Η δράση της βιταμίνης Ε στο πρόσωπο -Σε ποιον τύπο δέρματος είναι σχεδόν απαγορευτική
Υπάρχουν πολλά συστατικά που είναι απαραίτητα στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας. Ένα από αυτά είναι και η βιταμίνη Ε, για την οποία ωστόσο δεν ακούμε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.
Βρίσκεται στον οργανισμό μας, ενώ τη λαμβάνουμε και μέσα από ορισμένα τρόφιμα. Επιπλέον αν κοιτάξετε προσεκτικά, πιθανότατα θα τη βρείτε σε πολλά από τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που βρίσκονται στο νεσεσέρ σας-serum, ενυδατικές κρέμες, κρέμες ματιών, σχεδόν σε όλα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τη λαμβάνουν με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.
- Ωστόσο τι ακριβώς είναι η βιταμίνη Ε, και τι μπορεί να κάνει στο δέρμα σας;
- Αξίζει να ενσωματωθεί στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας;
Λέμε βιταμίνη Ε και σίγουρα πρόκειται για μία βιταμίνη όπως είναι και η ονομασία της, αλλά για να είμαστε ολόσωστοι πρόκειται για μία ομάδα ενώσεων.
«Η βιταμίνη Ε είναι το όνομα που δίνεται σε μια οικογένεια ελαιοδιαλυτών αντιοξειδωτικών», εξηγεί η χημικός κοσμετολογίας NiKita Wilson. «Υπάρχουν περίπου οκτώ διαφορετικοί τύποι και η τοκοφερόλη είναι αυτή που συναντάμε συχνότερα στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος».
Με άλλα λόγια, παρόλο που υπάρχουν τεχνικά οκτώ χημικές μορφές στις οποίες εμφανίζεται η βιταμίνη Ε, στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος ή στα σκευάσματα που αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής, συναντάμε σχεδόν πάντα την τοκοφερόλη. Αυτή είναι η μόνη μορφή της βιταμίνης Ε που αναγνωρίζεται ότι ικανοποιεί τις ανθρώπινες απαιτήσεις, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Έτσι, αν δείτε τον όρο "τοκοφερόλη" στον κατάλογο συστατικών του αγαπημένου σας ορού ή της ενυδατικής κρέμας, να ξέρετε ότι πρόκειται για τη βιταμίνη Ε.
Η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι χρήσιμη για μια σειρά δερματικών διαταραχών, καθώς επίσης και για την δερματική αποκατάσταση της επιδερμίδας. Βοηθάει σε διάφορες περιπτώσεις κυτταρικής αποκατάστασης, από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος μέχρι τη θεραπεία για ουλές ή εγκαύματα.
Είναι αντιοξειδωτική, γι αυτό μπορεί και αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, βοηθώντας στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα καθημερινών περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Επιπλέον, συμβάλλει στην ενυδάτωση, την επούλωση αλλά και την ενίσχυση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος.
Τέλος είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, γι αυτό μπορεί και καταπραϋνει το δέρμα.
Η βιταμίνη Ε συνήθως δεν συνίσταται για υπερευαίσθητο, πολύ λιπαρό δέρμα ή επιδερμίδα επιρρεπή σε ακμή. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορεί να δράσει ως αλλεργιογόνο σε μερικούς τύπους δέρματος, προκαλώντας ερεθισμό, κνησμό ή ακόμα και εξάνθημα όταν έρχεται σε επαφή.
Γι αυτό πάντα, οποιοδήποτε νέο προϊόν να το εφαρμόζετε σε μία μικρή περιοχή της επιδερμίδας και αν διακρίνετε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο σύμπτωμα να ξεπλένεστε και αν χρειαστεί να επικοινωνείτε με το δερματολόγο σας.
Διαβάστε ακόμη:
Αυτό είναι το μεγαλύτερο trend ομορφιάς για το φθινόπωρο του 2019
Βιταμίνη C: Το έξυπνο αντιοξειδωτικό, απαραίτητο στην περιποίηση της επιδερμίδας