Women-Only Parking: Θέσεις parking έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για γυναίκες ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία με γνώμονα την ασφάλεια των γυναικών σε δημόσια parking πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού.
Σκέψου σε ένα παράλληλο σύμπαν οι γυναίκες να έβγαιναν αμέριμνες στον δρόμο, να επέστρεφαν στο σπίτι τους αργά το βράδυ χωρίς ίχνος φόβου χαραγμένο στο βλέμμα τους και χωρίς τα κλειδιά της εισόδου σφιχτά στη γροθιά τους, αφήνοντας ανάγλυφα σημάδια σε παλάμες και δάχτυλα.
Εδώ που τα λέμε, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα πραγματικό σενάριο και κακώς μιλάμε για παράλληλα σύμπαντα, «φιλικά» προς τις γυναίκες.
Όσο περνά ο καιρός- και εκεί που θα έλεγε κανείς πως η κοινωνία ωριμάζει- νομίζω όλο ένα και χειροτερεύει. Μ’αρέσει όμως να βλέπω με αισιόδοξη ματιά την πραγματικότητα και όχι, δεν δέχομαι να κυλιστώ και εγώ στον «βούρκο» της απανθρωπιάς. Επομένως ναι, ψάχνω ψήγματα αλληλεγγύης και στην προκειμένη περίπτωση δείγματα πως οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν ασφαλείς να κάνουν ό,τι κάνουν και οι άνδρες, χωρίς φυσικά να τρομοκρατούνται, να απειλούνται... να παρενοχλούνται.
Μπορούν; Κι όμως, αν δεις τη φωτεινή πλευρά της κοινωνίας θα βρεις «εξόδους κινδύνου» προς αποφυγήν όλων των παραπάνω που αναφέρω και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια πρωτοβουλία ορισμένων χωρών του εξωτερικού.
Χώροι στάθμευσης μόνο για γυναίκες. Ζωγραφισμένες ροζ, «φιλικές προς τις γυναίκες»- όπως μου αρέσει να τις λέω- θέσεις parking, που σκοπό έχουν να δώσουν στις οδηγούς την ασφάλεια που αναζητούν. Να μη φοβούνται να βγουν από το αυτοκίνητό τους, να μην τρέχουν έντρομες να ανοίξουν την πόρτα, να καθίσουν στο κάθισμα και να κλειδώσουν εγκαίρως πριν κάποιος τους επιτεθεί.
Η έξυπνη αυτή πρωτοβουλία φαίνεται πως εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κίνα και η Αυστραλία. Μάλιστα, σε σχετικό κείμενό της η αρθρογράφος Lauren Longo αναφέρει πως αιφνιδιάστηκε σε μία εξόρμησή της στην περιοχή Baden- Baden της Γερμανίας καθώς στάθμευσε και βγήκε από το αυτοκίνητό της διαβάζοντας κάποιες άγνωστες προς εκείνη λέξεις. «NUR FÜR FRAUEN». Η φίλη της ανταποκρίθηκε αμέσως στην ερώτησή της και της εξήγησε πως είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης μόνο για γυναίκες. Οι χώροι αυτοί είναι κοντά στην έξοδο- ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών, έχουν security και κάμερες.
Γυρίζοντας όμως πίσω στο χρόνο θα δούμε πως αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι εγχείρημα του σήμερα αλλά του... χθες γιατί πάντα μας απασχολούσαν τέτοια ζητήματα.
Η αρχική δημιουργία αυτών των χώρων στάθμευσης φαίνεται να μας γυρνά στη δεκαετία του 1990, όπου οι Γερμανίδες εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά τους σε ελάχιστα φωτισμένα γκαράζ. Οι χώροι μόνο για γυναίκες αναπτύχθηκαν για να αποτρέψουν τη σεξουαλική επίθεση και να κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν πιο ασφαλείς περπατώντας από και προς τα αυτοκίνητά τους.
Πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, όπως αναφέρεται στο Newsweek υποδηλώνουν ότι οι φόβοι για σεξουαλική επίθεση σε γκαράζ ήταν υπερβολικοί, αλλά ίσως ο λόγος για λιγότερες επιθέσεις να είναι ακριβώς επειδή ελήφθησαν αυτά τα μέτρα.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πόσο χαρούμενη με κάνει αυτή η πρωτοβουλία, συνάμα όμως με κάνει να αναρωτιέμαι. Γιατί να πρέπει οι γυναίκες να προσαρμόζονται σε μια κακή πραγματικότητα αντί να εκπαιδευτούμε να είμαστε αν μη τι άλλο, άνθρωποι. Άνθρωποι κατά της έμφυλης βίας.