Τσιμπητές Τήνου

Τσιμπητές Τήνου: Συνταγή για τα παραδοσιακά γλυκά τυροπιτάκια

Τα παραδοσιακά τυροπιτάκια της Τήνου είναι ένα από τα εδέσματα που πρέπει κανείς να δοκιμάσει άπαξ και επισκεφθεί το νησί.

Οι «τσιμπητές» ή αλλιώς «λυχναράκια» είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό με ανάλατη μυζήθρα, αυγά, πορτοκάλι ή βανίλια. Σε πολλά ζαχαροπλαστεία πωλούνται όλο το έτοςκαι μπορεί να θυμίζουν καλτσούνια αλλά έχουν βασική τους διαφορά το τυρί.

Τα τυροπιτάκια της Τήνου γίνονται με το τοπικό τυρί της Τήνου, το Πέτρωμα, ένα φρέσκο τυρί, παραδοσιακό του νησιού το οποίο φτιάχνετε από αγελαδινό γάλα.

Μυρωδάτα και γευστικά, τα τυροπιτάκια αυτά έχουν υπέροχο άρωμα μαστίχας και γαρίφαλο, είναι τραγανά απέξω και ιδανικά αν θέλει κανείς ένα ιδιαίτερο και λαχταριστό σνακ.

Η συνταγή είναι από το tastefull.gr

Τσιμπητές Τήνου: Συνταγή για τα παραδοσιακά γλυκά τυροπιτάκια -Λαχταριστές και πεντανόστιμες

Υλικά

  • 1 κιλό τυρί πέτρωμα
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 αυγά περίπου, όσα σηκώνει το τυρί
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
  • 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδ
  • 1 κούπα νερό περίπου

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.

Για τη γέμιση

Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη) σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.

Ετοιμάζουμε τις πίτες

Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ. Ψήνουμε τις πίτες.Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί (κατά προτίμηση αλουμινένιο ή χάλκινο), στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε κάθε μια με ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου.