Πώς μια εβδομάδα με θεωρίες συνωμοσίας και φήμες για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον δοκιμάζουν τη βασιλική παράδοση
Έχουν περάσει 70 μέρες, από τότε που το κοινό είδε την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.
Το ότι αναρρώνει από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο σπίτι –η εξήγηση που δίνεται ξεκάθαρα και επανειλημμένα από το παλάτι– δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τη σύγχρονη περιέργεια.
Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ξένες ιστοσελίδες και τις ομάδες WhatsApp σε όλη τη Βρετανία, μπορεί αντί αυτού να κρύβεται σε μια μυστηριώδη τοποθεσία, να βρίσκεται σε κώμα, να κάνει αισθητική επέμβαση ή να έχει αδυνατίσει υπερβολικά.
Και μπορεί το παλάτι να εξέδωσε νέα ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιοριστεί η τρέλα.
«Από τη σκοπιά μας, ήμασταν πολύ σαφείς από τη δήλωσή μας στην αρχή του Ιανουαρίου ότι η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σχεδίαζε να είναι εκτός δημόσιας δράσης μέχρι μετά το Πάσχα, και αυτό δεν έχει αλλάξει», λέει ένας εκπρόσωπος των Ουαλών. «Ήμασταν ξεκάθαροι ότι δεν θα παρέχουμε ενημερώσεις όταν δεν υπάρχει κάτι νέο να μοιραστούμε».
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτή την προσέγγιση τον Ιανουάριο».
Τότε, είπαν ότι η πριγκίπισσα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά που την άφησε στο νοσοκομείο για δύο εβδομάδες και ότι θα έπαιρνε άδεια για να αναρρώσει, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Ωστόσο το 2024, για ένα κοινό που έχει πλέον συνηθίσει τις ειδήσεις του να κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να το ηρεμήσει.
«Οι φήμες στροβιλίζονται για την Κέιτ, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία», ανέφεραν οι New York Times. Η Vogue παρακολούθησε την «Περίεργη υπόθεση της εξαφάνισης της Κέιτ Μίντλετον», ενώ πολλοί ιστότοποι αναρωτιούνται: «Πού είναι η Κέιτ Μίντλετον;».
Ακόμη και το BBC συγκινήθηκε να αναφέρει «ένα βασιλικό δίλημμα καθώς η δημόσια περιέργεια για την υγεία της Κέιτ μεγαλώνει».
Κάποια από αυτή τη δημόσια περιέργεια ήταν καλοπροαίρετη, κάποια πολύ δυσάρεστη, ειπωμένη μέσω διαδικτυακών ανέκδοτων και μιμιδίων. Μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης σχετικά με τη βασιλική οικογένεια υποτίθεται ότι έχει διαδοθεί από troll, αλλά τώρα υπάρχουν αμέτρητοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφιερωμένοι σε εμμονικούς θαυμαστές που επευφημούν είτε τους Sussexes είτε τους Waleses σε βάρος των άλλων.
Τα βίντεο του TikTok συγκεντρώνουν, επίσης, εκατομμύρια προβολές. Ακόμη και μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό έχουν παίξει ρόλο. Σύμφωνα με την Telegraph, ένα ρεπορτάζ σε δημοφιλές ειδησεογραφικό πρόγραμμα της ισπανικής τηλεόρασης, το οποίο ισχυριζόταν ότι η πριγκίπισσα βρισκόταν σε κώμα, εξακολουθεί να συζητείται ευρέως, παρά το γεγονός ότι έχει διαψευστεί.
Συνολικά το Παλάτι αντιμετωπίζει τώρα έναν ακυβέρνητο κύκλο νέων μέσων που ανακατεύονται με τα πρωτόκολλά τους όπως ποτέ άλλοτε. Μέρος του προβλήματος, επισημαίνει η Telegraph, είναι η διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των ανακτόρων: το Κένσινγκτον εκπροσωπεί τους Ουαλέζους και το Μπάκιγχαμ εκπροσωπεί τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα.
«Το κοινό απλά δεν ξέρει τι να περιμένει». «Τη μια μέρα ακούνε τα πάντα για τον προστάτη του Βασιλιά, από την άλλη δεν ακούν τίποτα και ο Γουίλιαμ έχασε το μνημόσυνο του νονού του».
«Καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν είναι απαραίτητα σωστή ή λάθος, αλλά καταλαβαίνετε γιατί το ευρύ κοινό είναι μπερδεμένο».
Στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μέχρι στιγμής πάντως επικρατεί ένας αέρας εξωστρέφειας. Αφού επιβεβαίωσε ότι ο Βασιλιάς Κάρολος πάσχει από κοινό, το κοινό τον είδε να μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο με τη βασίλισσα στο πλευρό του.
Η εντύπωση που δίνει είναι αυτή ενός Βασιλιά που θέλει να τον βλέπουν, να καθησυχάσει το κοινό ότι οι δουλειές του κράτους συνεχίζονται και ότι η μοναρχία είναι δυνατή.
Οι υπερασπιστές των ανακτόρων επισημαίνουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός βασιλιά που είναι αρχηγός κράτους και μιας πριγκίπισσας και μητέρας τριών παιδιών που δεν έχει καθημερινές συνταγματικές ευθύνες. Μετά από εκκλήσεις προς την πριγκίπισσα να ποζάρει ως απόδειξη για το πού βρίσκεται, μια πηγή λέει: «Γιατί να το κάνει; Αλήθεια, δεν το καταλαβαίνω. Σε ποια άλλη περίπτωση θα έπαιρνε μια γυναίκα αναρρωτική άδεια μετά από μια μεγάλη εγχείρηση και αντί να της επιτραπεί να αναρρώσει, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να φωτογραφίζεται;»
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι βασιλικές φήμες κυκλοφορούν εμμονικά, στο διαδίκτυο ή με άλλο τρόπο. Αλλά αυτό έρχεται σε μια στιγμή πραγματικής πρόκλησης για τη μοναρχία.
«Πρέπει να ευθυγραμμιστούν στην προσέγγισή τους», λέει ένας πρώην βασιλικός σύμβουλος στην Telegraph. «Αυτή τη στιγμή, το ένα παλάτι δεν εξηγεί ποτέ, το άλλο εξηγεί τα πάντα».
«Ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς» ταίριαζε στην εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν μια πολιτική που ταιριάζει στον 21ο αιώνα.