14 royals που έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες -Από την πριγκίπισσα Άννα και το βασιλιά Φελίπε μέχρι τη Ζάρα Τίνταλ
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν συμμετάσχει ως αθλητές και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.
Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών συμμετέχουν πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως καλεσμένοι της διοργανώτριας χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν βασιλικά μέλη που έχουν συμμετέχει ως αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες - κάποια έχουν καταφέρει να ανέβουν και στο βάθρο.
Ας δούμε ποια μέλη των βασιλικών οικογενειών έχουν συμμετάσχει ως αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανά δεκαετία.
Πριγκίπισσα Άννα
Η πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η πριγκίπισσα Άννα έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, οδήγησε τον Goodwill, το άλογο της μητέρας της, στο αγώνισμα της ιππασίας. Η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Κάρολου, είναι σήμερα Πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Captain Mark Phillips
Ο πρώην σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, πατέρας των δύο παιδιών της, Captain Mark Phillips κέρδισε χρυσό με τη βρετανική ομάδα ιππασίας, το 1972. Κατέλαβε την 35η θέση σε ατομικό επίπεδο.
Ζάρα Τίνταλ
Η κόρη της πριγκίπισσας Άννας και του Μαρκ Φίλιπ ακολούθησε τα βήματα των γονέων της, καθώς συμμετείχε στη βρετανική Ολυμπιακή ομάδα ιππασίας.
Η Ζάρα Τίνταλ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, κερδίζοντας ασημένιο μετάλλιο ως μέλος της ομάδας ιππικής δεξιοτεχνίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 συμμετείχε η Charlene Wittstock, τωρινή πριγκίπισσα του Μονακό, που κολύμπησε για τη Νότια Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, η νεαρή κολυμβήτρια ήταν μέλος της γυναικείας ομάδας 4×100 μέτρων μεικτής θάλασσας της χώρας, η οποία κατέληξε στην πέμπτη θέση.
Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά η 5η Ολυμπιονίκης Wittstock γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο, στην κολυμβητική συνάντηση Mare Nostrum στο Μονακό.
Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες όπως και η σύζυγος του. Ο ίδιος αγωνίστηκε για λογαριασμό του Μονακό στο αγώνισμα του έλκηθρου, με έλκηθρο σε πέντε συνεχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (από το 1988 έως το 2002). Μάλιστα συμμετείχε τόσο στο αγώνισμα των δύο ανδρών όσο και στο αγώνισμα των τεσσάρων ανδρών.
Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας
Ο Ισπανός βασιλιάς ήταν μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής ομάδας ιστιοπλοΐας στους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Εκείνη τη χρονιά, ήταν επίσης ο σημαιοφόρος της ισπανικής ολυμπιακής ομάδας.
Την περίοδο που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε τον τίτλο του πρίγκιπα, καθώς στο θρόνο ήταν ο πατέρας του.
Βασιλιάς Olav
Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Olav V και φανατικός αθλητής, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ.
King Harald
Ακολουθώντας τα βήματα του Ολυμπιονίκη πατέρα του, ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε' συμμετείχε στα αγωνίσματα ιστιοπλοΐας σε τρεις διαφορετικούς θερινούς αγώνες: Τόκιο το 1964, Πόλη του Μεξικού το 1968 και Μόναχο το 1972.
Sheikha Maitha Al Maktum
Η κόρη του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτόμ, αντιπροέδρου και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αγωνίστηκε στις πολεμικές τέχνες στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που σήκωσε την εθνική σημαία των ΗΑΕ στους αγώνες.
Princess Haya bint Hussein
Η κόρη του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, με σπουδές στην Οξφόρδη, είναι επίσης ιππέας. Εκπροσώπησε τη χώρα της στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Βασιλιάς Κωνσταντίνος
Ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β΄, συμμετείχε σε αγώνες ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, όπου κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο.
Όταν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε τον τίτλο του Πρίγκιπα -μελλοντικού διαδόχου του θρόνου.
Iñaki Urdangarin
Ο Urdangarin αγωνίστηκε στην Ολυμπιακή ομάδα χάντμπολ της πατρίδας του, της Ισπανίας, στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1992, 1996 και 2000. Η ομάδα κατέκτησε χάλκινα μετάλλια το 1996 και το 2000.
Το 1997, παντρεύτηκε την Infanta Cristina, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφία της Ισπανίας, και έγινε Δούκας της Πάλμα. Χώρισαν το 2023.
Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας
Η Infanta Christina συμμετείχε στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, αν και δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο.
Πρίγκιπας Μπίρα του Σιάμ
Ο πρίγκιπας της Ταϊλάνδης με σπουδές στο Ίτον συμμετείχε στην ομάδα ιστιοπλοΐας της χώρας του σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες: Μελβούρνη (1956), Ρώμη (1960), Τόκιο (1964) και Μόναχο (1972).