Ισπανική σειρά αντιμετωπίζει με χιούμορ τις μέρες του εγκλεισμού -Πρωταγωνιστεί ο αδερφός του Χαβιέ Μπαρδέμ
Από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία είναι η Ισπανία, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα από τις 14 Μαρτίου. Οι καλλιτέχνες όμως της χώρας δεν έχουν εγκαταλείψει τα όπλα, ούτε το χιούμορ τους κι έτσι δημιούργησαν μια κωμική σειρά που καταγράφει την αστεία πλευρά αυτής της καθημερινότητας.
Ο τίτλος της είναι «Quarantine Diaries» θεωρείται ότι είναι η πρώτη σειρά αυτού του είδους, εν μέσω lockdown. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να διακωμωδήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν. Στο επίκεντρο είναι εκείνοι που προσπαθούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, σε μία έκτακτη κατάσταση», εξήγησε ο Άλβαρο Λονγκόρια, που είχε την ιδέα, ενώ οι σεναριογράφοι είναι οι Άλβαρο Φερνάντεζ Αρμέρο και Νταβίντ Μαρκές. Το κοινό πάντως φαίνεται πως έχει αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα και ελάχιστοι είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν προβάλλει αντιδράσεις.
«Η συγκατοίκηση υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση, ανεξάρτητα από το εάν γίνεται στο πλαίσιο του ζευγαριού, της οικογένειας ή με φίλους. Τώρα, ξαφνικά είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε κλεισμένοι μέσα όλο το 24ωρο με αυτούς που μοιράζονται τη ζωή μας», λέει η φωνή του αφηγητή στην εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου.
Γονείς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα παιδιά τους και να τα κρατήσουν μακριά από το ίντερνετ, πώς είναι να δουλεύεις από το σπίτι, ψυχολογική υποστήριξη σε ηλικιωμένους μέσω τηλεφώνου, πώς είναι να ζεις με την οικογένειά σου όλη τη μέρα, ατέλειωτες οινοποσίες και γεύματα, γυμναστικές, και άλλες συνήθειες της καραντίνας αντιμετωπίζονται με χιούμορ, προσφέροντας μια μικρή ανάσα στους Ισπανούς από τη σκληρή πραγματικότητα.
Στη σειρά μετέχουν 15 γνωστοί Ισπανοί ηθοποιοί, ανάμεσά τους ο Κάρλος Μπαρδέμ, αδερφός του Χαβιέ. Τα γυρίσματα προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της καραντίνας, οπότε γίνονται από τα σπίτια των ηθοποιών, με τους σκηνοθέτες να δίνουν οδηγίες μέσω Skype και διαρκούν τριάντα λεπτά το καθένα. «Οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν iPhone, μικρόφωνα, τρίποδα και προγράμματα υπολογιστών. Στη συνέχεια, το υλικό περνά από τα χέρια των τεχνικών. «Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του. Είναι αρκετά εκπληκτικό, αλλά λειτουργεί», συμπλήρωσε ο παραγωγός, που ήδη δέχεται μηνύματα από εταιρείες παραγωγής από όλο τον κόσμο, που θέλουν να προσαρμόσουν την ιδέα στην πραγματικότητα της χώρας τους.
Τα έσοδα από την παραγωγή διατίθενται για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία.
Η επιστημονική κοινότητα επίσης φαίνεται πως εκτιμά την όλη προσπάθεια. Μάλιστα ο καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, Χοσέ Ραμόν Αλόνσο, θεωρεί πως η σειρά είναι μια διέξοδος τις μέρες του εγκλεισμού καθώς βοηθάει, όπως και η θέαση μιας ταινίας ή το διάβασμα ενός βιβλίου, τις νοερές μετακινήσεις.