Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ποτέ νερό για να σβήσεις φωτιά από μαγείρεμα
Τις ημέρες των γιορτών, η κουζίνα παίρνει... φωτιά! Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Οι μαμάδες μας (και εμείς!) μαγειρεύουν όλοι την ώρα, κάνουν δουλειές στις κουζίνες και φτιάχνουν λαχταριστά πιάτα (αλμυρά και γλυκά) για το γιορτινό τραπέζι.
Ωστόσο, η κουζίνα μπορεί γίνει επικίνδυνη με τόση χρήση και μαγείρεμα.
Κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι πολύ συνηθισμένα τα ατυχήματα και οι φωτιές σε κουζίνες.
Τηγάνια, κατσαρόλες με λάδι, φούρνοι που ξεχάσαμε ανοιχτούς μπορεί να λαμπαδιάσουν!
Τότε τι κάνουμε; Καλό είναι να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα για την ασφάλειά μας σε περίπτωση φωτιάς της κουζίνας.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρουμε είναι τι να ΜΗΝ χρησιμοποιήσουμε για να σβήσουμε μια φωτιά από σκεύος.
Και αυτό είναι το νερό. Θα το κάνεις χειρότερο.
«Το να ρίξεις νερό σε τηγάνι με λάδι έχει πτητικό αποτέλεσμα και μπορεί να κάνει την φωτιά να βγει από το σκεύος», αναφέρει η Sharon Cookse στο GoodHousekeeping.
Αντίθετα, κράτα ένα καπάκι ή κάλυμμα κοντά στον φούρνο όταν μαγειρεύεις ώστε να προλάβεις να σκεπάσεις την φωτιά πριν εξαπλωθεί.
Κλείσε τον διακόπτη και κράτα καλυμμένο το τηγάνι ή την κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει.
Σε περίπτωση που πιάσει φωτιά ο φούρνος, κράτα την πόρτα κλειστή και σβήσε τον διακόπτη.
Αν έχεις πυροσβεστήρα κουζίνας χρησιμοποίησέ τον, αλλιώς κάλεσε την πυροσβεστική.
Ο εξοπλισμός μαγειρέματος ευθύνεται για τις περισσότερες φωτιές σε σπίτια.
Διαβάστε επίσης: Πώς να καθαρίσεις πανεύκολα την καμένη κατσαρόλα
5 εργαλεία στην κουζίνα που κάνουν τη ζωή σου πιο απλή