Casatiello: Το αλμυρό ψωμί που μοιάζει με τσουρέκι και μπαίνει σε κάθε σπίτι στην Ιταλία το Μεγάλο Σάββατο
Κάθε γωνιά του κόσμου τιμά με διαφορετικό τρόπο τις δικές της μεγάλες γιορτές: με ήθη και έθιμα που κρύβουν συμβολισμούς, που χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Σε λίγες ημέρες, το Ορθόδοξο Πάσχα θα εορταστεί σε πόλεις του κόσμου και ήδη οι ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει. Ταξιδεύουμε στην Ιταλία: εκεί που το Μεγάλο Σάββατο ένα λαχταριστό αλμυρό ψωμί μοσχοβολά σε κάθε σπίτι.
Την αφορμή γι’ αυτό το άρθρο μάς την έδωσε μια φωτογραφία που η Μάγκυ Ταμπακάκη (η σεφ που έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στον προηγούμενο κύκλο του MasterChef) δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Η Μάγκυ Ταμπακάκη φούρνισε το «Casatiello» : ένα ναπολιτάνικο ψωμί που μοιάζει με τσουρέκι και είναι ζυμωμένο με αλλαντικά και τυριά.
«To Μεγάλο Σάββατο στη Νάπολη, όλα τα νοικοκυριά φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν ολημερίς αυτό το αλμυρό τσουρέκι που ονομάζουν Casatiello. Στην ουσία είναι ένα ψωμί ζυμωμένο με λαρδί και γεμιστό με διάφορα αλλαντικά και τυριά. Στην κoρυφή του, τα παραδοσιακά βραστά αυγά του Πάσχα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μαγκυ Ταμπακάκη (@maggie_tampakaki) στις 20 Απρ, 2019 στις 1:12 πμ PDT
Στο blogspot Il Laboratorio di Marina (illaboratoriodimmskg.blogspot.com) βρήκαμε την αυθεντική συνταγή του Casatiello και τους συμβολισμούς του.
Όπως διαβάσαμε, λοιπόν, στο σχετικό άρθρο, το Casatiello (ένα αλμυρό ψωμί γεμισμένο με κομματάκια από τυριά και σαλάμια) πήρε το όνομά του από την λέξη caso (στη ναπολιτάνικη διάλεκτο σημαίνει τυρί). Την επιφάνειά του κοσμούν ολόκληρα αυγά με το κέλυφός τους.
Το σχήμα του ψωμιού συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού. Το αυγό συμβολίζει το πρωτογενές σπέρμα από το οποίο δημιουργήθηκε ο κόσμος.
Συγκρατείται από δύο σταυρωτά κομμάτια ζύμης που συμβολίζουν τον Σταυρό του Κυρίου.
Η συνταγή:
Για την ζύμη
600 gr αλεύρι Π
30 gr φρέσκια μαγιά μπύρας
120 gr στερεοποιημένο λαρδί (ή βούτυρο πρόβειο)
350 gr περίπου νερό χλιαρό
1 κ.γ γεμάτο ζάχαρη
1 κ.γ γεμάτο πιπέρι τριμμένο
10 gr αλάτι
για τη γέμιση:
150 gr σαλάμι νάπολης σε μια φέτα
150 gr παντσέτα σε μια φέτα
100 gr πεκορίνο σε μια φέτα
100 gr γκούντα σε μια φέτα
50 gr έμμενταλ σε μια φέτα
30 gr παρμεζάνα τριμμένη
για το ψήσιμο
5 αυγά με το κέλυφος
λίγο λαρδί ή βούτυρο
1 αυγό
1 κ.σ. γάλα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Cose Buone di Nannina (@lecosebuonedinannina) στις 19 Απρ, 2019 στις 11:42 μμ PDT
Η εκτέλεση:
1) Διαλύστε την μαγιά με την ζάχαρη σε 100 ml χλιαρό νερό.
2) Αφήστε το προζύμι να σταθεί μισή ώρα έως ότου να φουσκώσει. Διαλύστε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
3) Με το αλεύρι σχηματίστε ένα μικρό συντριβανάκι και μέσα εκεί ρίξτε το προζύμι, το λαρδί σε θερμοκρασία δωματίου, το διάλυμα με το αλάτι και το πιπέρι.
4) Ανακατέψτε όλα τα υλικά και ζυμώστε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
5) Τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο σκεύος και αφήστε την σε ένα μέρος με μικρή θερμότητα. Θα χρειαστούν 2 1/2 ώρες.
6) Ετοιμάστε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της (στο Il Laboratorio di Marina βρείτε εναλλακτικές προτάσεις για τα υλικά της γέμισης).
7) Μόλις φουσκώσει η ζύμη αδειάστε την στην επιφάνεια εργασίας. Κόψτε από την ζύμη ένα κομμάτι σε μέγεθος αυγού. Κρατήστε στο στην άκρη και δημιουργήστε με αυτό τα κορδόνια που θα συγκρατήσουν τα αυγά.
8) Την ζύμη που απέμεινε, ανοίξτε την σε φύλλο 40x60 εκ. Περίπου. Πασπαλίστε την επιφάνειά του με την παρμεζάνα και σκορπίστε ομοιόμορφα τα κυβάκια τυριών και αλλαντικών.
9) Τυλίξτε το φύλλο της ζύμης από την φαρδιά του πλευρά σε ένα ρόλο.
10) Ενώστε τις άκρες του, ώστε να σχηματιστεί η κουλούρα.
11) Σε μια στρογγυλή φόρμα (στο blog θα δείτε σχετικές οδηγίες για το εναλλακτικό σκεύος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε στρογγυλή φόρμα) -που πριν έχετε αλείψει με λαρδί ή βούτυρο- τοποθετήστε την κουλούρα.
12) Πλύντε τα αυγά με τα οποία θα διακοσμήσετε την κουλούρα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πασχαλινά αυγά).
13) Τοποθετήστε τα συμμετρικά.
14) Με το ζυμαράκι που είχε φυλάξει, φτιάξτε κορδονάκια και εφαρμόστε τα σταυρωτά για να τα συγκρατήσετε.
15) Αλείψτε το ψωμί με αυγό και γάλα, αφού πρώτα τα έχετε χτυπήσει καλά.
16) Ψήστε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Agropoli Food Friends (@man_gi_amoci) στις 23 Απρ, 2019 στις 4:58 πμ PDT
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roxana (@rossana_pegurri) στις 22 Απρ, 2019 στις 12:13 πμ PDT
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Luciano Mallardo (@luciano.mallardo) στις 13 Δεκ, 2018 στις 3:25 πμ PST