8 λάθη που υποβαθμίζουν την διακόσμηση του σπιτιού σύμφωνα με τους interior designers
Η διακόσμηση του σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρήματα, μεράκι και φαντασία.
Τα δύο τελευταία είναι πιο σημαντικά από το χρηματικό ποσό που θα διαθέσετε για να εξοπλίσετε και να αναδείξετε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας.
Η αισθητική καθορίζει στο μέγιστο βαθμό την τελική εικόνα: μπορεί να έχετε ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό για να «ντύσετε» με στιλ τα δωμάτια του σπιτιού, αλλά αυτό να μην φανεί ποτέ. Οι λόγοι;
Η λανθασμένη αντίληψη του χώρου, η υπερβολή και η βιασύνη. Σύμφωνα με τους interior designers, είναι πολύ εύκολο να υπoπέσει κάποιος σε deco «ατοπήματα» υποβαθμίζοντας την διακόσμηση του σπιτιού, όταν δεν έχει μελετήσει τον χώρο, όταν προχωρά σε αγορές από παρόρμηση, όταν δεν είναι ανοιχτός στην γνώμη των ειδικών, όταν δεν κάνει καλή έρευνα αγοράς.
Ποια λάθη είναι αυτά που αδικούν και «σαμποτάρουν» τον χώρο;
1) -Πολλά- διακοσμητικά χωρίς συνάφεια: Tα διακοσμητικά αξεσουάρ δίνουν χαρακτήρα στον χώρο αλλά όταν τοποθετούνται σε αυτόν χωρίς λογική και με υπερβολή, τότε το αποτέλεσμα μόνο «θορυβώδες» μπορεί να είναι. Οσα κι αν είναι τα τετραγωνικά του σπιτιού σας, επιλέξτε την μινιμαλιστική διακοσμητική προσέγγιση: με άλλα λόγια, επιλέξτε αξεσουάρ λειτουργικά που δεν πνίγουν τον χώρο.
2) Oγκώδη έπιπλα που κάνουν τον χώρο να δείχνει μικρότερος: Επενδύστε σε πολυχρηστικά έπιπλα που δεν κουράζουν τον χώρο -αλλά και εσάς. Η λειτουργικότητα είναι πλέον το Νο1 κριτήριο στην επιλογή επίπλων.
3) Ψεύτικα λουλούδια: Τι κι αν το σαλόνι σας κοσμεί ένα υπέροχο coffee table κι ένα βάζο με άποψη. Αν μέσα σε αυτό είναι τοποθετημένα πλαστικά λουλούδια τότε έχετε υποβαθμίσει την αισθητική του καθιστικού.
4) Ένα κιτς φωτιστικό: Την αισθητική κάθε δωματίου καθορίζουν πολύ μικρές λεπτομέρειες. Ακόμα κι αν έχετε επενδύσει σε ακριβά έπιπλα, ένα λάθος φωτιστικό μπορεί να υποβαθμίσει τον χώρο. Είναι το κόσμημά του και σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να αντισταθμίσει κάποιο άλλο διακοσμητικό ατόπημα.
5) Όταν όλα... ταιριάζουν μεταξύ τους: «Think outside the box»: ίσως αυτή να είναι η μία και μοναδική συμβουλή που θέλουν να ακολουθήσουμε οι interior designers στη διακόσμηση του σπιτιού. Οταν θέλετε όλα να είναι «σεταρισμένα» μεταξύ τους, τότε χωρίς να το αντιλαμβάνεστε κάνετε τον χώρο μονότονο και αδιάφορο, δείχνοντας ότι δεν έχετε άποψη.
6) Μην ξεπερνάτε την λεπτή γραμμή που χωρίζει το vintage από το κιτς: Είναι πολύ εύκολο να κάνετε τον χώρο σας να δείχνει «σκοτεινός» και αποπνικτικός όταν συνηθίζετε να προσθέτετε παλιά αντικείμενα θέλοντας να δημιουργήσετε ρετρό ατμόσφαιρα.
7) Προσοχή στον εξοπλισμό του μπάνιου: Υπάρχει ένα λάθος που βλέπουμε πολύ συχνά σε μικρά ή μεγάλα διαμερίσματα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διακόσμηση του καθιστικού και της κρεβατοκάμαρας και στους υπόλοιπους χώρους -στους οποίους δεν μένουμε πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας- υπάρχει μια απογοητευτική εικόνα.
Το μπάνιο, στα περισσότερα σπίτια, είναι το μικρότερο δωμάτιο και ο εξοπλισμός του μοιάζει πρόχειρος. Μην υποβαθμίζετε την αξία του και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αξεσουάρ που το κοσμούν. Απομακρύνετε ο,τιδήποτε φθαρμένο και παλιό.
8) Το μέγεθος του χαλιού: Όταν το χαλί που «ντύνει» το πάτωμα δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τα τετραγωνικά του δωματίου (δηλαδή είναι πολύ μικρό), αμέσως τραβά την προσοχή και κάνει τον χώρο να δείχνει υποβαθμισμένος. Δείχνει ότι υπάρχει «απειρία» στην διακόσμηση του σπιτιού.