5 μυθιστορήματα για τη βαλίτσα του Πάσχα που δεν θα αφήνετε από τα χέρια σας
Μπορεί οι διακοπές του Πάσχα να κρατούν λίγο, αλλά είναι ό,τι πρέπει για να πατήσουμε pause στην καθημερινότητα -και τι καλύτερο από το να το κάνουμε με ένα καλό βιβλίο;
Ανεξάρτητα αν φεύγετε για ένα παραθαλάσσιο τριήμερο ή για μια ανάσα στο βουνό, ένα λογοτεχνικό βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα. Είναι ο ιδανικός σύντροφος για το ταξίδι, τις ώρες χαλάρωσης στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, τον καφέ στην πλατεία ενός γραφικού χωριού ή ακόμα και για την παραλία -ναι, ο καιρός για την πρώτη βουτιά δεν είναι μακριά!
Ένα καλό βιβλίο μάς ταξιδεύει, ανοίγει δρόμους σε άλλους κόσμους, ζωές και εποχές. Ψυχαγωγεί, συγκινεί, προβληματίζει και πολλές φορές μας θυμίζει πτυχές του εαυτού μας που είχαμε ξεχάσει.
Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε 5 τίτλους που αξίζει να προσθέσετε στη βαλίτσα του Πάσχα!
5 βιβλία για τη βαλίτσα του Πάσχα
Colleen Hoover «Εξομολόγηση», εκδόσεις Διόπτρα

Ένα μυθιστόρημα για την αλήθεια, το ψέμα και το ρίσκο του απόλυτου έρωτα. Λίγο πριν τα 21 της, η Όμπορν Ριντ έχει χάσει ήδη τα πάντα. Προσπαθώντας να φτιάξει από την αρχή τη ζωή της, ξέρει καλά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Όταν όμως περνά την πόρτα ενός ασυνήθιστου ατελιέ στο Ντάλας αναζητώντας δουλειά, δεν περιμένει πως ένας άγνωστος –ο γοητευτικός και αινιγματικός καλλιτέχνης Όουεν Τζέντρι– θα ανατρέψει όσα με κόπο προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο. Για πρώτη φορά, η Όμπορν αποφασίζει να ρισκάρει και να ακολουθήσει την καρδιά της, αλλά το παρελθόν του Όουεν απειλεί να καταστρέψει όλα όσα εκείνη αγαπά. Όλα δείχνουν πως το μόνο που πρέπει να κάνει για να πάρει τη ζωή της πίσω στα χέρια της, είναι να τον βγάλει οριστικά από αυτή. Τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, και η εξομολόγησή τους αποδεικνύεται πιο καταστροφική από τις αμαρτίες που κρύβουν.
Yael van der Wouden, «Στο σπίτι της», εκδόσεις Μεταίχμιο

Το υποψήφιο για βραβείο Booker 2024 είναι μια ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος και εμμονή στο Άμστερνταμ του 1960. Στην ολλανδική επαρχία επικρατεί ησυχία. Οι κρατήρες από τις βόμβες έχουν καλυφθεί, τα κτίρια έχουν ανοικοδομηθεί, ο πόλεμος έχει πια τελειώσει. Η Ίζαμπελ μένει μόνη στο άδειο σπίτι της μακαρίτισσας της μητέρας της ακολουθώντας μια αυστηρή και απολύτως πειθαρχημένη ρουτίνα. Τα πάντα όμως αλλάζουν όταν ο μεγάλος αδερφός της Λούις φέρνει την άχαρη καινούργια φιλενάδα του, την Εύα, να μείνει λίγο καιρό στο σπίτι μαζί της ως φιλοξενούμενη. Η Εύα είναι το αντίθετο της Ίζαμπελ: κοιμάται αργά, ξυπνάει αργά, κάνει φασαρία και αγγίζει πράγματα που δεν θα έπρεπε. Έτσι, σιγά σιγά η οργή της Ίζαμπελ φουντώνει τόσο, που φτάνει στα όρια της εμμονής. Όταν λοιπόν αρχίζουν να εξαφανίζονται διάφορα αντικείμενα από το σπίτι –ένα κουτάλι, ένα μαχαίρι, ένας χαρτοκόπτης–, οι υποψίες της πληθαίνουν και δεν εννοεί να αφήσει την Εύα σε ησυχία. Μέσα στην κάψα του καλοκαιριού η παράνοια δίνει τη θέση της σε ένα μυστήριο που ανατρέπει όλα όσα ήξερε η Ίζαμπελ. Ούτε η Εύα ούτε το σπίτι είναι αυτό που φαίνονται. Τελικά ο πόλεμος μπορεί να μην έχει πραγματικά τελειώσει…
Sibilla Aleramo, «Μια γυναίκα», εκδόσεις Διόπτρα

