Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου; Ειδικοί εξηγούν
Πιστεύετε πως πλένετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο υπερβολικά συχνά;
Είναι πολύ πιθανό -και το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος σας που θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε. Το υπερβολικό πλύσιμο των ρούχων μας είναι ένα θέμα βιωσιμότητας το οποίο συχνά παραβλέπεται, παρόλο που παίζει μεγάλο ρόλο στο ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μας.
«Η αλλαγή της ρουτίνας του οικιακού μας πλυντηρίου είναι μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων (ενέργειας και νερού)», λέει στη Vogue ο Paul Dillinger, αντιπρόεδρος της ιστορικής μάρκας Levi's. «Είναι επίσης μια απίστευτα εύκολη λύση: απλά ζητάμε από τους ανθρώπους να μην πλένουν τα ρούχα τους συχνότερα απ' ότι χρειάζεται», προσθέτει ο ίδιος.
Πόσο συχνά όμως θα πρέπει στην πραγματικότητα να πλένουμε τα ρούχα μας; Η Levi's συνιστά στους πελάτες της να πλένουν τα τζιν τους μετά από κάθε 10 φορεσιές. «Ο μέσος Κινέζος καταναλωτής πλένει τα τζιν του μετά από περίπου 4 φορέσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ο μέσος όρος πέφτει στις 2,5 φορέσεις μεταξύ των πλύσεων. Η μετάβαση από το πλύσιμο των τζιν σας κάθε 2,5 φορεσιές κάθε 10 φορεσιές θα μείωνε το αποτύπωμα άνθρακα σας κατά 75%».
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τζιν μας που πλένουμε υπερβολικά. «Τα μάλλινα ρούχα είναι ίσως τα πιο συχνά κομμάτια που τείνουμε να πλένουμε πιο συχνά απ' ότι χρειάζεται», λέει ο Dr Kyle Grant, διευθύνων σύμβουλος της Oxwash, μιας εταιρείας φιλικών προς το περιβάλλον πλυντηρίων και εναλλακτικών στεγνοκαθαριστηρίων.
«Το μαλλί έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην ικανότητά του να αντιστέκεται στη βρωμιά και την οσμή - μπορεί να καθαριστεί επιτόπου, να αεριστεί ή/και να αχνιστεί με σίδερο για να επιστρέψει στην αρχική του μορφή». Η Oxwash συνιστά το πλύσιμο των μάλλινων πουλόβερ μετά από κάθε πέντε φορεσιές, ενώ ορισμένοι ειδικοί στα λένε μάλιστα ότι μπορούμε στην πραγματικότητα να πλένουμε τα μάλλινα πουλόβερ μας μόνο στο τέλος κάθε σεζόν.
Προσφέροντας μας έναν «μπούσουλα» για το ιδανικό πλύσιμο των ρούχων μας ο Grant διευκρινίζει πως τα φορέματα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε 1-3 φορεσιές, τα πουκάμισα μετά από κάθε 1-2 φορεσιές και τα μπλουζάκια μετά από κάθε φορά. «Ορισμένες ίνες, όπως το βαμβάκι, πρέπει να πλένονται με ισχυρότερα απορρυπαντικά και υψηλότερη θερμοκρασία για να απελευθερωθεί η βρωμιά, [αν και] οι περισσότεροι από εμάς σπάνια λερώνουμε τα ρούχα μας τόσο πολύ ώστε να χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες» προσθέτει ο Δ.Σ. της Oxwash.
Η μείωση της συχνότητας πλύσης των ρούχων μας δεν ωφελεί μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού -τα ρούχα μας διαρκούν επίσης περισσότερο. «Το υπερβολικό πλύσιμο συμβάλλει στη συρρίκνωση, στο ξεθώριασμα των χρωμάτων και στη γρηγορότερη φθορά των ρούχων», λέει η Δρ Sonali Diddi, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα σχεδιασμού του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Εκτός από τη μείωση της συχνότητας της μπουγάδας μας, το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες (20 έως 30 βαθμούς Κελσίου ), το στέγνωμα στον αέρα αντί για το στεγνωτήριο και η χρήση απορρυπαντικού φιλικού προς το περιβάλλον είναι επίσης σαφώς καλύτερα για τον πλανήτη. «Πολλά απορρυπαντικά πλυντηρίου περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υδρόβια ζωή όταν εισέρχονται στις υδάτινες οδούς μέσω της απόρριψης λυμάτων», εξηγεί ο Grant.
Το βασικό πόρισμα είναι το εξής: Ενώ το πλύσιμο μπορεί να είναι μια αγγαρεία για πολλούς από εμάς, αξίζει να ασχοληθούμε με το να το κάνουμε σωστά, καθώς απλές αλλαγές μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον όσο και στη συντήρηση των ρούχων μας.