«50 Women Over 50»- H έκθεση Βάνιας Τλούπα

Ηλικία χωρίς φίλτρα: Η Βάνια Τλούπα φωτογραφίζει γυναίκες άνω των 50 που δείχνουν την αληθινή ομορφιά

Η ομορφιά δεν έχει ημερομηνία λήξης, και η έκθεση «50 Women Over 50» της Βάνιας Τλούπα το αποδεικνύει.

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, και είναι μια μοναδική γιορτή για 50 γυναίκες άνω των 50, που μαγνητίζουν τον φακό της φωτογράφου, δημιουργώντας έναν ύμνο στη θηλυκότητα, την κομψότητα και την πληρότητα χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φίλτρα και περιττά στοιχεία. 

Όπως λέει η Βάνια Τλούπα: «Η φωτογραφία πορτρέτου είναι μια πρόκληση για μένα, γιατί θέλω να δημιουργώ μια εικόνα που να προκαλεί αίσθηση.» Μέσα από το φακό της, οι γυναίκες αυτές ζωντανεύουν, αποδεικνύοντας ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός.

Kατερίνα Λέχου, Βίκυ Βολιώτη, Ρέα Βιτάλη, Χριστίνα και Ιωάννα Μάνδρου, Νόνη Δούνια, Ολυμπία Κρασαγάκη, Kωνσταντίνα Μιχάηλ είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην έκθεση. Κάθε μία από αυτές φέρνει τη δική της μοναδική ιστορία.

«50 Women Over 50»/Φωτογραφία: Tάσος Σπετσιέρης
«50 Women Over 50»/Φωτογραφία: Tάσος Σπετσιέρης

Η Βάνια, κόρη του φωτογράφου Τάκη Τλούπα, μοιράζεται τη φιλοσοφία της: «Αναζητώ την αλήθεια του ανθρώπου μέσα από το βλέμμα, και εξερευνώ τον εαυτό μου». Μετά τα πενήντα, ένιωσε την ανάγκη να αναδείξει τη γυναικεία φύση και την ωριμότητα με μια δική της μοναδική ματιά. Αυτή η έκθεση δεν είναι απλώς φωτογραφίες· είναι ένας ύμνος στη σύγχρονη γυναίκα και την έναρξη ενός προκλητικού ταξιδιού.

Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2024, οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τις ιστορίες και τα συναισθήματα πίσω από κάθε πορτρέτο, σε μια γιορτή της γυναικείας δύναμης και της αληθινής ομορφιάς.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη με τη Βάνια Τλούπα και ανακαλύψτε τη μαγεία της δημιουργικής της διαδικασίας.

Βάνια Τλούπα/Φωτογραφία: Tάσος Σπετσιέρης

Τι σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε αυτό το project;

Μεγαλώνοντας και περνώντας κι εγώ το κατώφλι των πενήντα, άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τις γυναίκες αυτής της ηλικίας και ένιωσα κάτι να με γοητεύει. Άλλωστε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας μου, φωτογράφιζα συνήθως πιο νέες γυναίκες, γιατί οι μεγαλύτερες δεν αποφάσιζαν εύκολα να φωτογραφηθούν. Έτσι γεννήθηκε η επιθυμία και η πρόκληση να τις προσεγγίσω φωτογραφικά.

Πώς επιλέξατε τις γυναίκες που φωτογραφήσατε; Υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια;

Ξεκίνησα δειλά με κάποιες γνωστές και φίλες, που είχαν τη διάθεση να φωτογραφηθούν και όταν έβλεπαν το αποτέλεσμα τους άρεσε και με σύστηναν σε άλλες στη συνέχεια. Η φίλη μου η Νίκη Λυμπεράκη, με σύστησε κάποιες επώνυμες κυρίες που είχαν τη διάθεση να πάρουν μέρος στο project και εκεί φωτογράφισα και γνώρισα τη Μία Κόλλια, που πραγματικά με βοήθησε πολύ στο κομμάτι της επικοινωνίας. Συγκεκριμένα κριτήρια στην επιλογή δεν υπήρχαν, απολάμβανα τη φωτογράφηση με όσες δέχονταν.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης αυτών των γυναικών;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι δεν γνώριζα τις κυρίες που φωτογράφιζα. Εννοώ τις ήξερα μέσα από τις δουλειές τους αλλά προσωπικά δεν είχαμε ξανασυναντηθεί. Οπότε μέσα στη λίγη σχετικά ώρα που είχα στη διάθεσή μου για τη φωτογράφηση, έπρεπε να γνωριστούμε, να νιώσουμε οικειότητα μεταξύ μας και φυσικά να με εμπιστευτούν, έτσι ώστε να έχουμε ένα ωραίο φωτογραφικό αποτέλεσμα.

