Το Netflix θέλει να βιώνουμε πιο έντονους και πιο συχνούς οργασμούς
Το σεξ μπορεί συχνά να είναι μια απογοήτευση -ειδικά για τις γυναίκες. Το νέο ντοκιμαντέρ The Principles of Pleasure αναρωτιέται τι θα γινόταν αν είχαμε την ευκαιρία να συντονιστούμε με την απόλαυσή μας;
Το σημείο αφετηρίας του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix «The Principles of Pleasure» είναι το «οργασμικό κενό» ή αλλιώς γνωστό και ως «κενό ευχαρίστησης» -υπενθυμίζοντάς μας ότι οι οργασμοί δεν είναι πάντα ο στόχος μιας σεξουαλικής συνεύρεσης, η απόλαυση όμως θα έπρεπε να είναι. Στο ρόλο της παρουσιάστριας, ή ακόμα καλύτερα της αφηγήτριας, βρίσκεται η stand up comedian Michelle Buteau και η όλη σειρά μοιάζει σαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπες με τον εαυτό μας, αλλά και με τις κληροδοτούμενες προκαταλήψεις μας. Τι φταίει και δεν απολαμβάνουμε το σεξ, τουλάχιστον όχι όσο οι άντρες;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι το σεξ αποτελεί μέρος της συνολικής ποιότητας ζωής μας, άρα είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι οι γυναίκες που βιώνουν λιγότερη ευχαρίστηση από τους άνδρες σημαίνει ότι έχουν και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Όπως αναφέρει ο Guardian, μια πρόσφατη μελέτη από την Διεθνή Ακαδημία Σεξουαλικής Έρευνας δείχνει ότι ενώ οι γκέι και οι στρέιτ άντρες βιώνουν κορύφωση κατά το 85% περίπου των σεξουαλικών τους συναναστροφών, οι γυναίκες που κάνουν σεξ με γυναίκες έχουν οργασμό περίπου στο 75% των περιπτώσεων, ενώ οι γυναίκες που κάνουν σεξ με άνδρες έρχονται τελευταίες με ποσοστό 63%.
Ή μάλλον, αυτό σημαίνει ότι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι στις σχέσεις τους. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ισότητα με τη σεξουαλική συναίνεση και εξηγούν ότι η έλλειψη αυτής της ισότητας συνεπάγεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εξαναγκαστούν σε ανεπιθύμητο σεξ. Για πρώτη φορά που αυτή η σύνδεση εξηγείται στην mainstream τηλεόραση, και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το The Principles of Pleasure είναι όχι απλά πρωτοπόρο, αλλά οριακά επαναστατικό.
Μια σοκαριστική διαπίστωση της εκπομπής είναι το πόσο πίσω βρίσκεται η επιστήμη στον συγκεκριμένο τομέα. Στα πρώτα έξι λεπτά της εκπομπής η Dr Emily Nagoski (συγγραφέας του βιβλίου για τη σεξουαλική επιστήμη Come As You Are) εξηγεί ότι οι σύγχρονες σεξουαλικές επιστήμες εξακολουθούν να στερούνται κατανόησης του πώς λειτουργεί ακόμη και η απόλαυση. Παράλληλα, δεκαετίες αφότου ο μισογύνης Sigmund Freud απέρριψε τον κλειτοριδικό οργασμό και ισχυρίστηκε ότι κάθε γυναίκα με σεξουαλικό πρόβλημα ήταν «υστερική» (σημείωση, πως ο όρος υστερία προέρχεται από την ελληνική λέξη “υστέρα”, που σημαίνει μήτρα), η κατανόηση της γυναικείας απόλαυσης εξακολουθεί να ορίζεται από τους άνδρες. Έτσι, ενώ η επιστήμη έχει γίνει πολύ λιγότερο φρικιαστική στις μεθόδους της (οι επιστήμονες δεν σπεύδουν πλέον για να αφαιρέσουν την κλειτορίδα των γυναικών), λίγα έχουν αλλάξει όσον αφορά τον παραγκωνισμό της γυναικείας απόλαυσης. «Φανταστείτε να μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω και να μάθετε για το σώμα σας, για το σεξ και πώς να αγκαλιάζετε τις επιθυμίες σας χωρίς φόβο. Πόσο διαφορετικό θα ήταν το υπόλοιπο της ζωής σας;» διερωτάται η Michelle Buteau.
Η γνώση είναι δύναμη, και κάπως έτσι θα μεταφερθεί η εξουσία της απόλαυσης στα δικά μας χέρια -κυριολεκτικά. Είναι σχεδόν απελευθερωτικό να βλέπουμε την ειδικό σε σεξουαλικά παιχνίδια Dirty Lola να μας διδάσκει πώς να αυνανιζόμαστε με τρόπους που λειτουργούν για εμάς. Οι συμβουλές της Nagoski είναι επίσης ευπρόσδεκτες, καθώς μας δείχνει πώς να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας, ώστε να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας ως σεξουαλικό ον. Η εκπομπή όμως επισημαίνει και κάτι ακόμα πιο κρίσιμο και επίκαιρο: τη συναίνεση και τον τρόπο με τον οποίο πρώιμες τραυματικές εμπειρίες παραμόρφωσαν τις αντιλήψεις μας για το σεξ. Αυτό το στοιχείο της εκπομπής είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Guardian το 97% των γυναικών που ερωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης.
Το Principles of Pleasure σε αρκετά σημεία δεν μας λέει κάτι που δεν γνωρίζουμε, αλλά μας επιβεβαιώνει σε αυτά που φανταζόμασταν. Νομίζω πως όλες λίγο πολύ έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι το πιο περίπλοκο σεξουαλικό όργανο δεν είναι τα γεννητικά μας όργανα, αλλά το μυαλό μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταπιεστικές ιδέες, πεποιθήσεις και πολιτικές μπόρεσαν να εισχωρήσουν στην ψυχή μας και να επηρεάσουν άμεσα τη σεξουαλική μας ζωή, ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε σε αυτές. Ωστόσο, είναι επίσης ο λόγος που μας ελκύουν οι προσωπικότητες και οι χαρακτήρες των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση με τους σεξουαλικούς μας συντρόφους αναμφισβήτητα διευρύνει τη μεταξύ μας δυναμική.
Από το να κάνουμε κομπλιμέντα μπροστά στον καθρέφτη μέχρι να μετατρέψουμε τη συγκατάθεσή μας σε προκαταρκτικό παιχνίδι ρωτώντας «θα σου άρεσε αν έκανα αυτό;», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για να κάνουμε το σεξ καλύτερο, αντί να αντιμετωπίζουμε το σεξ ως ένα παιχνίδι με οδηγίες για το πάτημα των σωστών κουμπιών. Όπως άλλωστε λέει και η Michelle: «Την επόμενη φορά που η ευχαρίστηση θα σου φανεί πολύ μακρινή ή πολύ περίπλοκη για να τη φτάσεις, κάνε μια παύση. Προσπάθησε να είσαι πολύ ήσυχος, γιατί οι απαντήσεις είναι μέσα σου».
Με πληροφορίες από τον Guardian