικό κοινό τον Σεπτέμβριο του 1946. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να ανακαινιστεί ξανά, όμως το στιλ του διατηρήθηκε στο ακέραιο. Μάλιστα οι εργάτες, που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο, έμειναν έκθαμβοι, όταν διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα μαξιλάρια και στις βάσεις των τραπεζιών είχαν εγκλωβιστεί με τα χρόνια νομίσματα και κοσμήματα!
Το Maxim’s πλέον είχε περάσει στα χέρια του γιου του Octave Vaudable, του Louis Vaudable, που το μετέτρεψε σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια της Ευρώπης. Προσωπικότητες πια από όλο τον κόσμο κατέκλυζαν τα τραπέζια του, ενώ τη δεκαετία του ’70 σημειώθηκε κι ένα σκάνδαλο που απογείωσε τη δημοτικότητά του, όταν η Brigitte Bardot εμφανίστηκε στη σάλα του ξυπόλυτη.
Το 1981, ένα βράδυ ο Pierre Cardin είχε κλείσει να δειπνήσει εκεί. Η οικογένεια Vaudable τον κάλεσε τότε στο τραπέζι της και του πρότεινε να αγοράσει την επιχείρηση, που είχαν αποφασίσει να πουλήσουν, αλλά δεν ήθελαν να περάσει σε ξένα χέρια. Ένας ζάμπλουτος Ασιάτης είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του, όμως οι ιδιοκτήτες φοβήθηκαν πως θα άλλαζε εντελώς την αισθητική του μέρους. Κάπως έτσι ο Cardin συμφώνησε και οι διαδικασίες μεταβίβασης ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη μέρα.
Ο Γάλλος σχεδιαστής φυσικά τιμώντας το παρελθόν, κράτησε το art nouveau στιλ, δίνοντάς του όμως στο μέρος έναν καινούργιο αέρα. Άρχισε μάλιστα να διοργανώνει λαμπερές βραδιές και επίσης δημιούργησε το Maxim’s Musee Art Nouveau Museum στα πάνω πατώματα του κτιρίου. Σταδιακά άρχισαν να ανοίγουν πολλά Μaxim’s σε όλα τα μέρη του κόσμου, οπότε το γαλλικό για να ξεχωρίζει μετονομάστηκε σε «Maxim’s de Paris».
Η εταιρεία πλέον που έχει μεγαλώσει και επεκταθεί, παράγει διάφορα προϊόντα, τα οποία γίνονται ανάρπαστα.
Βέβαια αυτή η πολύπλευρη επιχειρηματικότητα έχει δεχτεί και αυστηρή κριτική από κάποιους, που πιστεύουν ότι λειτουργεί εις βάρος της ποιότητας, παρ' όλα αυτά, το Μaxim’s ακόμα και σήμερα παραμένει από τους top γαστρονομικούς προορισμούς στην πόλη του Φωτός και φυσικά πόλος έλξης για τους τουρίστες, αφού η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με το ίδιο το Παρίσι.