Τα «αόρατα» παιδιά: Ο φακός αποτυπώνει την φτώχεια στην Κίνα
Ένα στα τρία παιδιά κάτω των 5 ετών δεν έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef.
Τα «αόρατα» παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία και πέφτουν ευκολότερα θύματα σωματεμπορίας. Ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι θύματα εκμετάλλευσης, βιώνουν κοινωνικές ανισότητες, επιβιώνουν σε εμπόλεμη ζώνη, θέλουν, αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν παιδιά.
Τα «αόρατα» παιδιά του κόσμου ταλαιπωρούνται και καταπιέζονται, υφίστανται σωματική και ψυχική βία, πεινούν και ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας. Περίπου 230 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν καταγραφεί επισήμως σε κανένα μητρώο, όπως προκύπτει από μελέτη της ανθρωπιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών Unicef. Η φτώχεια είναι η συχνότερη αιτία για τη μη καταγραφή των παιδιών.
Το 2008 δημοσιοποιήθηκε η διαφημιστική καμπάνια «Invisible Child» της UNICEF στην Κίνα. Σκοπός της συγκεκριμένης καμπάνιας ήταν να υπενθυμίσει και να τονίσει στους πολίτες της Κίνας, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, το υψηλό ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Mέσα σε 5 μόλις μέρες, η UNICEF κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 30.000 δολαρίων.
Παιδιά του Πεκίνο βάφτηκαν σε χρώματα της πόλης από εξειδικευμένους make up artists και φωτογραφήθηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να μοιάζουν σχεδόν αόρατα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Όπως προβλέπει ο διεθνής οργανισμός, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, έως το 2030 υπολογίζεται ότι 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν στη φτώχεια.
«Αποστερώντας εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά από το να έχουν μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή είναι κάτι παραπάνω από μια απειλή για το μέλλον τους – τροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο της μειονεξίας από γενιά σε γενιά, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των κοινωνιών τους» επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Αντονι Λέικ.