Η ομορφιά χωρίς ρετούς κερδίζει έδαφος στα κοινωνικά δίκτυα
Σε έναν κόσμο γεμάτο φίλτρα, τέλειες λευκές οδοντοστοιχίες και μύτες σχεδιασμένες με «ανθρώπινη γεωμετρία», ένα κύμα φυσικής ομορφιάς κερδίζει έδαφος. Μια νέα, πιο ειλικρινής τάση γεννιέται: πρόσωπα με αληθινές, μη ρετουσαρισμένες ιδιαιτερότητες έρχονται να αμφισβητήσουν τα πανομοιότυπα «ιδανικά» που κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρωταγωνίστριες της νέας αυτής αφήγησης είναι η Aimee Lou Wood, η Camille Cottin και η Emma Corrin. Καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, υπερασπίζεται αυτό που κάποτε θεωρούνταν «ατέλεια» — και το μετατρέπει σε σημείο ταυτότητας, σε δύναμη, σημειώνει το ισπανικό Telva.
Όταν η μοναδικότητα γίνεται η νέα αισθητική
Η Aimee Lou Wood, γνωστή και από το The White Lotus, έχει μιλήσει ανοιχτά για τα δόντια της, που έγιναν αφορμή για bullying στο σχολείο. Πλέον όμως, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Η Camille Cottin δηλώνει πως, ακόμα και σήμερα, σε κάθε φωτογράφισή της υπάρχει κάποιος που θα σχολιάσει τη μύτη της. Και η Emma Corrin έχει δεχτεί διαδικτυακό bullying για τα αυτιά της.

Παρόλα αυτά, όλες συνεχίζουν να ακτινοβολούν δύναμη, να εμπνέουν και να επαναπροσδιορίζουν την έννοια του «όμορφου». Και δεν είναι μόνες.
Ο Roberto Siguero, επίσημος makeup artist της Lancôme, εξηγεί πως σκοπός του είναι να ενισχύει και όχι να καλύπτει τα φυσικά χαρακτηριστικά. «Η ομορφιά δεν είναι το να κρύβεις, αλλά το να αποδέχεσαι και να προβάλλεις τη μοναδικότητά σου. Ακόμα κι αν κάποια έχει κόμπλεξ για τη μεγάλη της μύτη, όταν κατανοήσει την αρμονία του προσώπου της, μπορεί να νιώθει περήφανη. Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν προσωπικότητα».

Αυτή η θεώρηση, βέβαια, δεν περιορίζεται στην αισθητική. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η αποδοχή του εαυτού μας έχει βαθιά ψυχολογικά οφέλη. Σύμφωνα με τη Μαρία ντε λας Βίνιας Μαρτίνεθ, ψυχολόγο και μέλος του CEAP, «όταν πάψουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα πρότυπα και αποδεχτούμε τη μοναδικότητά μας, χτίζουμε μια ισχυρότερη ψυχική ευεξία. Μειώνεται το άγχος, η ανάγκη εξωτερικής επιβεβαίωσης και ενισχύεται η συναισθηματική σταθερότητα».
Η ομορφιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα
Η ομορφιά δεν είναι μια αμετάβλητη αλήθεια, αλλά ένα κοινωνικό κατασκεύασμα — και η κατανόηση αυτού είναι το πρώτο βήμα για να αποτινάξουμε τα καταπιεστικά της πρότυπα. Ο ψυχολόγος Άνχελ Λουίς Γκιγιέν, διευθυντής του Psicopartner, τονίζει: «Οι βιομηχανίες που προωθούν πρότυπα βασίζονται στις ανασφάλειές μας. Η αμφισβήτηση αυτών των προτύπων είναι πράξη αντίστασης».
Αυτός ο νέος τρόπος σκέψης αποτυπώνεται και σε μελέτες, όπως εκείνη της εταιρείας Stanpa σε συνεργασία με την Kantar. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η εξωτερική εικόνα επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας, και το 64% συνδέει τη φροντίδα της εμφάνισης με την αυτοεκτίμηση και την ευεξία. Σε μια κοινωνία πιο συνειδητοποιημένη γύρω από την ψυχική υγεία, η ομορφιά αρχίζει να αποκτά νέο νόημα: είναι έκφραση ταυτότητας, ισορροπία και φροντίδα.
Η Μαρία Χοσέ Πέρες, διευθύντρια του Consulta Despertares, εξηγεί ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας χτίζει και ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση. «Όταν μια γυναίκα υπερασπίζεται την "ασυμβίβαστη" εμφάνισή της, κερδίζει τον θαυμασμό και την αναγνώριση — κι αυτό με τη σειρά του ενισχύει τη σχέση της με τον εαυτό της».
Η αποδοχή των λεγόμενων «ατελειών» δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή. Είναι εργαλείο ψυχικής υγείας. Όταν σταματάμε να κυνηγάμε το ανέφικτο, ελευθερωνόμαστε από το βάρος της εξωτερικής κρίσης και ανοίγουμε χώρο για την προσωπική χαρά, την εσωτερική γαλήνη και την ανθεκτικότητα.
Πώς να αντισταθείτε στην πίεση των προτύπων
Οι ειδικοί δίνουν πρακτικές συμβουλές για το πώς να προστατευτούμε από την κοινωνική πίεση — online και offline:
- Δουλέψτε την αυτοεκτίμησή σας. Μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας πέρα από την εμφάνιση. Δώστε χώρο στην εσωτερική αξία.
- Αναπτύξτε ανθεκτικότητα στο body shaming. Ψυχοθεραπεία, υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα και συναισθηματική παιδεία μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα».
- Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Αν η εικόνα του σώματός σας γίνεται πηγή έντονης δυσφορίας, μπορεί να υποδηλώνει κάτι βαθύτερο — από άγχος μέχρι διαταραχές εικόνας σώματος.