The club

The Club: Η τουρκική σειρά που τολμά να μιλήσει για τον διωγμό των Εβραίων και των Ελλήνων το '50

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους χρήστες του Netflixπριν από λίγες ημέρες.

Μια σειρά με τίτλο «The club», έκανε την εμφάνισή της όταν έγινε διαθέσιμο το δεύτερο μέρος της.

Δεκαετία του '50, μουσική, κοστούμια, χρώματα, φώτα… Κι όμως, το «The club» («Kulup») είναι μια τούρκικη σειρά που καμία σχέση δεν έχει με τις γνωστές σαπουνόπερες που ίσως περιμέναμε.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη του ‘50, σε μια λαμπερή εποχή όπου η οικονομία της περιοχής ανθούσε -κυρίως από Έλληνες και Εβραίους εμπόρους.

Η Μεγάλη Οδός του Πέραν ήταν ο κύριος εμπορικός δρόμος της Πολης, όπου διατηρούνται ακόμη και σήμερα απομεινάρια των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί, όπως οι εβραϊκές, ελληνικές και αρμένικες επιγραφές σε παλιά κτίρια.

Η ιστορία ακολουθεί τη Ματίλντα, μια Εβραία πρώην αριστοκράτισσα που προσπαθεί να φτιάξει τη σχέση με την κόρη της, Ρασέλ, και να επιβιώσει δουλεύοντας σε ένα γνωστό, κοσμικό κλαμπ της περιοχής. Έχει ένα μεγάλο μυστικό που προσπαθεί να κρύψει για να προστατέψει την κόρη της αλλά το παρελθόν της χτυπά την πόρτα.

Μητέρα και κόρη (όπως και ο ραβίνος Νταβίτ και ο γιος του) ανήκουν στους Σεφαραδίτες Εβραίους της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, που κατάγονταν από την Ιβηρική Χερσόνησο, από όπου είχαν εκδιωχθεί οι πρόγονοί τους, τον 15ο αιώνα.

Η Ρασέλ ερωτεύεται έναν μουσουλμάνο, τον «μορφονιό» Ισμέτ (που μάλιστα έχει ονομάσει το αυτοκίνητό του «Πακιζέ») και παριστάνει την Αϊσέλ για να είναι μαζί του.

Η κύρια τοποθεσία είναι το κλαμπ, ένα κοσμοπολίτικο κέντρο, με αέρα Ευρώπης. Λαμπερά κοστούμια, φτερά, χρώματα και φώτα, χορεύτριες και έναν πρωτοπόρο τραγουδιστή που φέρνει αέρα ανανέωσης με μουσική με swing & jazz επιρροές. Τα ρούχα είναι της εποχής -γυναίκες με κομψά φορέματα και καπέλα, που μιλούν ακόμη και γαλλικά, ενώ πουθενά δεν βλέπουμε μαντήλα.

Αντίθετα, βλέπουμε την Ελληνίδα Τασούλα, τον τραγουδιστή Σελίμ (με ίσως κάποιες υποβόσκουσες αναφορές στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα), την εβραϊκή κοινότητα, Αρμένιους αλλά και κρυφοχριστιανούς που προσπαθούν να επιβιώσουν όταν φτάνει η 6η Σεπτεμβρίου 1955.

Κατά τα «Σεπτεμβριανά», ένα οργανωμένο πογκρόμ έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων, των Αρμένιων, των Εβραίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες και νεκροταφεία, δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια.

Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που, όπως αποδείχτηκε, ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την τουρκική κυβέρνηση.

Το «Club», μάλιστα, είναι σκηνοθετημένο από μια γυναίκα, την Zeynep Günay Tan και έχει μια μοντέρνα, φρέσκια ματιά που μεταφέρει στην οθόνη την πραγματική ιστορία της Πόλης, που πολλοί Τούρκοι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν.

Χρειάστηκε μία σειρά του Netflix «για να έρθει στο φως η ιστορία», όπως γράφουν και οι Times, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το τούρκικο μελόδραμα. Η τουρκική σειρά εποχής έχει δυνατές ερμηνείες, συγκινήσεις αλλά και συγκλονιστικό σασπένς.