Να αγαπάς, να θυσιάζεσαι και να υποτάσσεσαι! Αυτό ήταν το πεπρωμένο κάθε γυναίκας; Όταν η παιδική της ηλικία σε μια παραθαλάσσια πόλη τελειώνει με δραματικό και βίαιο τρόπο, η ανώνυμη αφηγήτρια αυτού του φλογερού αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος ανακαλύπτει συγκλονισμένη τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, στην Ιταλία, στην αυγή του 20ού αιώνα. Καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η δική της δυστυχία δεν διαφέρει από τη δυστυχία της μητέρας της και κάθε γυναίκας γύρω της, επαναστατεί κι αποφασίζει να ξεφύγει από τη μοίρα της. Με θάρρος και οργή, πολύ μπροστά από την εποχή της, η Σιμπίλα Αλεράμο υπογράφει το πρώτο φεμινιστικό έργο της Ιταλίας και έργο-ορόσημο στην ευρωπαϊκή φεμινιστική λογοτεχνία. Μαζί με τη θέση της γυναίκας, η Αλεράμο δίνει μια καλειδοσκοπική εικόνα της Ιταλίας εκείνης της εποχής –τη φρενήρη εκβιομηχάνιση του Βορρά, τη μιζέρια και την εγκατάλειψη του Νότου, την πολιτική και λογοτεχνική ζωή της χώρας· όλα σε ένα δραματικό φόντο που πολύ ορθά ο Λουίτζι Πιραντέλο περιγράφει ως «δυσάρεστο και δυνατό». Ένα βιβλίο που άλλοι το αντιμετώπισαν σαν σκάνδαλο και άλλοι βρήκαν σ’ αυτό, επιτέλους, τη φωνή τους για πρώτη φορά.
Monica Gutierrez, «Λέσχη ανάγνωσης για χαμένες καρδιές», εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Αβρίλ δεν θέλει να γίνει σαν εκείνες τις ηρωίδες στα μυθιστορήματα που το σκάνε μετά την καταστροφή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εδώ και εβδομάδες είναι άνεργη, δεν έχει πού να μείνει και δυσκολεύεται να ανασάνει· έτσι, όταν η γιαγιά της της προτείνει να αναζητήσει καταφύγιο στο χωριό των παιδικών της χρόνων, δεν διστάζει να δεχτεί παρά τους ιδιόρρυθμους όρους – ανάμεσά τους, η υποχρέωση να ξαναδώσει ζωή στη λέσχη ανάγνωσης των περίεργων κατοίκων του Τρεβιγιές. Όταν φτάνει εκεί, η Αβρίλ προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τον ίδιο της τον εαυτό με τη βοήθεια των βιβλίων, όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια. Σύντομα θα αναγκαστεί να συγκατοικήσει με τον Άλεξ, έναν νεαρό με μυστηριώδες παρελθόν που συναρπάζει τους γείτονες αλλά ξεβολεύει την ίδια, και φαίνεται πως σκοπεύει να της κάνει άνω κάτω τη ζωή. Η Monica Gutierrez αυτή τη φορά μας ταξιδεύει σε ένα χωριουδάκι των Πυρηναίων και μας δείχνει ότι όσο δυνατοί και ανεξάρτητοι κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε, όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια των άλλων για να τα καταφέρουμε.
Μπι Φιτζέραλντ, «Κορίτσι, θεά, βασίλισσα», εκδόσεις Καστανιώτη

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι θεοί είπαν ψέματα: ότι η Περσεφόνη ήταν πιόνι στα παιχνίδια άλλων θεών· ότι ο Άδης την απήγαγε για να την κάνει γυναίκα του· ότι η μητέρα της, η Δήμητρα, στενοχωρήθηκε τόσο πολύ, που η Γη άρχισε να πεθαίνει. Η πραγματική ιστορία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Την Περσεφόνη δεν την τράβηξαν με το ζόρι στην Κόλαση, μόνη της πήδηξε. Δεν θα καθόταν να την παντρολογάνε με κάποιον εγωίσταρο θεό, που θα ’ταν περισσότερο ερωτευμένος με τον εαυτό του παρά μ’ εκείνη. Τώρα, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να πείσει τον εκνευριστικά σέξι, αλαζόνα και απροκάλυπτα αγενή άρχοντα του Κάτω Κόσμου, τον Άδη, ν’ ακολουθήσει το σχέδιό της. Ένα σχέδιο που θα ταρακουνήσει συθέμελα τον Όλυμπο. Οι συνέπειες, όμως, μπορεί να είναι θανατηφόρες. Πόσω μάλλον όταν ήδη βρίσκεσαι στην Κόλαση. Μια τολμηρή, φρέσκια και εξαιρετικά διασκεδαστική φανταστική αναδημιουργία του ελληνικού μύθου, από μια ανερχόμενη σούπερσταρ του TikTok.