Ρίτσαρντ Γουίλιαμς: Η αληθινή ιστορία του πατέρα που «έπλασε» δυο σπουδαίες τενίστριες
Στη «Μέθοδο των Γουίλιαμς», που έχει συγκεντρώσει έξι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, με τον Γουιλ Σμιθ να θεωρείται φαβορί για αυτό του Α' Aνδρικού ρόλου, ξεδιπλώνεται η ιστορία της θρυλικής οικογένειας Γουίλιαμς, που χάρη στην επιμονή του πατριάρχη του Ρίτσαρντ, πρόσφερε στον αθλητισμό δυο μεγάλες τενίστριες, τη Βένους και τη Σερένα Γουίλιαμς.
Δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο δυο παιδιά από την ίδια οικογένεια να διακρίνονται και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, όταν επιλέγουν το ίδιο επάγγελμα. Η περίπτωση, όμως, των Γουίλιαμς είναι ξεχωριστή, αφού και οι δυο έφτασαν στην απόλυτη κορυφή, χωρίς η μία να υπολείπεται της άλλης. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρα τους παρέμειναν αγαπημένες και ενωμένες, ακόμα και όταν χρειάστηκε να βρεθούν αντιμέτωπες.
Αναμφίβολα τα δυο κορίτσια είχαν αυτό που λέμε «ταλέντο», όμως σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας τους, ήταν ο πατέρας τους, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, γνωστός και ως Κing Richard, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που έχτισε την καριέρα των θυγατέρων του με κόπο και συχνά ανορθόδοξες μεθόδους. Η ταινία του Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν, που έχει την απόλυτη έγκριση της οικογένειας Γουίλιαμς, παραθέτει με αληθινά γεγονότα από τη ζωή τους και την πορεία τους, αλλά πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια ωραιοποιημένη εκδοχή της πραγματικότητας, παραλείποντας κάποια λιγότερο φωτεινά σημεία της περίπτωσης του πληθωρικού κυρίου Γουίλιαμς, που σήμερα στα 80 του χρόνια αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας.
Γεννημένος στη Λουιζιάνα, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, από μικρός γνώρισε τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Black and White: The Way I See It» περιγράφει ένα απίστευτο σκηνικό βίας που έζησε ως παιδί, όταν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, του κάρφωσαν στο πόδι μια σιδηροδρομική ακίδα.
Στα νιάτα του έμπλεκε συχνά σε καβγάδες και, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, βρισκόταν σε μόνιμο πολέμο με τους λευκούς. Προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα, έκανε διάφορες δουλειές αλλά και μικροκομπίνες, ώσπου τελικά κατέληξε να εργάζεται ως νυχτοφύλακας. Αποφασισμένος να ξεφύγει από τη μοίρα που επεφύλασσε η Αμερική για τους μαύρους, μια μέρα παρακολουθώντας έναν αγώνα του Ρολάντ Γκαρός, όπου η Βιρζινια Ρουζίκι κέρδισε τον μοναδικό τίτλο της καριέρας της και μαζί 40.000 δολάρια, συνέλαβε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο.
Αν και δεν γνώριζε τένις, κατάλαβε πως αυτό το παιχνίδι της ελίτ των λευκών μπορεί να του αποφέρει πολλά χρήματα. Επειδή όμως εκείνος πια ήταν μεγάλος σε ηλικία για να γίνει πρωταθλητής, αποφάσισε πως σε αυτό το άθλημα θα έπρεπε να μυήσει τα παιδιά του. Με τη βοήθεια ενός τύπου με το παρατσούκλι «Old Whiskey» έμαθε τα μυστικά του τένις, πληρώνοντας τον για κάθε μάθημα με... ένα ποτήρι ουίσκι. Κάπως έτσι συνέταξε ένα εγχειρίδιο περίπου ογδόντα σελίδων, που χρησιμοποιούσε στην προπόνηση της Βένους καταρχάς και στη συνέχεια και της Σερένα. «Το πλάνο μου ήταν απλό: να φέρω δύο παιδιά από το γκέτο στην πρώτη γραμμή ενός αθλήματος που κυριαρχείται από λευκούς. Μπορούσε να γίνει; Το ήλπιζα. Στην πραγματικότητα, δεν το ήλπιζα απλώς. Ήμουν σίγουρος» γράφει στο «Black and White».
Πριν ο Γουίλιαμς αποκτήσει τις διάσημες κόρες του, είχε κάνει έναν πρώτο γάμο, από τον οποίο είχε πέντε παιδιά. Μια μέρα όμως ξαφνικά αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογένειά του, χωρίς να ασχοληθεί ποτέ ουσιαστικά ούτε με την ανατροφή των παιδιών του, ούτε καν με την επιβίωσή τους. Γι' αυτό, η μεγαλύτερή του κόρη, η Σαμπρίνα, με αφορμή την ταινία, προσπαθεί να αντικρούσει την τέλεια εικόνα που ερμηνεύει ο Σμιθ, μιλώντας «για έναν πατέρα ανεύθυνο και αδιάφορο», που μια μέρα, όπως αποκαλύπτει, πήγε να τους αγοράσει ένα ποδήλατο και δεν ξαναγύρισε ποτέ.
Ο Γουίλιαμς στη συνέχεια παντρεύτηκε τη μητέρα της Βένους και της Σερένα, την Ορασίν Πράις, η οποία είχε ήδη τρία δικά της παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Η Πράις, μια ήρεμη δύναμη, όπως την αποκαλούν, στάθηκε με αγάπη στο πλευρό του, μοιράστηκε το όραμά του και συνέβαλλε δραστικά στον αγώνα του.
