10 βιβλία για να διαβάσετε στις διακοπές του Πάσχα
Οι διακοπές του Πάσχα, αν και ολιγοήμερες, είναι η τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο -παρακάτω 10 επιλογές για τη βαλίτσα της εκδρομής σας.
Σε κάθε βαλίτσα διακοπών, το βιβλίο πρέπει να έχει πρωταγωνιστική θέση. Ακόμα και αν φεύγετε για ένα απλό τριήμερο, ένα λογοτεχνικό έργο μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα ενώ ταξιδεύετε, ενώ χαλαρώνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, στο καφέ σε κάποια πλατεία ενός γραφικού χωριού ή και στην παραλία, αν είστε από τους τολμηρούς που θα κάνετε τις πρώτες σας βουτιές.
Ανοίγοντας μια πύλη σε έναν νέο κόσμο, σε μια άλλη ζωή, σε μια διαφορετική πραγματικότητα, το βιβλίο προκαλεί συγκινήσεις, ψυχαγωγεί, διδάσκει και προβληματίζει.
Με αφορμή λοιπόν το πασχαλινό break, προτείνουμε παρακάτω 10 επιλογές βιβλίων που αξίζει να προσθέσετε στη βαλίτσα σας:
10 βιβλία για τις διακοπές του Πάσχα:
«Τα Φιλιά», Manuel Vilas, Εκδόσεις Ίκαρος
Ο Manuel Vilas υπογράφει ένα μυθιστόρημα για την αγάπη και τον έρωτα εν καιρώ πανδημίας. Τα «Φιλιά» είναι ένα τρυφερό μυθιστόρημα, με αστείες και δραματικές στιγμές, όπου ο αναγνώστε συνδέονται άμεσα με τους χαρακτήρες και τους νιώθουν οικείου. Ο Manuel Vilas δημιουργεί έναν στοχασμό για το πώς, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης, δύο άνθρωποι προσπαθούν να βρουν το νόημα εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχει.
«Το πορτρέτο ενός γάμου», Μάγκι Ο’ Φάρελ, Εκδόσεις Ψυχογιός
«Το πορτρέτο ενός γάμου» της Μάγκι Ο’ Φάρελ διαδραματίζεται με φόντο την ιταλική Αναγέννηση, τον χειμώνα του 1561. Η Λουκρητία, η Δούκισσα της Φεράρα, καλείται να συνοδεύσει τον σύζυγό της, τον Αλφόνσο, σε μια αναπάντεχη επίσκεψη σε μια εξοχική βίλα.
Όταν κάθονται για δείπνο, η Λουκρητία αντιλαμβάνεται ότι ο Αλφόνσο την οδήγησε σε αυτή τη βίλα έχοντας κακό σκοπό. Σχεδιάζει να τη σκοτώσει.
«Το Πάθος», Annie Ernaux, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Annie Ernaux αφηγείται την παθιασμένη σχέση που έζησε για κάποιους μήνες με έναν παντρεμένο, στο βιβλίο «Το Πάθος», το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Το Πάθος είναι ένα αριστουργηµατικό βιβλίο για το ερωτικό πάθος αλλά και για τον τόσο ιδιαίτερο χρόνο της γραφής. «Ο θρίαμβος της μεθόδου της Ernaux είναι ότι δίνει αξία σε κοινότοπα συναισθήματα ενώ ανυψώνει την μπανάλ έκφρασή τους. Ένα μνημείο στα πάθη που αψηφούν τις απλές εξηγήσεις» έγραψαν οι New York Times.
«Οι νεκροί ρομαντικοί», Ashley Poston, Εκδόσεις Ψυχογιός
«Οι νεκροί ρομαντικοί» είναι ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα της Ashley Poston και εξιστορεί τις περιπέτειες της Φλόρενς Ντέι, η οποία γράφει ρομάντζα για λογαριασμό μιας διάσημης υπερήλικης συγγραφέως ιστοριών αγάπης. Όταν επιστρέφει στο πατρικό της για την κηδεία του πατέρα της, εμφανίζεται το φάντασμα ενός πολύ γοητευτικού άντρα. Ούτε ο ίδιος ξέρει πώς και γιατί εμφανίστηκε στη Φλώρενς. Ένα πολύ φρέσκο μυθιστόρημα, με έξυπνο χιούμορ και συναισθηματισμό, το οποίο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
«Η μεταμόρφωσή της», Αμάντα Μιχαλοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη
«Ένα πρωί που ξύπνησε από εφιάλτη, η Σάσα ανακάλυψε πως είχε μεταμορφωθεί σε άντρα». Έτσι ξεκινάει η εξωφρενική περιπέτεια της νεαρής ηρωίδας στη νέα νουβέλα της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για μια νουβέλα ενηλικίωσης, για το τέλος των φύλων και την ερμαφρόδιτη φύση του ανθρώπου και ταυτόχρονα η ιστορία μιας μετα-Εδέμ, του τέλους του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Ένα επίκαιρο βιβλίο, που σκιαγραφεί τα στερεότυπα των φύλων και αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός μάς έχει μάθει να αναζητάμε την ευτυχία.
