Συνταγή για σμυρνέικα κουλουράκια

Συνταγή για σμυρνέικα κουλουράκια -Τραγανά, με άρωμα μαστίχας

Τα κουλουράκια είναι το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Μαζί με καφέ, γάλα ή και τσάι, μπορούν εύκολα να ικανοποιήσουν τους γευστικούς μας κάλυκες από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά ενώ η τραγανή τους υφή είναι ένας από τους λόγους που μικροί και μεγάλοι δεν μπορούν να τα αρνηθούν.

Οι συνταγές για σπιτικά κουλουράκια είναι πολλές. Είτε με πορτοκάλι και λεμόνι, είτε με κανέλα μπορείτε να βρείτε εκείνη που ταιριάζει στα γούστα σας, τα σμυρνέικα όμως κουλουράκια σίγουρα δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

Με άρωμα μαστίχας και φρέσκο βούτυρο είναι τραγανά και εύκολα, ό,τι πρέπει για να υπάρχει πάντα μια γλυκιά λιχουδιά στον πάγκο της κουζίνας.

Η συνταγή είναι από το tastefull.gr

Συνταγή για σμυρνέικα κουλουράκια -Τραγανά, με άρωμα μαστίχας

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο γάλακτος
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας γάλα
  • 3/4 κουταλιάς γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη)
  • περίπου 550γρ αλεύρι μαλακό (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια)
  • 1 και μισή κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση

Χτυπάτε το μαλακωμένο βούτυρο στο μίξερ με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Θέλει περίπου 15λεπτά ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά. Προσθέτετε ένα -ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το γάλα, το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι’αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.

Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας.Το παραδοσιακό σχήμα στα σμυρνέϊκα κουλουράκια είναι οι “βαρκούλες”. Όσο έπλαθα, σκεφτόμουν ότι διάλεξαν αυτό το σχήμα οι Σμυρνιές νοικοκυρές γιατί μια βάρκα τους πήρε από την πατρίδα και ίσως μια βάρκα ήλπιζαν πάντα να τους φέρει πάλι πίσω σε ό,τι άφησαν. Αναρωτιόμουν και δεν το ξέρω, αν τα κουλουράκια τα έφτιαχναν έτσι, όσο ζούσαν στη Σμύρνη και αν είχαν από τότε τέτοιο σχήμα. Αν έχετε απάντηση, θα χαρώ να μάθω.

Για να κάνετε “βαρκούλες” κάντε κορδόνια μήκους 25 εκ. περίπου και διπλώστε στα τρία, ενώνοντας με τσίμπημα τις άκρες. Διπλώστε χαλαρά γιατί φουσκώνουν λίγο.

Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά με τον αραιωμένο κρόκο αυγού.Ψήστε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά).