Στιγμιότυπο από την ταινία. Φωτογραφία: IMDB

«GREASE»: Tα μυστικά της ταινίας που είναι το αιώνιο, εφηβικό καλοκαίρι

H μουσική, ο χορός και οι έρωτες, δεν τελειώνουν ποτέ στο Rydell High.

Εκείνο το καλοκαίρι ήταν αλλιώτικο, ζεστό, σαν το φιλί του Danny και της Sandy, στην παραλία. Εκείνο το σχολείο δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Ούτε τα αυτοκίνητα-αστραπές, τα μιλκ-σέικ, τα δερμάτινα τζάκετ, οι φουρό φούστες, οι αλογοουρές και τα «κοκοράκια» τα λαδωμένα με μπριγιαντίνη. Και εκείνη η ταινία -ένας rock n roll ύμνος στην ενηλικίωση, ξέφρενος, πολύχρωμος και ρομαντικός μαζί- έμοιαζε πολύ με τον πρώτο καλοκαιρινό έρωτα, που δεν τον ξεχνάς. Ποτέ. Ούτε μετά από 40 χρόνια.

Η ταινία «Grease» -βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό musical του Broadway -γυρίστηκε τo 1977, μέσα σε δυό μήνες στο Λος Άντζελες. Tην σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο -άπειρος τότε- Randal Kleiser ενώ την κινηματογραφική προσαρμογή στο θεατρικό έργο των Warren Casey και Jim Jacobs έκαναν οι Bronte Woodard και Allan Carr. Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες, στις 16 Ιουνίου 1978 και -παρότι δέχτηκε σκληρή κριτική- σάρωσε το box office, κάνοντας εισπράξεις που πλησίαζαν τα 400 εκατομμύρια δολάρια με την πρώτη κιόλας προβολή και δημιουργώντας ένα άπιαστο ρεκόρ. (σ.σ. Τελικά., το κατέρριψε το «Μamma mia», το 2008). Επιπλέον, το soundtrack με τα τραγούδια της ταινίας ήταν δεύτερο στη λίστα με τις best seller πωλήσεις στις ΗΠΑ, το 1978, ενώ το τραγούδι «Ηopelessly devoted to you» προτάθηκε για Όσκαρ. (To περίεργο είναι πως το συγκεκριμένο ηχογραφήθηκε και μπήκε στον δίσκο, αφού πια είχαν τελειώσει τα γυρίσματα -κι αυτό διότι οι παραγωγοί έκριναν πως έπρεπε να συμπεριλάβουν στο soundrack και μια ωραία, μεγάλη μπαλάντα, τραγουδισμένη από την Οlivia Newton-John…).

Όσο για την επιτυχία του; Δεν την περίμενε κανείς. Ούτε καν οι συντελεστές του φιλμ. «Πιστεύαμε ότι θα άρεσε στο εφηβικό κοινό για ένα καλοκαίρι που θα προβαλλόταν ή και δύο, αλλά ουδέποτε φανταζόμασταν ότι 40 χρόνια μετά θα υπήρχε αυτή η απίστευτη απήχηση σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε πρόσφατα ο Kleiser στο AFP. Ο ίδιος, φαίνεται να πιστεύει πως η μακροβιότητα του «Grease» εξηγείται από την νοσταλγία της αθωότητας και της «χρυσής» δεκαετίας του ’50. Αλλά και από την «στιγμιαία χημεία» μεταξύ των πρωταγωνιστών της…

ΤΕΛΙΚΑ, Ο DANNY ΑΓΑΠOYΣΕ ΤΗ SANDY;

H Oλίβια Νιούτον Τζον και ο Τζον Τραβόλτα στην πρεμιέρα της ταινίας. 1978. Φωτογραφία: AP

Το ερώτημα στριφογυρίζει με επίμονη συχνότητα στα social media, οπότε ας τεθεί κι εδώ: άραγε ο John Travolta και η Olivia Newton John είχαν δεσμό εκείνη την εποχή; (Ή οποιαδήποτε άλλη μετά;) Οι πληροφορίες είναι ασαφείς, πάντως μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πως υπήρχε ένας αμοιβαίος, χμ, «ενθουσιασμός». «Γνώριζα την Olivia, πριν από το «Grease», ομολόγησε πρόσφατα ο Travolta σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο ΤheFIX. «Τη γνώριζα γιατί ήταν η μεγαλύτερη, η πιο σπουδαία καλλιτέχνιδα στον πλανήτη εκείνη την περίοδο. Και γιατί ήμουν τρελά ερωτευμένος μαζί της. Υποστήριξα θερμά την επιλογή της γι’ αυτό το ρόλο. Πραγματικά πίστευα πως καμιά άλλη, δεν θα ήταν τόσο καλή».
Φαίνεται πως ο θαυμασμός ήταν αμοιβαίος. «Και οι δύο ήμασταν ξετρελαμένοι ο ένας με τον άλλο», παραδέχτηκε με την σειρά της, η Olivia. «Και αυτό δημιουργούσε ένταση και εξαιρετική χημεία στο πανί…»
Παρ’όλα αυτά η Olivia Newton John -ήδη μια σούπερσταρ της αυστραλέζικης ποπ- δισταζε να πει το «ναι» στους παραγωγούς. Εκείνη την εποχή είχε ήδη κάνει μια ταινία στην Αγγλία που δεν είχε πάει καλά, και, καθώς πλησίαζε τα 30, θεωρούσε πως ήταν υπερβολικά μεγάλη για να παίξει τη 17χρονη μαθήτρια και το κορίτσι του Τravolta, που ήταν 5 χρόνια μικρότερός της. Και άσημος. (σ.σ. ο John ως τότε είχε γυρίσει μόνο μια ταινία, το «Πυρετός στο Σαββατόβραδο» που δεν είχε προβληθεί ακόμα και έπαιζε σε μια κωμική σειρά το «Welcome Back, Kotter», του ABC).