Το βασικό μέλημα του Γουίλιαμς ήταν να ξεφύγουν οι κόρες του από τη ζωή του γκέτο. Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα, αποφάσισε να αναλάβει αποκλειστικά την προπόνησή τους στα εγκαταλελειμμένα γήπεδα της Καλιφόρνια, δίνοντας σκληρές μάχες με τις συμμορίες που λυμαίνονταν την περιοχή. Το πρόγραμμα των κοριτσιών ήταν δύσκολο, και γι' αυτό δεν τους επέτρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο, αντίθετα είχε επιλέξει γι’ αυτές μια κατ' οίκον εκπαίδευση, και φυσικά τους απαγόρευε να βγαίνουν αργότερα με αγόρια. Πεισματάρης και επίμονος, έψαξε να τους βρει τον καλύτερο προπονητή, καταφεύγοντας σε κόλπα προκειμένου να πείσει πως και τα δυο του κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μεγάλες αθλήτριες και τελικά κατάφερε να πείσει τον Ρίκι Μάκι να τις πάρει στη φημισμένη Ακαδημία του. Αλλά ακόμα και τότε, ο Γουίλιαμς δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να παρεμβαίνει στις αποφάσεις και στις προπονήσεις των κοριτσιών, παρόλο που με τον Μάκι σταδιακά έγιναν καλοί φίλοι.
Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του συχνά προκαλούσε προβλήματα και η αυθάδης συμπεριφορά γινόταν θέμα στα τερέν και στα ΜΜΕ. Και μπορεί στην ταινία να παρουσιάζεται ως ένας πατέρας που ήθελε να μάθει στις κόρες του την άμιλλα και τον ευγενή ανταγωνισμό, όμως ο ίδιος είχε επιτεθεί σε αντίπαλες παίκτριες με υβριστικά σχόλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ρουμάνα Ιρίνα Σπίρλεα, που «έσπρωξε» τη Βένους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και ο Γουίλιαμς τη χαρακτήρισε δημόσια «μεγάλη, ψηλή, λευκή γαλοπούλα». Μια ακόμα περίεργη ιστορία διαδραματίστηκε στον τελικό του Indian Wells στην Καλιφόρνια το 2001, όπου οι δυο αδερφές κληρώθηκαν να παίξουν αντίπαλες στον ημιτελικό. Η Βένους τότε τραυματίστηκε και αποχώρησε, πράγμα που θεωρήθηκε «στημένο», καθώς πολλοί πίστευαν πως ο πατέρας τους προγραμμάτιζε ποια πρέπει να χάσει και ποια να κερδίσει την εκάστοτε στιγμή. Στον τελικό, τόσο η Σερένα, όσο και η Βένους, που την παρακολουθούσε από τις κερκίδες, αποδοκιμάστηκαν από το κοινό, ενώ ο Γουίλιαμς θυμάται πως κάποιος θεατής του φώναξε ότι «μακάρι να ζούσαμε στο 1975, θα σε είχαμε γδάρει ζωντανό».
Αν και η Πράις ήταν πολύτιμη σύμμαχός του, αποφάσισε να χωρίσει για δεύτερη φορά και να παντρευτεί τη Λακίσα Γκράχαμ, μια γυναίκα έναν μόλις χρόνο μεγαλύτερη από τη Βένους. Το 2012 γεννήθηκε ο γιος τους, Ντίλαν, που δεν ήθελε αν τον κάνει τενίστα, αλλά προτίμησε να τον στρέψει στο κυνήγι του χρυσού στην Αφρική.
Τον Ιούλιο του 2016 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Λακίσα τότε δήλωσε ότι η κατάστασή του ήταν σταθερή, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα επεισόδια, που τον εξασθένησαν.
Πολλοί θεωρούν τον Γουίλιαμς έναν ματαιόδοξο άνδρα, που αγαπούσε πάντα το χρήμα και την εξουσία, σε αντίθεση με τον ιδεαλιστή πατέρα, που περιγράφει η ταινία. Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Γιατί αυτό το μικρό αγόρι από τη Λουιζιάνα, που είδε τον καλύτερό του φίλο να λιντσάρεται κι έναν άλλο να σκοτώνεται από το αυτοκίνητο μιας λευκής γυναίκας στην οποία δεν αποδόθηκαν ποτέ κατηγορίες, ήξερε πως αν θέλει κάποιος επιβιώσει στο Κόμπτον πρέπει να γίνει πολύ σκληρός. Ίσως γι' αυτό επέλεγε εκείνος πως θα ζήσουν η Βένους και η Σερένα, φτάνοντας στο σημείο να τους αποκεφαλίζει ακόμα και τις κούκλες που έφερναν σπίτι για να μην θέλουν να γίνουν μητέρες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο αμφιλεγόμενος κύριος Γουίλιαμς έκανε το αδύνατο δυνατό: έβγαλε δυο κορίτσια από ένα γκέτο στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου και τις έμαθε να κερδίζουν πολλά λεφτά, κάνοντας αυτό που αγαπούν.
Σε μια συνέντευξη που έδωσαν πρόσφατα οι δυο αδερφές στο «Harper’s Bazaar», η Σερένα εξηγεί: «Πολύς κόσμος έχει κατά νου τους πατεράδες των αθλητών, ειδικά του τένις, ως πολύ πιεστικούς. Πολλοί μας ρωτάνε πώς γίνεται να παίζουμε τένις για τόσον καιρό. Είναι γιατί δεν μεγαλώσαμε σ’ ένα περιβάλλον που μας έκανε να το αποστρεφόμαστε» δίνοντας έτσι τη δική της απάντηση σε όσους επικρίνουν τη μέθοδο του μέντορά της.