Ταούκ Γκιοσού: Το αρχοντικό γλυκό της Ανατολής έχει μέσα κοτόπουλο και είναι ένα ποίημα
To Tαούκ Γκιοσού είναι ένα μοναδικό γλυκό από την ανατολίτικη κουζίνα, διάσημο για τη ιδιαιτερότητά του να περιέχει αλεσμένο στήθος κοτόπουλου.
Ταούκ σημαίνει κότα και γκιοσού σημαίνει στήθος, άρα έχουμε ένα υπέροχο έδεσμα με βάση το στήθος κοτόπουλου.
Χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερο αλλά και αρχοντικό γλυκό, ενώ η συνταγή του είναι φορτωμένη με μεγάλη ιστορία.
Ακριβό γλυκό της εποχής του, κατάγεται από την Τουρκία, όπου το σέρβιραν στα κατά καιρούς σουλτανάτα του Τοπ Καπί και έτσι πέρασε στους Έλληνες της Ανατολής, Μικρασιάτες και Πολίτες.
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, μην διστάσετε σκεπτόμενοι ότι το κοτόπουλο δεν έχει θέση στα γλυκά, άλλωστε το μαδάνε τόσο πολύ, ουσιαστικά το χωρίζουν σε πολύ λεπτές ίνες, που αποκλείεται να το καταλάβετε. Από γεύση δε, είναι πολύ γευστικό. Τυχαία νομίζετε ήταν το αγαπημένο γλύκισμα των Σουλτάνων του Τοπ Καπί;
Τολμήστε το και θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το αποτέλεσμα.
Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου
1400 γρ. γάλα
100 γρ. πατατάλευρο (άμυλο πατάτας)
180 γρ. ρυζάλευρο
300 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
για πασπάλισμα
κανέλα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κοτόπουλο.
Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μετά με τα δακτυλά μας το κόβουμε σε λεπτές ίνες. Πλένουμε τις ίνες αλλάζοντας 4 φορές το νερό.
Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα σε φωτιά.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ρυζάλευρο και το πατατάλευρο και λίγο από το χλιαρό γάλα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε το μείγμα και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, παίρνουμε 5 κουταλιές από τη κρέμα και τις ανακατεύουμε στο σκεύος με το στήθος του κοτόπουλου.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κοτόπουλο με τη κρέμα. Ανακατεύουμε τα υλικά στη κατσαρόλα μέχρι η κρέμα μας να γίνει ελαστική.
Τοποθετούμε τη κρέμα σε ένα τετράγωνο χαμηλό ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια τα οποία τυλίγουμε σε ρολά με μια σπάτουλα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.