«Η Οlivia Newton John ζήτησε να γίνουν πολλά δοκιμαστικά για να εξακριβωθεί αν ήταν κατάλληλη για τον ρόλο, και το κάναμε», θυμάται ο Κlaiser. «Ο John και εγώ της συμπεριφερόμασταν σαν να ήταν η μικρή μας αδελφή, πάντα την ενθαρρύναμε. Κι αυτό, τελικά λειτούργησε».

Αν υπήρξε ποτέ μεταξύ τους, κάποιο περαστικό, τρυφερό ρομάντζο, κανείς το παραδέχτηκε, ούτε μίλησε γι’αυτό. Έμειναν φίλοι μες στα χρόνια, έπαιξαν μάλιστα μαζί σε άλλη μια ταινία, το «Two of a Kind» («Δύο και μοναδικοί», 1983) και ηχογράφησαν έναν χριστουγεννιάτικο δίσκο το 2012. Φέτος, οι δυό τους, αναμένεται να βρεθούν -μαζί με τον Κlaiser- στις εκδηλώσεις για τα 40ά γενέθλια της ταινίας, που οργανώνει στο Λος Άντζελες, η Ακαδημία Αμερικανικών Τεχνών και Επιστημών. Οι αμέτρητοι fans τους περιμένουν αυτή τη συνάντηση πώς και πώς…

ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Φωτογραφία: IMDB

Όλα τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν το καλοκαίρι του 1977 στο Λος Άντζελες, με ζέστη και υγρασία. Για τη σκηνή του χορού, οι ηθοποιοί ήταν επί πέντε μέρες κλεισμένοι σε ένα σχολικό γυμναστήριο με κλειστά παράθυρα και χωρίς κλιματισμό -κάποιος, μάλιστα, λιποθύμησε από την υπερβολική ζέστη και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Εξίσου επώδυνη ήταν και η σκηνή του «You’re the one that I want», που γυρίστηκε με καύσωνα : το καστ τραγουδούσε και χόρευε χαρούμενο, όμως κάτω από τα χαμόγελα και τα βαριά, δερμάτινά τζάκετ, οι Τ-Birds «έλιωναν». Το γύρισμα, με φόντο ένα περιφερόμενο τσίρκο διήρκεσε μόνο ένα απόγευμα, ωστόσο την επόμενη ημέρα ο Kleiser αποφάσισε πως ήθελε μερικά συμπληρωματικά πλάνα. Και, καθώς το τσίρκο είχε ήδη φύγει, οι σκηνογράφοι κλήθηκαν να αντιγράψουν κάποια μέρη του, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο background.


Πιο επικίνδυνο απ’όλα ήταν τα γυρίσματα του αγώνα αυτοκινήτων, δίπλα στον ποταμό του Λος Άντζελες. Τα αυλάκια του ήταν γλιστερά και τα νερά του τόσο βρόμικα, ώστε πολλοί από τους συντελεστές του φιλμ, αρρώστησαν. Ο Kleiser, μάλιστα, μολύνθηκε στο πόδι, και ανέβασε υψηλό πυρετό. Ο Jeff Conaway, φάνηκε πιο άτυχος απ’όλους. Κατά τη λήψη του «Greased Lighting» είχε ένα σοβαρό ατύχημα -έπεσε και χτύπησε την πλάτη του- και χρειάστηκε να πάρει χάπια για να συνεχίσει. Αυτή ήταν και η αρχή του μακροχρόνιου εθισμού του στα παυσίπονα. Πέθανε το 2011, στα 60 του, από υπερβολική δόση ουσιών και αλκοόλ.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ 10 ΤRIVIA