10 βιβλία για να διαβάσεις τις διακοπές του Πάσχα
«Στον ήλιο, στη θάλασσα και στ’ αστέρια», Iulia Bochis, Εκδόσεις Διόπτρα
Το «Στον ήλιο, στη θάλασσα και στ’ αστέρια» της Iulia Bochis αποτελεί ένα σύγχρονο παραμύθι που μας οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι. Ακολουθούμε την ιστορία ενός ταξιδιώτη καθώς περνά από το σκοτάδι στο φως μέσα από το πέρασμα των εποχών. Μια βαθιά αναζήτηση για εσωτερική γαλήνη μέσα από χαλαρωτικές και πρωτότυπες εικονογραφήσεις και φιλοσοφικά ρητά από όλο τον κόσμο –από τον Ρουμί μέχρι την Έμιλι Ντίκινσον.
«Ο άντρας μου», Rumena Buzarovska, Εκδόσεις Gutenberg
«Ο άντρας μου» της Rumena Buzarovska περιλαμβάνει έντεκα ιστορίες, έντεκα διαφορετικών γυναικών που μιλούν για την καθημερινότητά τους και τη σχέση με τους συντρόφους τους. Με σουρεαλισμό, σκληρό ρεαλισμό αλλά και χιούμορ, η συγγραφέας ακουμπά το θέμα της πατριαρχίας. Έντεκα γυναίκες μιλούν χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους και τη σχέση με τους συντρόφους τους, ενώ αποκαλύπτουν με τόλμη τον εαυτό τους, τα σχέδια της ζωής τους, τις αδυναμίες και τα ελαττώματα τους.
«Η γυναίκα στη βιβλιοθήκη», Sulari Gentill, Εκδόσεις Διόπτρα
Ένα βιβλίο με πολλές ανατροπές που δεν θα αφήνεις από τα χέρια σου, «Η γυναίκα της βιβλιοθήκης» αποτελεί ένα περίτεχνο αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια γυναικεία κραυγή τρόμου «διαλύει» την ησυχία που κυριαρχεί στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βοστόνης και οι φύλακες αναλαμβάνουν αμέσως δράση. Στο μεταξύ, τέσσερις άγνωστοι που έτυχε να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο στο ίδιο τραπέζι αναπτύσσουν μια ωραία φιλία -ωστόσο ένας απ’ όλους είναι ο δολοφόνος.
«Ανοιχτή θάλασσα», Caleb Azumah Nelson, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Δυο νέοι γνωρίζονται σε μια πολύβουη λονδρέζικη παμπ. Και οι δύο είναι μαύροι, Βρετανοί, με υποτροφία σε ιδιωτικά σχολεία και καλλιτέχνες –φωτογράφος εκείνος, χορεύτρια εκείνη- και ερωτεύονται. Μα δυο άνθρωποι, ακόμα κι αν φαίνονται προορισμένοι να είναι μαζί, μπορεί να χωριστούν από τον φόβο και τη βία. Η «Ανοιχτή θάλασσα» του Caleb Azumah Nelson είναι μια οδυνηρά όμορφη ιστορία αγάπης αλλά και μια έντονη ματιά στη φυλή και την αρρενωπότητα.
«Άκου το λιοντάρι», Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκης
Το «Άκου το λιοντάρι» της Σώτης Τριανταφύλλου είναι το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας. Η ιστορία των Λεοντάρηδων μοιάζει με την ιστορία της γειτονιάς τους, της Φωκίωνος Νέγρη, που στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν γνωστή με το όνομα Βία Βένετο. Αργότερα, όλα πήγαν στραβά, σχεδόν όλα: οι Λεοντάρηδες χωρίστηκαν σε εχθρικές φατρίες και είχαν το μερίδιό τους σε πόνο, αρρώστια, λάθη κι απογοήτευση. Η Φωκίωνος Νέγρη παρήκμασε μαζί με τους Λεοντάρηδες. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, ο αιφνίδιος θάνατος του Ηλία φέρνει στη μνήμη των επιζώντων μια γιορταστική παιδική ηλικία και όλες τις χαμένες ελπίδες της νιότης τους.