«50 Women Over 50»/Φωτογραφία: Tάσος Σπετσιέρης

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτές τις φωτογραφήσεις;

Θέλω να καταλάβουν οι γυναίκες ότι η κάθε ηλικία έχει τη δική της γοητεία. Δεν ωφελεί μεγαλώνοντας, να προσπαθείς να συναγωνιστείς μια νέα κοπέλα. Είναι μάταιο κατά τη γνώμη μου. Μπορούμε φυσικά να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ενδιαφερόμαστε για την εικόνα μας, έχοντας κατά νου, ότι αυτό που νιώθουμε αντανακλάται στο πρόσωπό μας. Άρα το σημαντικό είναι να προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα να είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Το project σας ανατρέπει στερεότυπα γύρω από την ηλικία και την ωριμότητα.

Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς προσωπικά την έννοια της ωριμότητας;

Αν και η ωριμότητα δεν συνάδει πάντα με την ηλικία, θεωρώ ότι έρχεται συνήθως όταν η γυναίκα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αγαπήσει τον εαυτό της για αυτό που είναι. Μια ώριμη γυναίκα μπορεί να νιώθει έντονα την διάθεση να κάνει πολλά πράγματα, αλλά δεν δρα παρορμητικά, μπορεί να ελέγχει και να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά της. Βέβαια όλο αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, που έχει και πολλές άλλες προεκτάσεις.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των γυναικών που συμμετείχαν όταν αντίκρυσαν τις φωτογραφίες τους;

Η ανταπόκριση των γυναικών ήταν πραγματικά μια έκπληξη για μένα, με τη φωτογράφιση να λειτουργεί απελευθερωτικά τόσο για τις ίδιες όσο και για μένα. Μοιραστήκαμε συναισθήματα, βιώματα, αγωνίες, σκέψεις, όνειρα ! Μέσα από την εμπιστοσύνη τους στο φωτογραφικό φακό μου, ένιωσα την ανάγκη τους να δείξουν αυτό που πραγματικά νιώθουν. Ήρθαν με διάθεση εξωτερίκευσης των βαθύτερων συναισθημάτων τους και τις ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θεωρώ ότι οι φωτογραφίες πρόβαλλαν πτυχές της προσωπικότητάς τους και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ένιωθα ικανοποίηση όταν έβλεπα να χαίρονται με το αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τον εαυτό τους μέσα από ένα ρεαλιστικό πρίσμα.

Ολυμπία Kρασαγάκη, Βάνια Τλούπα/Φωτογραφία: ΝDP

Η σύγχρονη κοινωνία συχνά προβάλλει μια συγκεκριμένη εικόνα για την κομψότητα και τη θηλυκότητα. Πώς το έργο σας επιδιώκει να αλλάξει αυτή την οπτική;

Η εικόνα που μας υποχρεώνει να έχουμε η σύγχρονη κοινωνία, φέρνει πάρα πολλές γυναίκες σε αδιέξοδο, προσπαθώντας να ακολουθήσουν πρότυπα που καθόλου δεν ασπάζονται, ούτε αγαπούν. Κάθε γυναίκα για μένα έχει τη γοητεία της και εγώ προσπαθώ να την αναδείξω φωτογραφικά.

Η φράση «χωρίς φίλτρα και περιττά στοιχεία» είναι πολύ ισχυρή. Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η αλήθεια της εικόνας και πως τη επιτύχατε;

Η φωτογραφία για μένα και πιο συγκεκριμένα η φωτογραφία πορτρέτου είναι ένα μέσο έκφρασης, μια πρόκληση, γιατί προσπαθώ να δημιουργήσω μια εικόνα που να προκαλεί συναίσθημα, κυρίως να βγάζει το συναίσθημα του ανθρώπου που κάθεται απέναντί σου αλλά και το δικό σου τη συγκεκριμένη στιγμή. Μου αρέσει να εντάσσω τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου στο κάδρο που έχω επιλέξει, και να ψάχνω την αλήθεια μέσα από το βλέμμα του. Είναι μια επικοινωνία που με μαγεύει και με βοηθάει κι εμένα την ίδια να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος.

Φωτογραφία: ΝDP

Αναφέρετε ότι η ωριμότητα είναι η έναρξη ενός νέου ταξιδιού. Πώς αυτό το ταξίδι αντικατοπτρίζεται στις δικές σας εμπειρίες ως καλλιτέχνιδα και γυναίκα;

Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ, ότι δεν πρέπει να θεωρώ πολλά από τα πράγματα ως δεδομένα. Αυτή η οπτική ήταν που με έκανε να θέλω να βλέπω την όμορφη πλευρά των πραγμάτων, να προσφέρω απλόχερα τα συναισθήματα μου στους ανθρώπους που επιλέγω να έχω κοντά μου, να απολαμβάνω την κάθε στιγμή και να προσπαθώ να κάνω πράγματα που με γεμίζουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία άλλωστε δημιουργήθηκε κι αυτό το project.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η έκθεση θα συνοδευτεί από μια ανοιχτή συζήτηση που θα εξερευνήσει σε βάθος τη ζωή και τις προκλήσεις των γυναικών άνω των 50. Επαγγελματίες, επιστήμονες και οι ίδιες οι συμμετοχούσες θα μοιραστούν τις απόψεις τους, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα όπως ο ρόλος των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, η ηλικιακή και έμφυλη περιθωριοποίηση, καθώς και οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον εργασιακό τομέα.

Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά, Είσοδος ελεύθερη