Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Πιέρ Καρντέν
Ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Πιέρ Καρντέν έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου.
Ο Γάλλος σχεδιαστής ήταν 98 ετών και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Νεϊγύ.
Πρωτοπόρος, αιρετικός, ταλαντούχος και αυτοδημιούργητος -ο Πιερ Καρντέν ήταν από τους τελευταίους της γενιάς των «μεγάλων» σχεδιαστών. Μάλιστα, πρόσφατα ήταν το θέμα ενός πρόσφατου ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, με τίτλο House of Cardin.
Σύμφωνα με δηλώσεις όσων τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, ο Καρντέν ήταν ο ορισμός της πληθωρικής προσωπικότητας.
Γεννήθηκε στην Ιταλία από Γάλλους γονείς, αλλά μεγάλωσε στο Vichy. Όταν έφτασε στο Παρίσι, βρέθηκε σύντομα να σχεδιάζει τα κοστούμια για την ταινία Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Ζαν Κοκτώ. Ο σκηνοθέτης ενθουσιάστηκε μαζί του και τον σύστησε στον Christian Dior.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Καρντέν είχε ήδη τις ιδέες, τον δυναμισμό, την αποφασιστικότητα και τις διασυνδέσεις για να ξεκινήσει κάτι δικό του. Άρχισε δημιουργώντας την μπουτίκ Eve και ταυτόχρονα έσκασε σαν πυροτέχνημα στην κοσμική ζωή του Παρισιού.
Το περίφημο bubble dress που σχεδίασε έγινε viral της εποχής και ανάμεσα στους διάσημους πελάτες του ήταν η Ρίτα Χέιγουορθ και η Εβίτα Περόν.
Όμως η πραγματική επανάσταση του Καρντέν συνέβη στα 60s και τα 70s.
Ο δαιμόνιος Γάλλος «κατέβασε» την υψηλή ραπτική στο ευρύ κοινό λανσάροντας για πρώτη φορά κομμάτια ready to wear, ενώ ταυτόχρονα οι απλές και φρέσκιες γραμμές των ρούχων του λατρεύτηκαν από την νέα γενιά της εποχής που δεν ήθελε πια να ντύνεται «μεγαλίστικα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κοστούμια των Beatles -χωρίς γιακά, χωρίς πέτα, φρέσκα, ποπ και φουτουριστικά έφεραν τη σφραγίδα όχι απλώς του καινούριου αλλά και του μελλοντικού.
Το φουτουριστικό στοιχείο στις δημιουργίες του απογειώθηκε με την Space Age συλλογή του -το απόγειο του σχεδιαστικού πειραματισμού με φόρμες, χρώματα και πρωτοποριακά υλικά όπως το βινύλ και το πλαστικό, μεγάλα φερμουάρ, καπέλα που παρέπεμπαν σε κράνη αστροναυτών και κυκλικά μοτίβα ως αναφορά στο φεγγάρι.
Εκτός από πρωτοποριακές, οι δημιουργίες του εμπεριείχαν το unisex στοιχείο, κάτι που θα προσέγγιζε και ο μεγάλος του ανταγωνιστής Υves Saint Laurent από άλλη σκοπιά.
Ένα από τα κομβικά στοιχεία της καριέρας του ήταν η σχέση του με την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους σχεδιαστές μέχρι σήμερα.
Εκτός όμως από τις μπουτίκ του, ο Καρντέν έχτισε με τα χρόνια μια εμπορική αυτοκρατορία -συνέχισε να σχεδιάζει κοστούμια για την τηλεόραση, το θέατρο και το σινεμά, σχεδίασε μια σειρά από έπιπλα και αγόρασε χώρους για εκθέσεις, μεταξύ των οποίων ο πύργος του Μαρκήσιου Ντε Σαντ αλλά και το εμβληματικό Maxim's στο Παρίσι.
Στο ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι P. David Ebersole και Todd Hughes, κορυφαία ονόματα της μόδας όπως η Naomi Campbell, ο Jean Paul Gaultier και η Guo Puei μιλούν για τις εμπειρίες της συνεργασίας τους μαζί του, περιγράφοντας αθέατες πτυχές της επαγγελματικής -και όχι μόνο -ζωής του.
Όμως το House of Cardin δεν εστιάζει μόνο στο κομμάτι της μόδας, αλλά αναδεικνύει την καλλιτεχνική πλευρά του Καρντέν που έντυσε εμβληματικές ηθοποιούς στο σινεμά των 60s όπως η Jeanne Moreau, έστησε ολόκληρο fashion show στο Σινικό τείχος και αγόρασε το εμβληματικό Bubble Palace στη Γαλλική Ριβιέρα.
Φυσικά, το ωραιότερο στοιχείο του ντοκιμαντέρ είναι ο ίδιος ο Pierre Cardin, που στα 98 του, με απίστευτη διαύγεια, χιούμορ και αμεσότητα, σχολιάζει τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του. Αυτό το ντοκιμαντέρ έμελλε λοιπόν να περιέχει μερικές από τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου σχεδιαστή, ποτισμένες από την μοναδική προσωπικότητά του.
Δείτε το τρέιλερ.