«Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος»: Ποιος ήταν ο πρώτος νικητής και άλλες άγνωστες ιστορίες
Ένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια γνώσεων, το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση με παρουσιαστή αυτή τη φορά τον Γρήγορη Αρναούτογλου από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μεγάλη ιστορία, μιας και έχει προβληθεί σε 120 χώρες και σε 92 διαφορετικές γλώσσες, έχει εμπνεύσει ακόμα και τον κινηματογράφο, ενώ συχνά τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στο πλατό του έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης. Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές:
Ο κορυφαίος παίκτης
Αναμφίβολα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες είναι ο Τζον Κάρπεντερ, που κυριολεκτικά τίναξε την μπάνκα στον αέρα στις 19 Νοεμβρίου του 1999 στην Αμερική. Στον τελικό, ο Κάρπεντερ, αφού είχε απαντήσει σωστά σε 14 ερωτήσεις και έχει εξασφαλίσει 500 χιλιάδες δολάρια χωρίς καμία βοήθεια, στην 15η και τελευταία ερώτηση φάνηκε προς στιγμή να διστάζει. Η ερώτηση ήταν «Ποιος από τους Προέδρους της Αμερικής εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά "Laugh in";».Τότε ζήτησε να πάρει τηλέφωνο τον πατέρα του.
Η αγωνία είχε ανέβει κατακόρυφα, όλοι ρωτούσαν την ανάσα τους, μέχρι που ο Κάρπεντερ είπε την απίστευτη ατάκα: «Γεια σου μπαμπά. Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια σου. Ήθελα μόνο να ξέρεις ότι ετοιμάζομαι να κερδίσω ένα εκατομμύρια δολάρια, επειδή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που εμφανίστηκε στη σειρά είναι ο Ρίτσαρντ Νίξον. Αυτή είναι η τελική μου απάντηση». Έτσι έγραψε τη δική του ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης, που κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο έπαθλο, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε όλες τις χώρες που προβαλλόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ο «Εκατομμυριούχος».
Η απάτη
Μια από τις πιο άσχημες στιγμές του παιχνιδιού σημειώθηκε στη βρετανική του εκδοχή, δύο χρόνια αργότερα. Αιτία ήταν η απάτη που έστησε ο ταγματάρχης Τσαρλς Ίνγκραμ, ο οποίος αν και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, όχι απλώς δεν πήρε τα λεφτά, αλλά υποχρεώθηκε να πληρώσει 115.000 λίρες, ενώ ταυτόχρονα έχασε και τον τίτλο του από τον στρατό. Ο κύριος Ίνγκραμ στο γύρισμα του επεισοδίου του δεν τα πήγε και τόσο καλά. Αλλά τη συγκεκριμένη μέρα δεν ολοκληρώθηκε η εκπομπή, οπότε όλοι πρέπει να επιστρέψουν την επομένη.
Παραδόξως ο παίκτης εμφανίστηκε σε πολύ καλή φόρμα, και ενώ ισχυριζόταν πως δεν ήξερε τις απαντήσεις, αλλά επέλεγε στην τύχη, άρχισε να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα χρήματα. Κάτι όμως στη συμπεριφορά του ήταν περίεργο: ο Ίνγκραμ συχνά επαναλάμβανε και τις τέσσερις επιλογές που είχε. Τότε ω του θαύματος απαντούσε πάντα σωστά. Τελικά όπως αποδείχτηκε, δεν είχε την τύχη με το μέρος του, αλλά έναν λέκτορα, που καθόταν στο κοινό και έβηχε κάθε φορά που εκείνος διάβαζε τη σωστή επιλογή. Το σχέδιο όμως αποκαλύφθηκε και το 2003 μετά από μια δίκη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, καταδικάστηκαν και οι δύο, μαζί και η γυναίκα του Ίνγκραμ, για απάτη. Επιβλήθηκε 18μηνη ποινή φυλάκισης με διετή αναστολή στο ζευγάρι και 12μηνη στον καθηγητή, καθώς, επίσης, και πρόστιμο ύψους 115.000 λιρών. Μέχρι και σήμερα, οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι, ενώ έχει γυριστεί και ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια Μεγάλη Απάτη».
Ο πρώτος Έλληνας Εκατομμυριούχος
Η πρώτη φορά που το παιχνίδι εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση με παρουσιαστή τότε τον Σπύρο Παπαδόπουλο ήταν το 1999. Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια από το πρώτο επεισόδιο, μέχρι να βρεθεί ο πρώτος Έλληνας εκατομμυριούχος, που ήταν ο Γιώργος Γεωργόπουλος. Ο κύριος Γεωργόπουλος κέρδισε 50 εκατομμύρια δραχμές, απαντώντας σωστά στην τελευταία κρίσιμη ερώτηση, που αφορούσε στο οδικό σήμα των εστιατορίων.
Η χειρότερη ερώτηση
Έτυχε στον Γκλεν Μπαν από το Ντούρχαμ της Αγγλίας, όταν έπρεπε να διεκδικήσει τις 64.000 λίρες (74.000 ευρώ). Η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Βρετανός δάσκαλος ήταν η εξής: «Από την απονομή των βραβείων του 2000 και μετά, το Όσκαρ Α ‘Γυναικείου Ρόλου δεν έχει κερδίσει ποτέ γυναίκα της οποίας το επώνυμο αρχίζει, με ποιο από αυτά τα γράμματα;» Οι επιλογές του ήταν a) G, b) K, c) M και d) W. Ο Γκλεν επέλεξε τη βοήθεια του τηλεφώνου και πήρε τη γυναίκα του Μόλι, που δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει. Τελικά στην τύχη διάλεξε το γράμμα G, το οποίο αποδείχθηκε σωστό. Το κοινό πάντως πήρε το μέρος του στα social media, ψηφίζοντας την εν λόγω ερώτηση ως τη χειρότερη στην ιστορία του παιχνιδιού. Πάντως, ο Γκλεν συνέχισε και έφτασε στις 125.000 λίρες (146.000 ευρώ).
Ο μεγάλος «χαμένος»
Στη δέκατη επέτειο της αμερικανικής εκδοχής του παιχνιδιού, ο παίκτης του τελικού ήταν ο Κεν Μπέισιν, ο οποίος κατάφερε να φτάσει μέχρι την τελευταία ερώτηση. Ο Κεν επέλεξε να ρισκάρει, αλλά δυστυχώς τελικά δεν απάντησε σωστά, χάνοντας όχι μόνο το μεγάλο έπαθλο, αλλά και όλα τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, δηλαδή 475,000 δολάρια. Ο Κεν όμως εντυπωσίασε με το κοφτερό του μυαλό την Paramount Television, που την επόμενη χρονιά του έδωσε τη θέση του διευθυντή, οπότε σε καλό του βγήκε η συμμετοχή.