O σκηνοθέτης Ράνταλ Κλάιζερ με τον Τζον Τραβόλτα. Φωτογραφία: IMDB

1. Εκτός από την Olivia Newton John, για το ρόλο της Sandy συζητήθηκαν τα ονόματα της Carrie Fisher, της Susan Dey και της Debora Raffin. Ομοίως, ο ρόλος του Danny Zuko προτάθηκε αρχικά στον Henry Winkler τον «Fonzie» του Happy Days, o oποίος τον αρνήθηκε, φοβούμενος την τυποποίηση…

2. Τα περισσότερα από τα μέλη του καστ είχαν αφήσει από καιρό πίσω τους, τα χρόνια του σχολείου. Ο Τravolta ήταν 23, ο Conaway (Kenickie) 26, ενώ η Stockard Channing (Rizzo) ήταν η μεγαλύτερη της παρέας: 33 ετών. Λέγεται πως ο σκηνοθέτης διέταζε τους μακιγιέρ να της βάζουν φακίδες για να δείχνει πιο μικρή, κι εκείνη αντιδρούσε και γκρίνιαζε πως έτσι, έδειχνε απλώς πιο βρόμικη…

3. Εκτός από τον Τravolta, και ο Conaway, έτρεφε, λένε έναν μυστικό έρωτα για την Οlivia Newton John. Aργότερα, ωστόσο, παντρεύτηκε την αδελφή της.

4. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του soundtrack, το «Greased Lightning» επρόκειτο να ερμηνευθεί από τον Conaway αλλά ο Τravolta επέμενε να το πει αυτός κι ο «Kenickie» έκανε πίσω. Και κάτι ακόμα: στο ομώνυμο θεατρικό μιούζικαλ στο Broadway, έπαιζαν και οι δύο: ο Conaway τον Danny Zuko, και ο Τravolta έναν πολύ μικρό ρόλο..

5. Λέγεται πως είχε προταθεί στον Elvis Presley να παίξει τον Τeen Angel, όμως εκείνος αρνήθηκε. Στο φιλμ, υπάρχει πάντως μια αναφορά στον Βασιλιά, στο τραγούδι «Look at me, I’m Sandra Dee». Ο Presley πέθανε στις 16 Αυγούστου 1977, την ημέρα που γινόταν η λήψη του τραγουδιού. Και ο Kleiser, αποφάσισε να συμπεριλάβει το όνομα του Εlvis στους στίχους, ως ένα μικρό φόρο τιμής.

6. Μέχρι να ολοκληρωθεί το «Grease» οι ηθοποιοί μάσησαν 100.000 τσιχλόφουσκες -κατ’αναλογία, δηλαδή, μιλάμε για περίπου 5.000 τσίχλες την ημέρα

7. Η Οlivia Newton John ακόμα έχει στην κατοχή της το εφαρμοστό δερμάτινο παντελόνι της Sandy, από το φινάλε της ταινίας αλλά δεν το έχει φορέσει ξανά από τότε. Ήταν τόσο στενό, που έπρεπε ουσιαστικά, να την «ράβουν» μέσα του, κάθε πρωί, επί μια βδομάδα - όσο δηλαδή διήρκεσε το γύρισμα της σκηνής. Στο μεσοδιάστημα, έπρεπε να προσέχει τι έτρωγε και τι έπινε. αφού απαγορευόταν να πάρει έστω και μισό γραμμάριο!

8. Λέγεται πως το «Grease» επρόκειτο να έχει και sequel. Ο τίτλος του θα ήταν «Summer school» -μάλιστα όλοι οι ηθοποιοί, είχαν συμφωνήσει να πάρουν μέρος. H Paramount τελικά δεν προχώρησε με αυτή την ιδέα -αντ’αυτού προτίμησε να γυρίσει το «Grease 2», το 1982, με άλλους πρωταγωνιστές. Το φιλμ με το ζόρι έβγαλε τα λεφτά του.

9. Το «Grease» υποτίθεται πως θα τέλειωνε με ένα θριαμβευτικό φιλί των πρωταγωνιστών, όμως, από κάποιο τεχνικό λάθος το συγκεκριμένο πλάνο αποχρωματίστηκε και χρειάστηκε να αφαιρεθεί από την τελική κόπια.

10. Μια από τις πιο παράλογες, ανατριχιαστικές θεωρίες που κυκλοφορούν για το «Grease», στο διαδίκτυο, θέλει την Sandy να πνίγεται στην αρχή και όλο το στόρι της ταινίας, να είναι μια φωτεινή αναλαμπή -επινόηση του εγκεφάλου της, λίγο πριν σταματήσει να λειτουργεί (εξ’ού και στο τέλος, το ζευγάρι φεύγει με ένα ονειρικό, ιπτάμενο αυτοκίνητο). Όταν το άκουσε η Olivia Newton John γέλασε και σχολίασε: «Ωραία! Αν είναι έτσι, τότε είμαστε το πρώτο μιούζικαλ με ζόμπι….».